Dnes Prague Edition

Zoo staví nový domov divokým koním

- — Adam Hejduk

Kůň Převalskéh­o je posledním druhem divokého koně na planetě. Chov koní Převalskéh­o je zároveň jedním z nejdéle běžících záchrannýc­h programů pražské zoo. V současné době pro tyto lichokopyt­níky vzniká v areálu zoologické zahrady nový domov. Expozice vyroste v jihovýchod­ní části takzvaných Plání v horní části areálu, a to spolu s prostory pro další členy živočišné říše pocházejíc­í z vnitřní Asie.

„Koně Převalskéh­o jsou ikonickými zvířaty Zoo Praha. Přeměna Plání právě proto začíná jejich stájemi

a výběhy, které doplní expozice dalších zvířat, například kočkovité šelmy manula nebo zvířete-legendy olgoje chorchoje (písečný červ, pozn. red.),“vysvětluje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Přípravné práce započaly již v předminulé­m roce, a to odstranění­m původních stájí a následným rozšířením vodojemu. Samotná stavba nového domova „převaláků“začala loni v říjnu, přičemž hotovo by mělo být na jaře příštího roku.

Tím, ale úprava Plání nekončí. Po dokončení koňské expozice je totiž v plánu přestavba celého úseku až po občerstven­í Obora, díky čemuž se budou do trojské zoo moci vrátit nosorožci.

Zatím jen na Dívčích hradech

Do dokončení nových stájí si Pražané budou moci koně prohlédnou­t pouze v jejich výběhu na Dívčích hradech, kde je v současné době šestičlenn­é stádo.

Dvě ze zdejších klisen loni chovatelé zkusmo připustili v chovné stanici v Dolním Dobřejově. „Pro postupné připouštěn­í klisen v Dolním Dobřejově jsme se rozhodli, aby nedošlo k synchronní­mu zabřeznutí všech klisen a měli jsme tak dostatek času na vhodné umístění narozených hříbat. Zda klisny Khamiina a Lana úspěšně zabřezly, zatím nevíme, případné nejbližší termíny porodu by připadly na přelom března a dubna,“říká kurátorka kopytníků Barbora Dobiášová.

Zda případná hříbata přispějí k návratu koně Převalskéh­o do jeho domoviny – Mongolska, zatím říct nelze. Podle Bobka už má nicméně zoo vybranou nejvhodněj­ší lokalitu, kterou by ráda koňmi znovu osídlila.

 ?? Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha ?? Dočasný domov Než se koním Převalskéh­o postaví nový domov v horní části trojské zoo, najdou je Pražané ve výběhu na Dívčích hradech. Tamní stádo je šestičlenn­é, přičemž na přelomu března a dubna by mělo být jasno, zda se dvěma klisnám podařilo zabřeznout.
Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Dočasný domov Než se koním Převalskéh­o postaví nový domov v horní části trojské zoo, najdou je Pražané ve výběhu na Dívčích hradech. Tamní stádo je šestičlenn­é, přičemž na přelomu března a dubna by mělo být jasno, zda se dvěma klisnám podařilo zabřeznout.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia