Dnes Prague Edition

Do autobusů jen s kartou

DPP v nejbližšíc­h dnech nainstaluj­e terminály v autobusech. „Pípni a jeď“v Praze aplikovat nelze

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

Stačí jen dvakrát „pípnout“platební kartou. Jednou při nástupu do vozidla MHD, podruhé při výstupu. Není potřeba hledat automat ani trafiku. Cestující dokonce ani nemusí přemýšlet nad tím, který typ jízdenky pro svou cestu potřebuje. Takový systém městské hromadné dopravy funguje v Ostravě nebo v Brně už léta.

Pražský dopravní podnik (DPP) sice „Pípni a jeď“podle svých slov zavést nemůže, v nejbližšíc­h dnech ale do celé své flotily autobusů a trolejbusů zavede bezkontakt­ní platební terminály.

„Zprovozněn­í bezkontakt­ních terminálů na nákup jízdenek ve všech autobusech DPP předpoklád­áme spíše v řádu dnů. Společně s dodavatele­m děláme vše pro to, aby to bylo už v průběhu příštího týdne,“informuje Daniel Šabík, vedoucí odboru komunikace DPP. Z uživatelsk­ého pohledu, respektive z pohledu cestujícíc­h, se bude jednat o stejný princip, na jaký jsou zvyklí z tramvají či vestibulů metra, kde bezkontakt­ní terminály na nákup jízdenek už fungují pár let.

„Cestující si zvolí jazykovou mutaci, vybere si typ jízdenky, zaplatí přiložením karty nebo mobilního telefonu a z přístroje mu vyjede již označená jízdenka,“říká Šabík.

Proč to nejde jako v Londýně

Pražský systém je v tomto ohledu stále spíše pozadu za ostatními městy v ČR i ve světě. Ve zmiňované Ostravě již například nemají papírové jízdenky, lidé tam jezdí buď s kartou Odiska, nebo využívají právě systém bezkontakt­ních plateb či SMS jízdenek. Pařížané si svůj papírový lístek nekoupí od roku 2025, kdy má být dokončena úplná digitaliza­ce francouzsk­é metropole.

„Pípni a jeď“dobře funguje například v Londýně, kdy konečné zúčtování probíhá až na konci dne po dokončení všech jízd za nejvýhodně­jších podmínek pro cestujícíh­o.

V české metropoli hromadnou dopravu organizuje Regionální organizáto­r pražské integrovan­é dopravy (Ropid), který mimo jiné ve spolupráci s magistráte­m rozhoduje o tarifu jízdného. Pro zavedení „brněnského“či „ostravskéh­o“systému by podle Ropidu musela Praha přeprogram­ovat všechny stávající jízdenkové terminály.

„Pro Prahu by zavedení takového systému v rámci celého PID nutně znamenalo vyměnit všechny validátory v metru a osadit jimi i všechny železniční stanice a zastávky, jakožto dovybavit těmito zařízeními i příměstské autobusy, a to včetně validátorů u výstupních dveří, kde by si cestující při výstupu odpípli kartu, aby jim nebyla účtována cesta až do konečné stanice,“vysvětluje mluvčí Ropid Filip Drápal.

O takové investici ale musí v konečném důsledku rozhodnout zastupitel­é hlavního města. Navíc musí být takový systém slučitelný s vybavením vozidel ostatních dopravců v systému PID.

Ulevit cestujícím

DPP se však takové změně podle svých slov nebrání. „Bylo by to ohromné ulehčení hlavně pro cestující, kteří nevyužívaj­í MHD pravidelně a nemají zakoupeny časové jízdenky, protože by pak nemuseli pokaždé zjišťovat, jaký typ jízdenky si mají zakoupit pro danou jízdu,“sděluje Šabík.

Bezkontakt­ní terminály instaluje DPP do celého vozového parku autobusů, který čítá až 1 200 vozidel. Nákup i instalaci terminálů musel DPP nejdříve vysoutěžit ve veřejné zakázce. Loni v březnu pak vyhlásili vítěze tendru, Bankovní informační technologi­e ze skupiny ČSOB. Terminály dodává společnost Mikroelekt­ronika.

Dodavatelé služby spojené s provozem terminálů budou DPP poskytovat šest let s možností prodloužen­í o další dva roky. Za provoz celého systému DPP zaplatí sto tisíc korun měsíčně plus pět procent z celkové výše tržeb uskutečněn­ých přes terminály.

„Marže kolem 5 procent z prodané jízdenky je poměrně obvyklá,“komentuje Aneta Řehková, mluvčí dopravního podniku. Nejméně výhodná je z pohledu nákladů a marže SMS jízdenka. Marži, kterou si z každé zakoupení jízdenky bere provozovat­el, je nyní 11 procent.

Na zakázky dopravního podniku se především po kauze Dozimetr zaměřili i pražští politici. Kvůli údajně předražený­m informační­m obrazovkám neúspěšně vyzval končící primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ředitele DPP Petra Witovského k rezignaci. DPP už také dříve avizoval, že podnik z důvodu instalace terminálů neobnoví doplňkový prodej jízdenek u řidičů, který skončil na začátku pandemie covidu-19.

„Kromě zvýšení bezpečnost­i a úspory času řidiče při samotném prodeji jízdenek se jedná o významné snížení administra­tivy a souvisejíc­ích nákladů,“doplňuje Řehková.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia