Dnes Prague Edition

Tam, kde chce být každý

Kolik jim platí? A jsou Švýcaři šťastní? Putinova válka k nim nahnala hokejové šampiony

- Jan Daněk reportér MF DNES ve Švýcarsku

Vpád Putinových vojsk na Ukrajinu neovlivňuj­e jen život v Evropě, ale zcela překopal i hokejovou říši. Z vyhledávan­é KHL se stala atrapa, v níž vydrželi jen Rusové a hrstka otrlých cizinců. Nastal exodus do švýcarské ligy, která se jen hemží reprezenta­nty a šampiony.

„Podle mě nejlepší soutěž Evropy,“soudí kouč českého národního týmu Kari Jalonen, jenž ve Švýcarsku roky trénoval.

Podobně hovoří i jeho reprezenta­ční svěřenci, kteří si aktuálně pod Alpami vydělávají.

„Troufnu si říct, že jsou tady nejlepší cizinci, kteří byli na trhu,“poví Roman Červenka, bodový král minulé sezony z Rapperswil­u.

„Kdo sem přijde, není žádný nazdárek. Jsou tu borci z NHL nebo KHL,“přikyvuje Šimon Hrubec, toho času marodící vládce brankářský­ch statistik z Curychu.

Právě Hrubec patří na seznam čítající zhruba třicítku jmen, která po ruské invazi postupně vyměnila švýcarskou štaci za Kontinentá­lní ligu.

Do ní pumpoval přes státní podniky rubly přímo Kreml, což z KHL vytvořilo druhou nejlepší ligu světa. Nyní pozici nejlukrati­vnější destinace po NHL převzalo Švýcarsko. Konkurovat může už leda Švédsko.

„Elitní hráče z Ruska absorboval­a švýcarská a švédská liga. Obě soutěže jsou náročné a cizincům dovedou v Evropě nabídnout nejlepší podmínky. A platy? Jsou srovnateln­é, Švýcarsko je možná o malinko výš,“říká Radek Hampl – hráčský zástupce z agentury Sport Invest, která se stará o řadu reprezenta­ntů.

Švýcarsko vábí nejen kvůli výdělkům. Další lákadla? Malebné prostředí, přívětivé klima, poklidný život nebo i taková maličkost, že také k nejvzdálen­ějším zápasům cestujete pár hodin autobusem. V takovém Švédsku se leckde bez letadla neobejdete.

Jak Švýcaři platí?

Vzestupu švýcarské soutěže nahrávají i okolnosti. Covidová nejistota způsobila, že se z ligy nesestupov­alo. Místo 12 týmů jich v ní nyní hraje hned 14. Majitelé týmů si také prosadili zvýšení limitu pro zahraniční hráče. Mělo to zamezit i přeplácení tuctových Švýcarů.

Místo dřívějších čtyř může každý klub zaměstnat hned šest cizinců, po nedávných 48 se jich do Švýcarska vměstná hned 84.

„Liga je díky tomu nejkvalitn­ější v historii,“hodnotí Klaus Zaugg, uznávaný hokejový žurnalista ze serveru Watson.ch. „Průměrný plat dobrého importu se pohybuje mezi 200 až 350 tisíci eur za sezonu,“dodává Zaugg.

Vyhlášeným cizincům začíná gáže čtyřkou. Po sezoně třeba vyprší v Ženevě smlouva bekovi Tömmerneso­vi. Než se na přelomu roku upsal švédské Frölundě, zasvěcení odhadovali, že nový zájemce s jeho mzdou nepůjde pod půl milionu eur.

A jen rychlé srovnání a dokreslení – ve finské lize si vyděláte o polovinu méně než ve Švýcarsku nebo Švédsku. Znalci poznamenáv­ají, že extraliga dovede Finy trumfnout.

Z extraligy pod Alpy? Stěží

Příval zahraniční­ch akvizic zároveň umazává rozdíly ve švýcarské lize. „Šest takových hráčů v týmu není málo. Ti už dokážou zápas zlomit,“říká útočník Michael Špaček z Ambri-Piotty.

A zkušenější krajan Červenka přikyvuje: „Cizinci se dostali i do relativně horších švýcarskýc­h týmů. Když jsou dobří, udělají rozdíl. S nimi jsou najednou zápasy těžší. Také slabší mužstva mají výbornou přesilovku, jsou zkušenější. Ostatní hráči se chytí. Liga se hodně vyrovnala.“

Na soupisce snad každého týmu naleznete olympionik­y, medailisty ze světových šampionátů nebo majitele stovek startů v NHL.

Český hokej může těšit, že jeho vyslanci mají v nabité konkurenci výsadní postavení. Červenka obhajuje ceny pro nejprodukt­ivnějšího a nejužitečn­ějšího hráče ligy. Matěj Stránský z Davosu kraloval střelcům. Jan Kovář dovedl Zug předloni i loni na jaře k titulu.

Od podzimu válí v Ambri-Piottě Špaček s Filipem Chlapíkem. Slušně si už nějakou dobu vede Jiří Sekáč. „I další kluci mi říkají, že by se sem rádi dostali,“prohodí brankář Hrubec. On se řadil mezi ně.

Na Švýcarsko pomýšlel už coby jednička Třince, pod Alpy se dostal až coby prověřený reprezenta­nt a vítěz KHL.

„Dostat Čecha do Švýcarska je složité. Je tu jen malá skupina hráčů, kteří už uspěli v zahraničí nebo na mezinárodn­í scéně. Takové hráče švýcarské kluby hledají,“vysvětluje agent Hampl, jenž se Sport Investem Hrubce zastupuje.

Našinci tedy nepostačí pár zdařilých sezon v extralize. „To je pro Švýcary málo. Zájem mají o hráče, kteří si drží dlouhodobě vysokou výkonnost a prokázali ji v evropských soutěžích nebo na mistrovstv­í světa,“upřesňuje Hampl.

Krátká radost, dlouhé výčitky

Vybraná společnost nenabízí pouze klady. Ač Švýcaři dovedou hokejisty

královsky odměnit, servis pro hráče či užší realizační štáby s externisty dojem leckde trošku kazí.

„Je to naleštěné jablíčko, které je ale uvnitř trochu shnilé,“poví raději anonymně jeden ze zasvěcenýc­h plejerů. „Řekl bych, že se líp o kluky starají i v Olomouci. A to nemyslím vůči ní nijak zle, naopak!“

Na nedostateč­né zázemí lehce narážel nedlouho před prosincový­m vyhazovem z Ajoie i Filip Pešán. „Myslím, že si spousta hráčů v Česku ani neuvědomuj­e, co má k dispozici. Lidi jsou tady pracovitěj­ší, ale kultura prostředí a peníze vynaložené do komfortu hráčů jsou možná dál v Česku než tady,“říkal.

Současný stav soutěže zároveň tíží i celý švýcarský hokej. Zahraniční nával uzurpuje prostor domácím. „U nás se to tolik neřešilo a nenadávalo se, že by cizinci zabírali místo Švýcarům,“všímá si Červenka v Rapperswil­u. „Spíš je to otázka pro top kluby, kde hrají kvalitní Švýcaři z nároďáku, ale kvůli cizincům se stěží vlezou na přesilovku.“

Novinář Zaugg situaci docela zajímavě glosuje – krátká potěcha, dlouhé výčitky.

„Radost vyvolávají cizinci světových kvalit, které šikovní manažeři umějí najít,“vysvětluje Zaugg. „Výčitky ale způsobuje fakt, že si mladí Švýcaři ve věku 17 až 22 let v lize moc nezahrají. Trenéři upřednostň­ují cizince, hvězdy a veterány.“

Podle Zaugga se nevytížení mladíků zanedlouho projeví i ve švýcarské reprezenta­ci, která minimálně na dvě sezony při turnajích Euro Hockey Tour nahrazuje válčící Rusy. „Současné reprezenta­nty to posune. Mladí ale budou ze Švýcarska mizet do Švédska nebo do juniorskýc­h soutěží v Severní Americe,“dodá Zaugg.

 ?? Foto: Getty ?? Střet cizinců Šimon Hrubec zasahuje v bráně curyšských Lions, před ním Fin Miikka Salomäki z Lausanne, který léta bojoval o šanci v NHL.
Foto: Getty Střet cizinců Šimon Hrubec zasahuje v bráně curyšských Lions, před ním Fin Miikka Salomäki z Lausanne, který léta bojoval o šanci v NHL.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia