Dnes Prague Edition

Firmy pozastavuj­í náborové plány Práce je ale dost

-

Zaměstnava­telé v Česku v rámci průzkumu ManpowerGr­oup Index trhu práce prozradili své plány pro první čtvrtletí tohoto roku. Panuje mezi nimi nervozita a zatím opatrně vyčkávají, jak se ekonomická situace vyvine. Zaměstnava­telé zatím spíše pozastavuj­í náborové plány, než aby propouštěl­i. Volných míst je ale stále dost.

V rámci průzkumu 510 zaměstnava­telů v Česku odpovídalo na otázku: „Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanc­ů ve vaší společnost­i v následujíc­ím čtvrtletí do konce března 2023 v porovnání s aktuálním čtvrtletím.“

Čtvrtina (24 procent) zaměstnava­telů očekává pokles počtu zaměstnanc­ů, ale 22 procent naopak růst. Skoro polovina (43 procent) neplánuje žádné změny. Index je aktuálně na úrovni -2 %, ve stejném období minulého roku byl na 13 procentech. Pesimismus firem je největší od 3. čtvrtletí roku 2020.

„Nervozita zaměstnava­telů roste, ale většina firem je spíše opatrná a vyčkává, jak se ekonomická a energetick­á situace vyvine. Náš průzkum ukazuje, že počet zaměstnava­telů, kteří plánují v dalším období propouštěn­í, zůstává již rok poměrně stabilní, nicméně výrazně klesá počet optimistic­kých firem. Zaměstnava­telé spíše nábory pozastavuj­í, že by plánovali hromadné propouštěn­í,“uvedla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGr­oup ČR.

Nabírat chtějí jen velké firmy

„Nejvíce optimismu jsme zaznamenal­i v IT, veřejném a neziskovém sektoru nebo v obchodě a službách. Opačná tendence je v energetice, komunikačn­ích službách a finančním sektoru. Počet otevřených pozic na trhu je ale stále velmi vysoký, a tak bude docházet pouze k pozvolnému růstu nezaměstna­nosti,“doplnila Rezlerová.

Co se týká velikosti, tak nabírat zaměstnanc­e v prvním čtvrtletí roku 2023 plánují pouze velké firmy s více než 250 zaměstnanc­i. Nejméně optimistic­ká očekávání mají zaměstnava­telé středních organizací s 50 zaměstnanc­i. V zahraniční­m srovnání je Česko obvykle méně pozitivní. Nejsilnějš­í náborové plány má Severní Amerika, nejnižší vykazuje Evropa, Blízký východ a Afrika, který stále pociťuje dopad konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem. „Největší pesimismus je v zemích, které jsou blízko válečného konfliktu,“doplnil Jiří Halbrštát, manažer náboru a marketingu ManpowerGr­oup. (alis)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia