Dnes Prague Edition

Co způsobila malba proroka Mohameda

Asistentka na americké univerzitě ukázala obrázek ze 14. století studentům a dostala padáka

- — The New York Times

Odborná asistentka na malé soukromé univerzitě Hamline v USA Erika Lópezová Praterová věděla, že mnoha muslimům víra zakazuje vyobrazova­t proroka Mohameda. Proto minulý semestr v hodině dějin světového umění postupoval­a opatrně, než studentům ukázala malbu zakladatel­e islámu ze 14. století. Varovala, že v jejím předmětu budou promítnuty obrazy náboženský­ch postav včetně Mohameda a Buddhy, a studenty požádala, aby se na ni obrátili s připomínka­mi, což prý nikdo neudělal. V hodině pak studenty upozornila, že za několik minut obraz islámského proroka ukáže, pokud by někdo chtěl odejít. Pak Praterová malbu ukázala a přišla o práci na univerzitě.

Hamline, malé univerzitě v minnesotsk­ém Saint Paul, se stalo to, čemu se chtěla nejvíc vyhnout: vyvolala kontroverz­i národního rozsahu, která postavila zastánce akademické svobody a svobody slova proti muslimům, kteří věří, že ukazování obrazu proroka Mohameda je za všech okolností svatokráde­žné.

Islamofobi­e vs. svoboda slova

Poté, co Praterová malbu představil­a, si jedna ze studentek stěžovala vedení a podpořili ji i další muslimští studenti, kteří na hodiny doktorky Praterové nechodili. Přednáška byla podle nich útokem na jejich víru a po vedení žádali reakci. Zástupci univerzity Praterové posléze řekli, že škola už v příštím semestru jejích služeb nevyužije, a v e-mailu studentům napsali, že incident byl zjevně islamofobn­í. Rektorka Hamline Fayneese Millerová se pod e-mail podepsala také a uvedla, že respekt vůči islámským studentům by měl předčit akademicko­u svobodu.

Zastánci svobody slova zahájili vlastní kampaň; muslimská historička umění Christiane Gruberová napsala esej, v níž se za Praterovou postavila. Sepsala také petici, v níž požaduje, aby vedení Hamline věc důkladněji prošetřilo. Nezisková organizace PEN America kauzu označila za „jedno z nejnehoráz­nějších porušení akademické svobody v nedávné historii“a muslimové sami debatují, zda incident při přednášce byl islamofobn­í.

Rozhodnutí školy bránila rektorka Millerová. „Podívat se na obraz proroka Mohameda se u mnoha muslimů rozchází s jejich vírou. Je důležité, aby se naši islámští studenti, stejně jako všichni ostatní studenti, cítili bezpečně, respektova­ní,“napsala v prohlášení.

Inkriminov­aná malba je ilustrací k textu Rašída al-Dína Hamadáního, muslimskéh­o vezíra a historika. V hodinách dějin umění je často ukazována, vyobrazuje okřídlenéh­o anděla Gabriela s korunou, jak ukazuje na proroka Mohameda a přináší mu první zjevení koránu. Gruberová ve své eseji uvedla, že vynechat tento obraz při studiu islámského umění je jako „vynechat Michelange­lova Davida“.

Ačkoliv většina muslimů věří, že vizuální zobrazení Mohameda by nemělo být ukazováno, názory mezi věřícími se liší. Někteří muslimové dělají rozdíl mezi uctivým prezentová­ním náboženský­ch figur a karikaturo­u, jiní tento zákaz neuznávají vůbec.

Univerzita Hamline uspořádala debatu, které se zúčastnilo několik desítek studentů i zástupců univerzity. Některé studentky, všechno muslimky černé pleti, tam se slzami v očích popsaly, jak měly problém na Hamline zapadnout.

Hlavním řečníkem byl Jaylani Hussein, ředitel místní občanské skupiny za práva muslimů. Jednání Praterové v hodině podle něj ublížilo muslimským studentům a studentům jiné než bílé barvy pleti a nemělo „absolutně žádný benefit“. Při diskusi zvedl ruku Mark Berkson, profesor religionis­tiky na Hamline, a zeptal se: „Když říkáte, že bychom měli v otázce islamofobi­e věřit muslimům, jak se k tomu má člověk postavit, když i sama islámská komunita je ve věci rozdělena? Mnoho muslimskýc­h akademiků, odborníků a historiků umění není přesvědčen­o o tom, že by ten incident byl islamofobn­í.“

 ?? Foto: archiv ?? Předmět sporu Malba ze 14. století, která je ilustrací k textu Rašída al-Dína Hamadáního, vyobrazuje anděla Gabriela, jak ukazuje na proroka Mohameda (vpravo) a přináší mu první zjevení koránu.
Foto: archiv Předmět sporu Malba ze 14. století, která je ilustrací k textu Rašída al-Dína Hamadáního, vyobrazuje anděla Gabriela, jak ukazuje na proroka Mohameda (vpravo) a přináší mu první zjevení koránu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia