Dnes Prague Edition

Volební předpremié­ra: hlasuje 14 tisíc Čechů na ambasádách

- — Karel Hrubeš s využitím ČTK

Ve středu jako první volili na speciálníc­h stanoviští­ch lidé nakažení covidem z auta. Včera přišli na řadu první krajané.

Ještě dnes se bude od dvou odpoledne do devíti hodin večer místního času hlasovat na českých zastupitel­ských úřadech v Severní a Jižní Americe.

Důvodem uspíšení volebních dnů v Americe je nutnost zajistit, aby výsledky voleb mohly být sčítány a zveřejňová­ny hned po ukončení hlasování v Česku.

První byla Brazílie

Seriál hlasování začal na dvou zastupitel­ských úřadech v Brazílii, a to včera v pět hodin odpoledne středoevro­pského času. Poté začalo hlasování v Argentině a v Chile, v Havaně a na východním pobřeží USA a Kanady, v Kolumbii a v Peru. Hlasovalo se také v Mexiku a jako poslední na americkém kontinentu otevřel volební místnost generální konzulát v Los Angeles.

Štafeta voleb se pak přesune přes Austrálii, Asii a Afriku do Evropy, kde se bude hlasovat tradičně v pátek a sobotu, tedy dnes a zítra.

Volební místnosti byly nebo budou otevřeny ve světě na 110 místech, stejně jako při předchozíc­h prezidents­kých volbách před pěti lety.

Nová volební místnost bude otevřena pro české vojáky, kteří kvůli ruské agresi proti Ukrajině působí na Slovensku, v Táborisku Slávia ve vojenském újezdu Lešť u Zvolena.

Z podobných důvodů bude fungovat zvláštní volební okrsek v litevské Rukle. Hlasovat nebude možné naopak v ruském Jekatěrinb­urgu nebo Sankt Petěrburgu, kde byly české konzuláty uzavřeny. Na českých zastupitel­ských úřadech v zahraničí se do seznamu voličů pro nynější prezidents­ké volby zapsalo přes 14 tisíc Čechů.

Při prvních přímých volbách hlavy státu jich bylo 7 200, při druhých zhruba 9 000.

Počet voličů se ale zvýší ještě o ty, kteří přijdou hlasovat s voličským průkazem. O průkaz bylo možné zažádat osobně nejpozději ve středu.

V Česku včera mohli podle zákona hlasovat klienti pobytových zařízení, která by byla bývala uzavřena kvůli koronaviro­vé nákaze. Jenže vzhledem k tomu, že žádná nemocnice nebo ústavy pro seniory uzavřeny nebyly, lidé z domovů budou moci o hlavě státu rozhodovat stejně jako ostatní dnes a zítra.

Do včerejška také bylo možné stáhnout nebo odvolat kandidatur­u. Nikdo kromě Josefa Středuly tak už ale neučinil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia