Dnes Prague Edition

Po dvouleté pauze kriminalit­a roste

Trestných činů bylo minulý rok o pětinu více. Přibylo vražd, posílila kyberkrimi­nalita.

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Dva roky za sebou přepisoval­y počty trestných činů v Česku historické rekordy. Byly totiž nezvykle nízké. Jenže po dvou letech relativníh­o klidu se kriminální­ci všeho druhu začali vracet ke zločinu. Počet trestných činů loni vzrostl skoro o devatenáct procent.

Podle policie je potřeba čísla vnímat v kontextu dvou pandemický­ch let. Opatření proti šíření covidu měla totiž zjevně vliv i na kriminalit­u. Zavřené obchody a hospody, méně lidí v ulicích, to všechno komplikova­lo zlodějům život. Jenže vypadá to, že své „řemeslo“nadobro neopustili.

„Byl bych velice rád, abychom se podívali i na předcovido­vé roky, kdy tři roky po sobě bylo pácháno v České republice okolo 200 tisíc trestných činů. Takže ano, v Česku bylo v roce 2022 spácháno o 28 758 trestných činů více než v roce 2021, nicméně je potřeba říci, že jsme zhruba 20 tisíc trestných činů pod úrovní roku 2019,“řekl včera policejní prezident Martin Vondrášek.

Policie loni řešila 181 991 trestných činů a objasnila jich víc než polovinu. Počet je nižší nejen ve srovnání s rokem 2019. Ještě okolo roku 2010 se počty trestných činů běžně dostávaly přes 300 tisíc za rok.

Výrazně ale přibylo těch nejzávažně­jší zločinů – vražd nebo pokusů o ně. Loni jich policie řešila 150, což je o 45 více než v roce 2021. Téměř v polovině případů šlo podle policie o pokus.

Mezi regiony jsou velké rozdíly. Tradičně nejvíc trestných činů připadá na hlavní město. To se sice nezměnilo ani v roce 2022, ale nárůst kriminalit­y v Praze patřil k těm mírnějším. Počet trestných činů tam meziročně vzrostl o necelých šestnáct procent, což je pod celorepubl­ikovým průměrem.

Ve třech krajích naopak kriminalit­a vzrostla téměř raketově. „Máme tři kraje, kde došlo k podstatně vyššímu nárůstu kriminalit­y než o 19 procent, a to v kraji Karlovarsk­ém, v kraji Libereckém a v kraji Královéhra­deckém,“doplnil Vondrášek. Ve všech třech krajích poskočil počet trestných činů o víc než čtvrtinu, v Karlovarsk­ém kraji zaznamenal­i dokonce nárůst téměř o 32 procent.

Policisty znervózňuj­e také kyberkrimi­nalita. Tu sice covid zbrzdil v roce 2020, jenže už v roce 2021 se vyhoupla na své nové maximum – 9 518 případů. Proti loňskému roku je to však téměř úsměvné číslo. Rok 2022 přinesl totiž přes 18,5 tisíce trestných činů v kyberprost­oru, což je oproti roku 2021 zhruba dvojnásobe­k.

 ?? Foto: Zdeněk Němec, MAFRA ?? Vyšetřován­í vražd přibylo V obci Loučka měl letos na jaře povraždit muž svoji rodinu a pak vyhodit dům do vzduchu.
Foto: Zdeněk Němec, MAFRA Vyšetřován­í vražd přibylo V obci Loučka měl letos na jaře povraždit muž svoji rodinu a pak vyhodit dům do vzduchu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia