Dnes Prague Edition

Věkový průměr 23 let. Uspějí Češi v Austrálii?

- — Stanislav Kučera

Dvě grandslamo­vé šampionky, bývalá světová jednička, ale i debutanti a mladé naděje. Do tenisového Australian Open, které začíná v pondělí, zasáhne 14 Čechů s věkovým průměrem 23,4 roku. Jak vypadají jejich vyhlídky po losu?

Petra Kvitová (15. nasazená): Ve 32 letech nejstarší, ale na žebříčku nejlepší. S bilancí čtyř výher a jedné porážky zažila povedený vstup do sezony. V prvním kole se utká s Belgičanko­u Van Uytvanckov­ou (70), ve třetím může narazit na krajanku Krejčíkovo­u, v osmifinále na Američanku Pegulaovou (3).

Odehrála jen jeden turnaj s bilancí 1:1, v Melbourne na úvod podstoupí derby s mladou Bejlek. V případném druhém kole má příznivý los, dál by se mohla střetnout s Kvitovou.

Barbora Krejčíková (20.):

Marie Bouzková (25.): Českou kometu loňské sezony čeká v prvním kole těžká prověrka v podobě Kanaďanky Andreescuo­vé (42), šampionky US Open 2019, a ve třetím může číhat jednička Šwiateková z Polska.

Karolína Plíšková (30.): V hlavní soutěži WTA utrpěla šest proher v řadě, o prolomení zabojuje s Číňankou Wang Si-jü (49). Ve třetím kole může vyzvat Kasatkinov­ou (8).

Kateřina Siniaková: Schytala tvrdý los v podobě Američanky Gauffové (7), s Krejčíkovo­u vyrazí za obhajobou titulu ve čtyřhře.

Tereza Martincová: Rovněž narazí na hvězdnou sokyni – Bělorusku Sabalenkov­ou, světovou pětku.

Markéta Vondroušov­á: Po vcelku přijatelné Američance Riskeové (41) může zkusit zaskočit jednu z favoritek, Tunisanku Džábirovou (2).

Linda Fruhvirtov­á: Pokud si 17letá naděje poradí s domácí divokou kartou Fourlisovo­u (160), může si zahrát proti o dvacet let starší Estonce Kanepiové (32).

Karolína Muchová: Ke startu využila chráněný žebříček, na kvalifikan­tku Curenkovou (134) by měla vyzrát, případné druhé kolo slibuje Američanku Collinsovo­u (14).

Brenda Fruhvirtov­á: Mladá česká senzace udivuje tenisový svět, v patnácti zvládla kvalifikac­i a grandslamo­vou premiéru si odbude proti Bělorusce Sasnovičov­é (38).

Sára Bejlek: Jen o rok starší, kvalifikac­í prošla už na loňském US Open, nyní v Melbourne slavila znovu. Zkusí zaskočit Krejčíkovo­u.

Jiří Lehečka: Mužská jednička, sezonu zahájil solidně, porazil i Němce Zvereva. O premiérovo­u výhru v hlavní soutěži grandslamu se utká s Chorvatem Čoričem (23).

Tomáš Macháč: Los se s ním nemazlil, přisoudil mu Nora Ruuda, světovou dvojku.

Dalibor Svrčina: Ve dvaceti letech poprvé uspěl v grandslamo­vé kvalifikac­i, čeká ho duel se Španělem Munarem (62).

 ?? Foto: ČTK ?? V patnácti Talentovan­ou Brendu Fruhvirtov­ou čeká v Austrálii grandslamo­vá premiéra.
Foto: ČTK V patnácti Talentovan­ou Brendu Fruhvirtov­ou čeká v Austrálii grandslamo­vá premiéra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia