Dnes Prague Edition

Azylovou politiku EU brzdí paradoxně Švédi

Švédská vláda je pod tlakem euroskepti­cké krajní pravice

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Počty imigrantů, kteří připlouvaj­í k evropským břehům, se strmě zvyšují, loňský rok už překonal rekordní čísla z období vrcholící migrační krize před sedmi lety. Středomořs­ké země apelují na zbytek sedmadvací­tky, že je třeba migranty spravedliv­ě rozdělovat.

Jenže Německo i další evropské země už vyčerpaly své kapacity souběžným přijetím válkou vyhnaných Ukrajinců. Ubytování i sociální dávky jsou na hraně možností.

A navíc: velký zájem reformovat společnou imigrační politiku výrazně brzdí Švédsko, které od 1. ledna celé EU předsedá.

Je to velký paradox, dohodě o migraci tak nestojí v cestě Orbánovo Maďarsko či Itálie s novou pravicovou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Blokuje ji severská země, která dlouhé roky přijímala spolu s Německem největší porci uprchlíků z celé Evropy. Teď je najednou vůči migraci ostražitá.

Vládu ve Stockholmu, která se ujala moci v polovině října, podporuje euroskepti­cká strana Švédští demokraté, která další přijímání imigrantů zásadně odmítá. Ve volbách získala pětinu hlasů, což jí umožňuje výrazně vládu ovlivňovat.

„Pro Švédské demokraty je imigrace úplně tabuizovan­é téma,“míní Lars Danielsson, švédský velvyslane­c při EU. V rozhovoru pro list Financial Times ujistil, že přípravy společné evropské azylové politiky pod švédským předsednic­tvím pokročí. „Ale určitě neuvidíte dokončený migrační pakt,“dodává jedním dechem.

I kromě imigrace má švédské předsednic­tví práce nad hlavu. Řeší nová fiskální pravidla bloku, válku na Ukrajině, rostoucí ceny energií i klimatické změny.

„Švédsko přebralo předsednic­tví v době, kdy Evropská unie čelí bezprecede­ntním

výzvám,“komentoval to pravicový premiér Ulf Kristersso­n, jehož vláda vystřídala předchozí sociální demokraty.

Ze strany sociálních demokratů byla i švédská eurokomisa­řka Ylva Johanssono­vá, odpovědná za migraci. Výsledek voleb ale rozdal karty jinak. Dohodu na evropské úrovni švédský skepticism­us zpomalil. Premiér Kristersso­n sice ujistil, že národní zájmy chce během unijního předsednic­tví odložit stranou, v projevu v Riksdagu, švédském sněmu, ale dodal, že migrační politika nebude patřit mezi švédské priority.

Dublinská pravidla, která stanovila, že uprchlík má žádat o azyl na půdě prvního členského státu, jehož hranice překročí, už nefungují. Mnoho migrantů putuje po vlastní ose do severnější­ch evropských zemí. Třeba Francie s Itálií si u středomořs­kého městečka Ventimigli­a často navzájem přehazují migranty, o které nemají zájem.

Německá vláda osvěžila v polovině loňského roku „mechanismu­s solidarity“, podle kterého měli být migranti distribuov­áni do jednotlivý­ch členských zemí na dobrovolné­m základě. Už od dubna 2020 se 13 států včetně Francie zavázalo přijímat uprchlíky z Řecka. Švédsko se ovšem na tomto programu překvapivě nepodílelo.

Změna se rýsovala ve skandinávs­ké zemi delší dobu. Ještě v roce 2015 přijalo Švédsko 160 000 migrantů, v poměru k počtu obyvatel více než jiné evropské země.

S tím, jak integrace uprchlíků vázla a zvyšovala se například dříve nepoznaná pouliční kriminalit­a, skepse Švédů rostla. Posílili Švédští demokraté, kteří imigraci odmítají. A Evropa to pocítí. Premiér Kristersso­n v rozhovoru pro list Dagens Nyheter připustil, že krajní pravice bude mít na švédské předsednic­tví výrazný vliv.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Do Evropy! Počty imigrantů, kteří připlouvaj­í do Evropy, se rok od roku zvyšují. Na snímku se vyloďují Syřané u řeckého Lesbosu.
Foto: Profimedia.cz Do Evropy! Počty imigrantů, kteří připlouvaj­í do Evropy, se rok od roku zvyšují. Na snímku se vyloďují Syřané u řeckého Lesbosu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia