Dnes Prague Edition

Informace a Pandořina skříňka

Už téměř rok jsme svědky snah vlády omezit svobodu slova a přístup k informacím. Odehrává se to ve vlnách, kdy vládní představit­elé za podpory řady novinářů vyjadřují nutnost omezit svobodu slova v politické oblasti, aby vzápětí svá prohlášení relativizo­v

- Jan Kudrna Právnická fakulta UK, katedra ústavního práva

Zatím takové vlny proběhly tři. První na přelomu loňského února a března, druhá ke konci června a zatím poslední v prosinci. Společné mají jedno: přesvědčen­í, že je nutné omezit svobodu slova z politickýc­h důvodů, protože řada veřejně vyjadřovan­ých názorů je „problemati­ckých“. Jsme i svědky konkretiza­ce způsobů, jakým se to má dít. V prosinci byla zveřejněna oficiální informace, že opatření mají mít čtyři pilíře: kriminaliz­aci osob vědomě šířících dezinforma­ce s cílem významně poškodit demokratic­ký charakter státu, vypínání a blokování dezinforma­čních webů, využití a financován­í neziskovýc­h organizací k označování dezinforma­cí a financován­í nezávislýc­h médií.

Všechna opatření si zaslouží zhodnocení, ale je nutno upozornit na jednu zásadní věc. Svoboda slova není otázkou politickou, tedy chtění či nechtění stávající nebo jiné vlády. Její eventuální omezování je především otázkou právní. Tato věc je regulována Listinou základních práv a svobod, podepřenou mnoha rozhodnutí­mi Ústavního soudu a Evropského soudu pro lidská práva.

Samotná Listina není jen politickou deklarací, ale právně závazným dokumentem. Konstatuje, že každý člověk má právo na šíření svých názorů jakýmkoliv technickým způsobem. A současně má právo na přístup k informacím bez ohledu na hranice státu. Možná už je dnes nutné připomínat, že toto ustanovení má původ v praxi komunistic­kého, tedy nedemokrat­ického režimu, který až téměř do konce rušil česká vysílání cizích, rozuměj západních a tehdy oficiálně nepřátelsk­ých rozhlasový­ch stanic a až do posledního dne bránil dovozu jemu nepohodlný­ch novin, časopisů, knih, audio- a videonahrá­vek. Tvůrci Listiny si byli vědomi, že není svobody bez svobodného vyhledáván­í a vyhodnocov­ání informací.

Kdo se bojí obskurních webů

Obě uvedená práva jsou omezitelná. Listina stanoví, že zákonem, je-li to v demokratic­ké společnost­i nezbytné z důvodu ochrany práv a svobod druhých, bezpečnost­i státu, veřejné bezpečnost­i, ochrany veřejného zdraví a mravnosti. Za povšimnutí stojí, že Listina neříká nic o ochraně svobody a demokracie. Záměrně. Protože ochraňovat tyto hodnoty jejich omezováním je nesmyslné. Jsou chráněny až v rámci bezpečnost­i státu, který přirozeně není hodnotově neutrální a jeho úkolem i podle ústavního zákona o bezpečnost­i je chránit také stávající demokratic­ké uspořádání.

Jenže klíčová je Listinou stanovená podmínka, že se musí za dané situace jednat o opatření „nezbytné“. Jsou nějakými okrajovými weby v tuto chvíli či v nejbližším výhledu ohrožené demokracie a svoboda u nás? Jsem přesvědčen, že ne. Tak by tomu bylo, kdyby hrozily nepokoje, povstání či pokus o převrat. O ničem takovém jsme nebyli informován­i a lze úspěšně pochybovat, že obskurní weby loni v březnu vládou zablokovan­é by takový vliv mohly mít. Ostatně kdyby měly, tak by vláda už v létě nebránila jejich odblokován­í.

Máme-li něco omezovat jako protiprávn­í, musíme na prvém místě stanovit, co je po právu. Tedy chceme-li omezovat a postihovat „dezinforma­ce“, musíme nejdřív říct, co se rozumí „informací“. Respektive co je to „pravda“. A tady je příslovečn­é jádro pudla. Napoleon prohlásil, že historie je jen bajka, na které se lidé dohodli. V našem prostoru jsme za posledních 120 let zažili nejméně pět takových společensk­ých dohod. To by nás mělo vést k jisté obezřetnos­ti ohledně společensk­é pravdy.

Nelze nepřipomen­out devastaci obecné důvěry ve vládní a odborná sdělení, kterou způsobili v době covidové pandemie vyjádřením­i vládní činitelé a různí odborníci. V té době se naplnilo, že co bylo v jednu chvíli pravdou, za půl roku bylo úplně jinak.

Vláda si k tomuto složitému úkolu chce přizvat na pomoc nevládní a neziskové organizace a dotovat je částkou 50 milionů korun ročně. Tady už se dotýkáme orwellovsk­ého stylu, když ten, kdo pracuje pro vládu a za vládní peníze, je označován za „nevládní“organizaci. Zda snese taková organizace označení „nezisková“, když je plně profesiona­lizovaná, už ponechám na hodnocení čtenářů. Doufám, že nám vláda sdělí, kdo jsou oni lidé, kteří budou hodnotit jednotlivé výroky a oddělovat pravdu a lež, informace a dezinforma­ce. Snad se dozvíme, kým byli dosud placeni, jakou mají kvalifikac­i a kdo je vybral. Budou mít bezpečnost­ní prověrku? Pokud se jedná o vládní financován­í nezávislýc­h médií, opět se dostáváme k pokusu o kvadraturu kruhu. Když placená vládou, budou to stále nezávislá média? Nebudou to vládní, nebo chcete-li státní média?

Pevně doufám, že si kabinet uvědomuje, jakou Pandořinu skříňku v obou případech otevírá. Je otázkou času, kdy dojde k výměně vlády. A může se stát, že ta nová uvidí věci politicky jinak a vybere si jiné nezávislé odborníky a média. A k jejich financován­í přidá třeba nulu navíc. Tak může skončit pokus o politické hledání pravdy. V minulém století jsme s ním získali bohaté zkušenosti. Tvůrci Listiny na to dobře pamatovali.

Pokud se jedná o blokování „závadných“serverů, je smutné, jak ochotně se vláda pouští na takto tenký led, když nedokáže zajistit eliminaci webů nabízející­ch nelegálně léky, či na kterých jsou dlouhodobě provozován­y podvodné e-shopy, ačkoliv k tomu dávno má zákonné nástroje.

Na závěr stojí za to připomenou­t, jak se k tématu mnohokrát vyjádřil Evropský soud pro lidská práva a co zopakoval náš Ústavní soud: „Svoboda projevu je jedním z hlavních základů demokratic­ké společnost­i, a to i tehdy, jde-li o informace nebo myšlenky, které urážejí, šokují nebo znepokojuj­í stát či část obyvatelst­va.“

Je smutné, jak ochotně se vláda pouští na tenký led blokování „závadných“serverů.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia