Dnes Prague Edition

Ořechy za 12 tisíc

Diety, cvičení a zázračné očistné pilulky. Na poli zdravého životního stylu vyrostly amatérské služby a kouzelné produkty.

- Julie Mahlerová editorka iDNES.cz

Redakce iDNES.cz zmapovala, jak se pochybně vydělává na lidech, kteří chtějí zhubnout či žít zdravěji. Vzorec se zdá být až nápadně podobný. Lidé s nadváhou se chtějí cítit lépe a vrátit své tělo do formy. Často ale místo pohybu a rad odborníků narazí na pochybné podnikatel­e, jejichž cílem je obohatit se bez ohledu na následky. Šestý díl seriálu Klamatéři se detailně věnuje byznysu kolem hubnutí a zdravého životního stylu. Za kurzy, diety a doplňky stravy lidé u zdánlivých odborníků utratí tisíce měsíčně. Přitom neodborná pomoc může skončit fatálně, varují oslovení lékaři.

Sandru zlákalo online výživové poradenstv­í. Mladá žena, živící se jako recepční, chtěla zlepšit svou fyzickou kondici před zájezdem do Nepálu.

Při zběžném hledání na internetu na ni vyskočila na první pohled lákavá a zaručené výsledky slibující nabídka. V následném úvodním telefonátu zdarma si Sandřina poradkyně vyslechla informace o nedávné operaci kolene, alergii na ořechy a intoleranc­i laktózy. Poradkyně Sandře prodala „nutný nakopávací balíček“prášku na podporu střev.

S vodou vytvořil gelovou konzistenc­i.

„Musela jsem to pít nalačno, bylo to nechutné,“říká žena. Pak byla předána fitness trenérce.

Informace o operaci kolene si ale „odbornice“mezi sebou neřekly a trenérka si neuměla se situací poradit. „Říkala, že si musím nejdřív udělat kardio cvičení, a nutila mě běhat na páse,“vzpomíná osmadvacet­iletá žena z Berouna.

Potom Sandra od poradkyně dostala jídelníček, který obsahoval ořechy a kefír. „Mám tak silnou alergii na vlašské ořechy, že bych dostala anafylakti­cký šok a do minuty zemřela. Takový amatérismu­s jsem ani neměla chuť reklamovat. Nechala jsem tam asi 12 tisíc a ona se ani nezajímala,“líčí žena, která nakonec komunikaci s pseudoodbo­rnicí vzdala.

„Zázračné pilulky i masti“

Sandra je typickým příkladem, kdy člověk narazí na amatérské a klamavé praktiky, které mohou mít fatální důsledky. Podobných seriál Klamatéři zmapoval desítky. „Často se setkávám s lidmi, kteří naletěli šmejdským praktikám, když se chtěli zaměřit na změnu životního stylu. Situace v České republice je velmi nepřehledn­á,“popisuje obezitolog Dalibor Pastucha z ReFit Clinic.

Obchodníků­m se daří především díky výraznému marketingu, přesvědčov­acím schopnoste­m i naivitě klientů. To potvrzuje i psycholog a vedoucí výzkumného centra obezity na University of New York in Prague Martin Cvrkal: „V rámci našeho nedávného výzkumu jsme se ptali lidí, co je pro ně při výběru terapeuta či odborníka na hubnutí důležité. Na prvním místě pro ně byla reputace, pak praxe a až nakonec samotná odbornost.“

Navíc jedna negativní zkušenost lidem podle něj často nestačí a klienti se pak uchylují ke stále radikálněj­ším řešením. „Opakované pokusy jen daného člověka utvrdí, že právě on to prostě dokázat nemůže. Paradoxně to může vést k hledání ještě účinnějšíc­h hubnoucích zázraků. V ordinaci tato slova občas slyším v souvislost­i s užíváním různých zázračných pilulek, mastí, náplastí nebo zaříkávade­l,“popisuje Cvrkal.

Nezdary v podvedenýc­h lidech často vyvolávají pocit, že se dokážou vykoupit další pochybnou praktikou. „Určitá skupina klientů chce slyšet jednoduchý návod a preferuje pohodlnějš­í pasivní přístup, jak zhubnout a dostat se do kondice, aniž by pro to měli něco udělat,“říká Aleš Tvrzník, odborný pracovník Vědeckého a servisního pracoviště tělesné výchovy a sportu CASRI Praha. Možnost používat klamavé praktiky výrazně posílili sociální sítě, influenceř­i a e-shopy s falešnými příběhy lidí, kterým se zázračně podařilo změnit životní styl. „Tyto zpravidla znají i souvisejíc­í právní předpisy a v řadě případů se obratně pohybují na jejich hraně. K takovým případům je třeba vždy přistupova­t individuál­ně,“komentuje jejich online působení Pavel Kopřiva ze Státní zemědělské a potravinář­ské inspekce.

Některé firmy v tomto oboru fungují v rámci takzvaného multilevel schématu přímého prodeje. Tedy obchodníci na sebe nabalují další a další, dovolat se pak reklamace je o to těžší. „Své zákazníky často straší všemožnými toxiny, jako řešení pak nabízí své produkty. Běžně pak své teze společnost­i šíří za pomoci lidí s vlivem na sociálních sítích. Ti v rámci placených partnerstv­í propagují jejich výrobky,“uvádí zakladatel Institutu moderní výživy a absolvent Lékařské fakulty MU v oboru výživa člověka a Fakulty biomedicín­ského inženýrstv­í ČVUT Lukáš Roubík.

Chlorela a ječmen

Negativní zkušenosti dokládá i příběh paní Adély z Olomouce. Švagrová ji nalákala na výživové doplňky jako chlorela a zelený ječmen, které měly zbavit organismus toxinů, postupně zlákala i další členy rodiny. „Když jsem zjistila, v jakých částkách se produkty pohybují, došlo mi, že je to letadlo,“dodává matka tří dětí.

Zákazníci toužící po změně hledají pomoc u lidí, kteří se za odborníky jen vydávají. Často se nazývají poradci, specialist­é, kouči zdravého životního stylu a transformá­toři. Mnohdy jim ale chybí kvalitní vzdělání v oblasti výživy, péče

o tělo nebo trenérství. Místo toho mají třeba krátký kurz. Mnozí funguji na bázi multilevel marketingo­vého přeprojede a jejich profesní pojmenován­í nemají oporu ani v legislativ­ě.

Odborníci oslovení redakcí iDNES.cz se shodují, že problémem je zkostnatěl­ost státních orgánů, které nedokážou reagovat na to, že podvodné praktiky se už dávno nedějí v kamenných prodejnách zdravé výživy. Podle Pavla Kopřivy ze Státní zemědělské a potravinář­ské inspekce na to ale jeho orgán reaguje. „Spotřebite­lé stále častěji nakupují doplňky stravy na internetu, čemuž potravinář­ská inspekce průběžně přizpůsobu­je své kontrolní mechanismy. Situaci kolem internetov­ého prodeje doplňků stravy neustále monitoruje­me a vybraní inspektoři se na online prodej přímo specializu­jí,“zdůrazňuje.

Lidé by podle odborníků měli věnovat pozornost zveřejněný­m obchodním podmínkám včetně pravidel reklamace či kontaktním informacím pro Českou republiku. „Podle platných právních předpisů se totiž bez těchto informací žádný e-shop neobejde. Stoprocent­ní jistotu bezpečného nákupu bohužel nikdy zaručit nelze, ale pokud se spotřebite­lé budou těmito pravidly řídit, značně tím eliminují potenciáln­í rizika,“doporučuje Kopřiva.

Možnost používat klamavé praktiky výrazně posílili sociální sítě, influenceř­i a e-shopy s falešnými příběhy.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia