Dnes Prague Edition

Horší než před pěti lety

Prezidentš­tí kandidáti odpovídali na stejné otázky jako jejich předchůdci v klání o hlavu státu

- Vojtěch Janda reportér MF DNES S přispěním redakce

Dokážete vyjmenovat státní symboly podle ústavy? A co třeba, kdy se narodil Masaryk? Znáte správné odpovědi? Pokud ne, nemusíte zoufat. Bezvýsledn­ě si nad nimi lámali hlavy i někteří prezidentš­tí kandidáti. MF DNES jim dala pět otázek, které nějakým způsobem souvisejí s vykonávání­m mandátu hlavy státu. A výsledek?

Ve srovnání s kandidáty z prezidents­ké volby v roce 2018, kteří dostali naprosto stejný test, ti letošní dopadli hůř. Většina si třeba vylámala zuby hned při úvodní otázce na státní symboly.

Ústava jich vyjmenováv­á sedm. Favorit předvolebn­ích průzkumů generál Petr Pavel dal dohromady čtyři, a to ještě po dlouhém přemýšlení. „Vlajka, státní znak, státní hymna... Sedm? Až tolik jich máme, jo? Ještě prezidents­ká standarta a tím asi končím,“lovil v hlavě Pavel, který si v průběhu testu nechal od redaktora všechny státní symboly pro jistotu vyjmenovat. „Budu se na to muset podívat,“prohlásil na závěr evidentně zklamaný z výsledku.

Ale byli i horší

Třeba bývalý rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima mezi státní symboly připletl i ústavu. Svérázně si počínal i při odpovědi na otázku, kdy se narodil první českoslove­nský prezident Tomáš Garrigue Masaryk. „Tomáš Garrigue Masaryk se narodil na Hodonínsku a teď to budu počítat, zemřel 1936, bylo mu sedmdesát, 1864. Tak nějak.“

Ve skutečnost­i Masaryk zemřel v roce 1937, nebylo mu sedmdesát, ale 87 let, a tudíž se nenarodil v roce 1864, ale v roce 1850. Abychom byli fér, správnou odpověď na tuto z otázek marně hledali ještě kandidáti Karel Diviš, Danuše Nerudová a Pavel Fischer.

Pavel Fischer (spolu s Markem Hilšerem) už naprosto identickým testem prošel jako kandidát pro prezidents­kou volbu v roce 2018 a tehdy si na rok narození Masaryka vzpomněl.

„To jsem se moc nezlepšil,“konstatova­l tentokrát. V testu nasbíral dohromady 3,5 bodu z pěti možných, což ale zlepšení nakonec je. Před pěti lety získal o půl bodu méně. Mezitím nabyl znalosti například na otázku: „Jakými slovy ústava upravuje lhůtu, dokdy musí prezident jmenovat ministra?“Správnou

odpověď, že toto ústava neupravuje, minule nevěděl.

Položit testové otázky bylo pro MF DNES nejobtížně­jší Danuši Nerudové. Podle jejího týmu z časových důvodů. Domluvit termín a místo trvalo zhruba dva týdny. Zjevně k tíži kandidátky samotné test proběhl v ruchu kavárny. „Kdy se narodil Tomáš

Garrigue Masaryk? 1860? 1870? 1880? 1850?“trefila se Nerudová do odpovědi až napočtvrté, což ale nebylo možné uznat. A třeba špatnou odpověď na otázku „Jakými slovy ústava upravuje lhůtu, dokdy musí prezident jmenovat ministra?“se pak pokoušela dovysvětli­t větou: Jo ministra, premiéra musí jmenovat, ale ministra ne.

Jen pro doplnění: Danuše Nerudová na tuto otázku odpověděla, že bezodkladn­ě. Ve skutečnost­i ale Ústava ČR nic takového neobsahuje.

Kdy se narodil Tomáš Garrigue Masaryk? 1860? 1870? 1880? 1850?

Nejlepší, ale s výhradami

Po tristním výkonu v pořadu TV Prima, kde nevěděl, co napsal Jaroslav Hašek nebo z jakých planet se skládá Sluneční soustava, je to více než překvapivé. Nejvíce bodů v testu získal Andrej Babiš. Jenže oproti jiným měl nespornou výhodu, s odpověďmi na některé z otázek se mohl setkat přímo v praxi během své politické kariéry.

Právě za Babišovy vlády se totiž senátoři několikrát neúspěšně pokoušeli žalovat Miloše Zemana a právě i za Babišovy vlády se řešily obtíže se jmenováním ministrů prezidente­m. A zámek Topoľčiank­y, tedy odpověď na otázku: „Jak se jmenoval zámek na Slovensku, který býval sídlem českoslove­nských prezidentů?“, i ten je Babišovi bezesporu známější než zbytku pole kandidátů, kteří na rozdíl od něj nepocházej­í ze Slovenska.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia