Dnes Prague Edition

Česko volí prezidenta

Třetí přímá volba hlavy státu v historii. Volební místnosti budou otevřené do dnešních 14.00

- Jiří Vachtl reportér MF DNES Vzkazy prezidento­vi

Až do 14. hodiny dnes Češi v historicky třetí přímé volbě prezidenta rozhodují o nástupci Miloše Zemana. Na rozdíl od poslední volby v roce 2018, kdy Zemana přepadla aktivistka hnutí Femen, se zatím hlasování obešlo bez incidentu.

Jako první z hlavních favoritů včera odvolil v Průhonicíc­h u Prahy předseda ANO Andrej Babiš s rodinou. Před novináři zopakoval, že by lidé měli ve volbách vyvažovat, aby strany vládní pětikoalic­e neovládly po Sněmovně a Senátu i volby na Pražský hrad.

„Měl by tam být někdo jiný, než koho podporuje současná vláda. Jsem navíc jediný, kdo vždy bojoval za zájmy občanů a kdo má politické zkušenosti,“poznamenal Babiš. Za

Co novému prezidento­vi přejí a co od něj očekávají osobnosti z kultury, sportu a byznysu: architektk­a Eva Jiřičná, kuchař Zdeněk Pohlreich, kněz Zbigniew Czendlik, boxer Lukáš Konečný, hudebník Jindra Polák, herečka Tereza Ramba, šéf železáren Jan Czudek, majitel mlékáren Milan Teplý a další. Strany 2 a 3

úspěch by po sečtení hlasů považoval postup do druhého kola.

Stejný cíl má i generál Petr Pavel. Ten svůj hlas vhodil v doprovodu manželky do urny v Černoučku na Litoměřick­u. Malá obec s 250 obyvateli takový rozruch ještě nezažila. Před úřadem, kde se tísnily davy novinářů, Pavel přiznal, že ho mile zaskočil korektní průběh kampaně.

Nyní je podle něj nejdůležit­ější, aby ve volbách zvítězil někdo, kdo nebude zemi rozdělovat. „Jsme na konci desetileté­ho období Miloše Zemana, během kterého jsme zažili degradaci prezidents­kého úřadu. Volby jsou hlavně o tom, aby se mu vrátila důstojnost,“doplnil Pavel.

V Kuřimi včera odvolila i třetí z favoritů, bývalá rektorka Danuše Nerudová. Ta by za úspěch považovala alespoň dvacet procent hlasů. „Doufám, že konečně přijde změna a že ten příběh dokončíme. Dosud to žádná žena nedokázala,“řekla Nerudová.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Průhonice Bývalý premiér a současný kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) odevzdal hlas v Průhonicíc­h.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Průhonice Bývalý premiér a současný kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) odevzdal hlas v Průhonicíc­h.
 ?? Foto: Anna Boháčová, MAFRA ?? Černouček Kandidát na prezidenta Petr Pavel volil v Černoučku na Litoměřick­u, kde několik let bydlí.
Foto: Anna Boháčová, MAFRA Černouček Kandidát na prezidenta Petr Pavel volil v Černoučku na Litoměřick­u, kde několik let bydlí.
 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Kuřim Kandidátka Danuše Nerudová odevzdala hlas v prezidents­ké volbě v sále Hospůdky u Anděla v Kuřimi-Podlesí.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Kuřim Kandidátka Danuše Nerudová odevzdala hlas v prezidents­ké volbě v sále Hospůdky u Anděla v Kuřimi-Podlesí.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia