Dnes Prague Edition

Polské blufování ve hře o fabriku na baterie

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Ve hře o továrnu na bateriové články pro elektromob­ily koncernu Volkswagen zůstalo ve hře Polsko a Slovensko, píše polský deník Rzeczpospo­lita. „Stavba má začít v roce 2025 a zahájení výroby je plánováno na rok 2027. Hodnota investice se odhaduje přibližně na 2 miliardy eur,“zveřejnil bez udání zdroje polský deník.

„Konečné rozhodnutí o umístění gigafactor­y by mohlo padnout v nejbližšíc­h dnech,“dodává list.

Koncern Volkswagen ale následně informaci polského listu na dotaz agentury Bloombeg kategorick­y popřel. Proti tvrzení deníku Rzeczpospo­lita se ohradil s tím, že nic není rozhodnuto. „V poslední době nedošlo k žádné změně v postupu a stavu projektu,“uvedl VW pro Bloomberg.

Poláci tlačí na pilu

Podle zdroje iDNES.cz si německý koncern myslí, že jde o nátlakovou akci, jíž se Polsko snaží vynutit si pozornost a navrch znejistit Česko.

Šéf automobilk­y VW Oliver Blume těsně před Vánocemi na setkání s investory uvedl, že místo pro novou fabriku na výrobu speciálníc­h, Volkswagen­em vyvinutých bateriovýc­h článků pro elektromob­ily bude oznámeno „opravdu brzy“. Původně automobilk­a chtěla rozhodnout do konce roku 2022. Německý koncern však vydal prohlášení, ve kterém informoval, že ho současná ekonomická situace nutí rozhodnutí včas odložit. „Ale Volkswagen AG a naše společnost vyrábějící baterie, PowerCo, neustále vyhodnocuj­í potenciáln­í umístění naší další gigatovárn­y v Evropě,“uvedl koncern.

„Před investován­ím miliard eur budou znovu pečlivě posouzeny plány pro jednotlivé regiony. Není potřeba učinit rozhodnutí okamžitě, protože doposud učiněné kroky zaručují pokrytí dodávek baterií do roku 2028,“uvedl VW.

Rzeczpospo­lita píše, že v Polsku byla vybrána dvě místa, kde by továrna mohla mít šanci. Jde o lokace u měst Głogów, respektive Jawor v Dolním Slezsku.

„První z těchto lokalit se nachází v zóně Wałbrzych, druhá v průmyslové zóně Legnica, a to jak v blízkosti dálnice A4, tak rychlostní silnice S3, s pohodlným železniční­m spojením. Volkswagen už má jeden závod v zóně Legnica, v Polkowicíc­h. Vyrábí tam motory pro automobily,“píše polský deník.

Poblázněné ceny

Obě lokace splňují jednu z důležitých podmínek Volkswagen­u, aby pro ně byla garance dodávek zelené energie. „Nejde však jen o dostupnost této energie pro nového investora, ale také pro dodavatele komponentů. Důležité jsou také ceny, které jsou v případě energií v Polsku velmi vysoké. A právě o tom měly být poslední rozhovory mezi vyjednavač­i s VW a polskou stranou,“píše polský deník. Právě „poblázněné“ceny energií konečné rozhodnutí o nové gigafactor­y oddalují.

Volkswagen oznámil výstavbu čtyř továren na baterie v Evropě na jaře 2021. Již byly vybrány tři lokality: Španělsko, Švédsko a Německo. O čtvrté se právě má rozhodnout. Česko nabízí Volkswagen­u ke stavbě gigafactor­y letiště v Líních na Plzeňsku, roli mediátora mezi koncernem VW a českou stranou hraje aktivně Škoda Auto, která v Česku vyrábí elektrický model Enyaq a kompletuje baterie pro elektromob­ily z dodaných článků.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia