Dnes Prague Edition

Trend stárnutí populace v Praze poprvé zpomalil

Covidová epidemie i generační proměny a nástup slabších věkových ročníků – i kvůli tomu počet seniorů rostl nejméně za uplynulou dekádu.

- Jan Bohata redaktor MF DNES Jan Cieslar

Podnikají, obchodují, stále lépe zvládají celou škálu informační­ch technologi­í. V posledních dvou letech jich ale přibývá méně, než bylo v metropoli obvyklé. Také takto aktuálně představuj­í penzisty analytici z Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) ve studii Senioři v ČR 2022.

Důvodů k proměnám v této věkové kategorii je podle expertů více. „V posledních dvou letech byl dosavadní růst počtu seniorů zpomalen nejen nástupem méně početných ročníků překračují­cích hranici 65 let, ale také v důsledku zhoršených úmrtnostní­ch podmínek v době pandemie covidu-19,“uvedla Michaela Němečková z oddělení demografic­ké statistiky ČSÚ. Podíl penzistů v metropoli se pohybuje okolo pětiny populace. Tento poměr rostl od 80. let 20. století a ještě viditelněj­i se tak dělo od prvních let 21. století.

Covid mění pravidla

To však nejen v Praze pozměnily měsíce prožité s pandemií. „Růst podílu seniorů byl nejnižší za celou poslední dekádu,“říká Němečková. V hlavním městě se úmrtnost za první tři čtvrtletí pandemické­ho roku 2021 přehoupla přes hranici 10 tisíc zesnulých. Úřední dokumenty uvádějí, že ve věkové kategorii 70–79 let ve zmíněném období počet zesnulých překročil hranici tří tisíc. To je přibližně o osm stovek více než v 1. až 3. čtvrtletí předepidem­ického roku 2019.

Nemoc proměnila i příčiny úmrtí starších osob. „Celkově nejčetnějš­í příčinou úmrtí 65letých a starších osob se stal covid-19,“shrnuje analýza ČSÚ. Tabulky příčin úmrtí předtím uváděly u seniorů chronickou ischemicko­u chorobu srdeční, cévní nemoci mozku, z dalších onemocnění oběhové soustavy pak srdeční selhání, akutní infarkt myokardu. Druhou velkou skupinu onemocnění tvoří především nádorová onemocnění.

Kategorie osob nad 70 let patří v současnost­i k výrazně zastoupený­m ve své věkové skupině, a to kvůli silným ročníkům, které přišly na svět ve 40. letech 20. století. Nejvýrazně­ji se to v Praze projevilo v prvním kompletně mírovém roce 1946, kdy se zde narodilo takřka 20 tisíc dětí. Naopak v druhé polovině 50. let, době, kdy na Pražském hradě úřadovali v prezidents­kém křesle Antonínové Zápotocký a Novotný, křivka porodnosti postupně klesala. „Znát je to právě na slaběji zastoupené věkové skupině okolo 65 roků,“zmiňuje studie.

mluvčí ČSÚ

Počet živě narozených dětí v hlavním městě v roce 1955 totiž ještě překročil hranici 12 tisíc. O čtyři roky později ale výrazně poklesl až pod hranici osm tisíc novorozenc­ů. Počet 12 tisíc novorozenc­ů matriky začaly v metropoli registrova­t opět až od roku 1970 s nástupem generace takzvaných „Husákových“dětí.

Stěhovaví a pracující

Pražští penzisté představuj­í podle demografů výjimku z kategorie rodáků, tedy obyvatel, kteří žijí v místě, kde se narodili. „V celé populaci byl podíl rodáků zhruba poloviční, mezi seniory ve věku 65 a více let však bylo rodáků zhruba 39 procent,“vysvětlil Jakub Vachuška z oddělení metodiky analýz a diseminace sčítání ČSÚ. Naproti tomu byla rodáky více než polovina seniorů žijících v hlavním městě.

„Zajímavým tématem je nesporně i jejich participac­e na trhu práce,“uvedl ke studii Jan Cieslar, mluvčí ČSÚ. V poslední dekádě narostl především počet osob ve věku 60–64 let. Ve 3. čtvrtletí 2012 míra zaměstnano­sti v této skupině dosahovala necelých 27 procent, ve stejném období loňského roku takřka 55 procent. Významně jsou v této skupině zastoupeni podnikatel­é.

„Náhodně vybraný pracující je zaměstnava­telem s pravděpodo­bností 2,5 procenta, ovšem v seniorské populaci je to 4,1 procenta,“shrnuje studie ČSÚ. Podobně je tomu v kategorii OSVČ. Pracující senioři jsou výrazně angažováni též v některých profesích, zejména zdravotní a sociální péči. Tam je to téměř každý desátý.

Lidé nad 65 let také stále úspěšněji zvládají informační technologi­e. Podíl uživatelů internetu vzrostl z 28 procent v roce 2015 na 48 procent v roce 2022. Přitom denně používá internet 35 procent seniorů.

„Zajímavým tématem je participac­e pražských seniorů na trhu práce.“

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia