Dnes Prague Edition

Češi na vítěze voleb prosázeli miliony

- — Robert Oppelt

Mistrovstv­í světa ve fotbale skončilo a do toho hokejového je ještě daleko, přesto zažívají sázkové kanceláře rekordní období. Češi teď netipují počty vstřelenýc­h gólů, ale počty odevzdanýc­h hlasů pro osmičku prezidents­kých kandidátů.

Zájem o sázky na vítěze prezidents­kých voleb je podle sázkových kanceláří letos výrazně vyšší než před pěti lety. Tipsport dosud vybral přes 54 milionů korun a odhaduje, že za obě kola to bude čtvrt miliardy. Před pěti lety to bylo 130 milionů korun. „To už je obrovská částka, dá se porovnat s tenisovým Australian Open,“řekl Pavol Boško, specialist­a na politické sázky Tipsportu.

U Fortuny je zatím vsazeno asi 55 milionů korun, u Chance 6,8 milionu a každý den přibývají další peníze.

Největší sázky se podle kanceláří očekávají před druhým kolem. V roce 2018, kdy se v něm střetl Miloš Zeman s Jiřím Drahošem, dosáhl objem všech sázek na celé volby zhruba 285 milionů korun.

U sázkařů je favoritem Pavel

Od začátku letošního roku je sázkovým favoritem na výhru v prezidents­kých volbách generál Petr Pavel. Po pondělním verdiktu v kauze Čapí hnízdo ale o něco posílil šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Babiše tipující u většiny sázkových kanceláří v kurzu okolo 1,65:1 vidí jako vítěze 1. kola. V druhém kole by však měl v kurzu 1,65:1 zvítězit Pavel a Babiše s kurzem okolo 3,25:1 porazit.

Bývalá rektorka Danuše Nerudová s Pavlem dlouho držela krok. Její kurz na vítězství ale v poslední době propadl a včera odpoledne byl zhruba 7,60:1. Na vítězství v 1. kole byl jen 20:1.

Nedělní odstoupení šéfa odborářů Josefa Středuly zásadní vliv na sázky nemělo. Za trojicí Pavel, Babiš a Nerudová jsou s odstupem senátor Pavel Fischer, poslanec Jaroslav Bašta, senátor Marek Hilšer, podnikatel Karel Diviš a bývalý rektor Tomáš Zima.

Třeba Fortuna vidí šance na postup do druhého kola u Fischera 525:1 a u Zimy dokonce na 1 600:1. Možnost celkového vítězství některého z outsiderů je podle bookmakerů Chance velmi malá, třeba u Bašty je to 400: 1, u Hilšera 750:1.

Lidé ale nemusí vsázet jen na postup nebo vítězství, ale mohou tipovat i volební účast nebo to, zda bude prezident zvolen už v prvním kole voleb.

Nejvyšší sázkou u Chance byl zatím vklad 250 tisíc korun v kurzu 3,1:1 na vítězství Babiše. 100 tisíc je tam vsazeno na Nerudovou v kurzu 2,4:1. Ve Fortuně byla včera nejvyšší sázka 600 tisíc korun na výhru Babiše v 1. kole. Jeden sázkař dal 90 tisíc na umístění Bašty do 2. místa s potenciáln­í výhrou 14,5 milionu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia