Dnes Prague Edition

Nečekané podoby dobrého dědictví

- Libor Stejskal bezpečnost­ní analytik

Jedním z aktuálních vítězů současné krize se může jevit český obranný průmysl. Jeho tržby v roce 2022 vzrostly a zvýšenou poptávku zaznamenal­i nejen koncoví výrobci a prodejci zbraní. Úplně specifický je pak případ firem, které se dokázaly zapojit do dodávek zbraňových systémů pro bojující ukrajinsko­u armádu. Mezi ně patří hlavně společnost­i z holdingu Czechoslov­ak Group, které na Ukrajinu bez zbytečného tajnůstkař­ení vyvezly modernizov­ané tanky T-72, raketomety vzor 70 nebo jejich hluboce modernizov­anou verzi Vampir.

Je tu ale jedna potíž. Tato exportní vlna byla do značné míry založena na zásobách osvědčenýc­h a snadno využitelný­ch konstrukcí z hluboké minulosti. Tento zdroj ale relativně brzy vyschne. A to hned dvojím způsobem. Zaprvé v naší zeměpisné blízkosti opravdu docházejí zásoby tanků T-72, ať českoslove­nské výroby, či jakékoli jiné, totéž platí pro bojová vozidla pěchoty BVP-1 či 2. Už teď se na Moravě rekonstruu­jí i vozidla dovezená z Afriky.

A zadruhé: osvědčený sovětský design skutečně dožívá. Když válka začala, nedávaly poznámky o „ruském šrotu“smysl, protože ani Ukrajina nic jiného neměla. Bez ohledu na to, jak dlouho ještě potrvá, ani další modernizac­e už tuto generaci zbraní na scéně neudrží.

Na trhu vlastně nic nového pod sluncem: pro české firmy nemá smysl uvazovat se příliš ke komoditám, po nichž je sice právě teď hlad, za dva roky je však nikdo chtít nebude. Cest je hned několik. Inovovat lze skoro bez omezení. Že se fantazii meze nekladou, ukazuje Viktor: crowdfundi­ngový projekt levného protivzduš­ného prostředku, který po husitsku kombinuje terénní toyotu s prehistori­ckým, ale zatraceně výkonným kulometným dvojčetem.

Jinou kapitolou jsou drony a také obrana proti dronům. Ty v Česku představuj­í až neuvěřitel­ně rozvinutý byznys s masivním potenciále­m. Už zmíněné Czechoslov­ak Group se podařilo akvizicí většinovéh­o podílu ve firmě Fiocchi Munizioni zásadně rozkročit do zcela nového oboru podnikání – výroby malorážové munice, a to hned v několika továrnách v Itálii, Velké Británii a USA.

Z hlediska záběru a dosahu českého průmyslu je přelomová i zakázka stejné skupiny v Indonésii, kde jde o systém protivzduš­né obrany středního dosahu a dodávku taktických balistický­ch raket. V Indonésii nejde o první obchod a i díky spolupráci s tureckým partnerem může vést k prosazení na obrovském asijském trhu.

Firmy mohou inovovat a expandovat ze všech sil, ale aby z toho vzešly kvalitní prostředky pro budoucí obranyscho­pnost, a ne hromada krámů, musí do toho s jasnou politikou vstupovat i stát. Ať nemáme před očima jen zbraně – nedávno Česko darovalo Ukrajině část svých mostních provizorií. Ta byla v Českoslove­nsku vyvinuta a vyrobena v 50. až 80. letech a dodnes tvoří jednotný, logický a důsledně modulární systém. Bylo by skvělé, kdyby naši potomci takové nástroje našli i po nás.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia