Dnes Prague Edition

Byly v garáži. I Biden měl doma staré tajné složky

Zdá se, že každý prezident USA si musí zašít tajné dokumenty

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Takový gag by nevymyslel ani scenárista Domu z karet, kde byla politika fakt divoká.

V létě FBI provedla razii ve floridském sídle Donalda Trumpa, aby odtud odnesla tajné dokumenty z časů jeho prezidento­vání. Měl je odevzdat a neodevzdal. Média se pásla a Joe Biden do kamer prohlásil: „Nechápu, jak může být někdo tak totálně nezodpověd­ný.“

Na Trumpa byl nasazen zvláštní vyšetřovat­el a tisk natěšeně uvažovala o tom, že by mohl skončit před soudem a třeba i ve vězení.

Teď se ovšem našly tajné dokumenty z doby jeho viceprezid­entování také u Bidena. Byly v jeho bývalé kanceláři ve Washington­u, kam se přesunul rok poté, co skončil v Bílém domě. Stačil jen říct, jak je překvapen, když další várka tajných dokumentů vyplavala i v jeho domě v Delaware. Část byla v garáži.

Zřejmě aby Biden ukázal, jak je na rozdíl od Trumpa zodpovědný, vysvětlil, že garáž byla zamčená, protože tam parkoval svoji corvettu z roku 1967.

Také na něho byl právě nasazen zvláštní vyšetřovat­el.

Odbrzděný scenárista by už promýšlel linku, jak Biden s Trumpem skončí v jedné cele.

Je to fraška, v níž realita přeskakuje i vysokou úroveň skupiny Monty Python.

Poté, co se Bidenovi vrátil jeho bumerang výroku o nezodpověd­nosti, přisazují si naopak republikán­i a jejich tisk. Ironicky se ptají, jak to, že ještě nebyla razie u Bidena, a vážně hovoří o dvojím metru.

Dílčí scénky jsou taky výživné. Sotva to s Bidenem začalo, snaživá liberální média okamžitě tiskla preventivn­í články, že oba případy jsou jako nebe a dudy, protože u Trumpa šlo prý o tajnosti s výbušnější­m obsahem, zatímco u Bidena nejde o nic důležitého a nic se prý „netýkalo jaderných zbraní“. Je záhadou, jak to vědí, když nikdo nemá tušit, co bylo v Trumpových složkách a co v Bidenových.

Faktem je, že Trump jich měl víc a nechtěl je vrátit, zatímco Biden byl jen „překvapen“. Ale z hlediska zákona to nemá co dělat s podstatou věci, jíž je údajný zločin nezákonnéh­o přisvojení si a držení utajovanýc­h dokumentů.

Byly i jiné zvláštní věci. Podle všeho byly první Bidenovy tajné dokumenty objeveny už 2. listopadu, ale ven se to nedostalo. Bylo to nahlášeno ministru spravedlno­sti Merricku Garlandovi – stejnému člověku, který o šestnáct dnů později nasadil zvláštního vyšetřovat­ele na Trumpa kvůli jeho tajným složkám, protože kandiduje na prezidenta. Nechtěl prý ale jmenovat vyšetřovat­ele na Bidenovy složky, protože je prezident.

Je také zajímavé, kde Bidenovy tajné dokumenty byly. Biden skončil v Bílém domě v lednu 2017, ale kanceláře ve Washington­u, kde byla první várka nalezena, zabydlel až o rok později. Předtím měl kanceláře ve Filadelfii. Takže papíry se možná docela toulaly.

V jeho první várce byly tajné materiály o Ukrajině, Íránu a Británii. Ty země měl Biden jako viceprezid­ent Baracka Obamy na starosti. Spekuluje se, že si je nechal, protože chtěl psát paměti.

Vtip je v tom, že celé je to zřejmě velmi přefouknut­é. Když to koncem léta použili demokraté jako palici na Trumpa, netušili, že v zimě palice spadnou na hlavu jim. CNN napsala v analýze, že jde o „velkou politickou krizi“, podle Washington Postu o „nečekané politické nebezpečí“, protože vyšetřován­í hrozí zbrzdit jeho agendu, otupit dynamiku, jíž se chtěl chopit v druhém poločasu funkčního období, a „ztížit demokratům využívání toho, jak Trump zacházel se svými tajnými dokumenty“.

I když jde očividně o politiku vedenou jinými prostředky, žádná legrace to není. Razítko „tajné“berou Američané vážně. Loni dostal jeden člověk z Pentagonu tři měsíce za to, že si vzal tajné dokumenty do hotelu a psal si poznámky z porady, kde padly i utajované věci.

 ?? Foto: ČTK ?? Ta garáž ale byla zamčená, hájí se prezident Joe Biden.
Foto: ČTK Ta garáž ale byla zamčená, hájí se prezident Joe Biden.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia