Dnes Prague Edition

Rusko vede v Doněcké oblasti tři ofenzivy

-

Rusko provádí velké ofenzivy ve třech částech východní Ukrajiny a soustředí své úsilí na obsazení celé Doněcké oblasti, uvedl včera generální štáb ukrajinské armády. Podle něj se to týká území u Bachmutu, Avdijivky a Lymanu, všechna se nacházejí ve východní části Doněcké oblasti. Britské ministerst­vo obrany v pravidelné ranní zprávě, která se odvolává na informace zpravodajs­kých služeb, hovořilo o tom, že ruské síly a žoldnéři z Wagnerovy skupiny pravděpodo­bně ovládají většinu obydlených částí Soledaru, o který obě strany svádějí prudké boje.

Podle ukrajinské armády se Rusko zjevně snaží dostat až na administra­tivní hranici Doněcké oblasti, ovšem tyto snahy jsou neúspěšné. Generální štáb rovněž uvedl, že Rusko během uplynulého dne provedlo osm raketových a dalších 31 vzdušných útoků. Třiašedesá­t útoků pomocí raketometů pak bylo namířeno i na civilní infrastruk­turu v různých částech Ukrajiny, například v Charkově, Chersonu, Kramatorsk­u i v Doněcké oblasti.

V Očakivu v Mykolajivs­ké oblasti jeden útok raketou v pondělí zranil 15 lidí včetně dvouletého dítěte. Podle gubernátor­a Sumské oblasti obce v tomto regionu v pondělí čelily 94 útokům dělostřele­ctva, z raketometů a dronů, aniž si údery vyžádaly oběti.

Generální štáb tvrdí, že ukrajinská armáda dokázala odrazit ruské útoky poblíž 13 obcí v Luhanské a Doněcké oblasti.

Podle britského ministerst­va obrany ruské síly a wagnerovci v posledních čtyřech dnech učinili „taktické postupy“do Soledaru, asi deset kilometrů severně od Bachmutu. Jeho dobytí je podle Britů pravděpodo­bně nadále hlavním bezprostře­dním operačním cílem Ruska, které se tak zřejmě snaží obklíčit Bachmut ze severu a tím narušit ukrajinské komunikačn­í linie.

Některé boje se zaměřily na vstupy do už nepoužívan­ých štol solných dolů o celkové délce 200 kilometrů pod soledarský­m okresem. Obě strany se zřejmě obávají, že by mohly být využity k průnikům za jejich obranné linie. Navzdory sílícímu tlaku na Bachmut je však podle Britů nepravděpo­dobné, že by Rusko brzy město obklíčilo, protože Ukrajina drží stabilní obranné linie a ovládá zásobovací trasy (ČTK).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia