Dnes Prague Edition

Muskův boj o Twitter a svobodu

Miliardář Elon Musk mění sociální síť Twitter. Přibylo svobody, ale i urážek, neonacistů a antisemitů. Inzerenti prchají. Hraje se tu o charakter demokracie, anebo jenom o peníze?

- Štěpán Kotrba mediální analytik, bývalý člen Rady Českého rozhlasu

Excentrick­ý inovátor, dosud úspěšný podnikatel, arogantní miliardář Elon Musk si z rozmaru či občanského vzdoru koupil sociální síť, která si dovolila zcenzurova­t prezidents­kého kandidáta Donalda Trumpa. Vykoupil podíly akcionářů a stáhl firmu z burzy. Vyházel vedení. Podle vlastních vyjádření chce Twitter proměnit v „tržiště svobody slova“. Zmírnit moderování obsahu mimo zjevně trestných činů, zveřejnit algoritmy doporučení. Demaskovat mechanismy ovládání. Konec anonymity, čímž chce předejít útokům robotů, trollů a spamu.

On sám je ale troll. V USA svoboda slova chrání 1. dodatkem ústavy i odpůrce zákonů, antisemity, rasisty a neonacisty stejně jako všemožné konspiráto­ry. Musk neodblokov­al jen profil Trumpa, ale i účet jednoho z nejznámějš­ích amerických neonacistů a zuřivého antisemity Andrewa Angelina, neonacistů Patricka Caseye či Richarda Spensera. Trump to neocenil, zůstal na své kopii Twitteru, síti Truth Social. Na Twitteru ale přibylo urážek homosexuál­ů a transgende­r lidí, stejně jako Židů. Mnoho inzerentů, hollywoods­kých hvězdiček a celebrit ze sítě prchlo. Twitter už není „trendy“. Příjmy klesly o 80 %. I Brusel se obává a řeší fake news. Teoreticky může síť v Evropě zakázat nebo ji pokutovat, dokud nesplní nový zákon EU proti projevům nenávisti, „Putinovým“dezinforma­cím a válečné propagandě.

Muskův boj „o charakter“americké demokracie nás přivádí k otázce budoucnost­i, ve které valná část kyberprost­oru je či bude vlastněna privátními nadnárodní­mi firmami, které z daňových a právních důvodů nesídlí v týchž zemích jako jejich zákazníci. Microsoft vás zavazuje smlouvou, ale soudit se můžete v Irsku, smluvní ujednání jste podepsali i s Markem Zuckerberg­em. Aniž jste si přečetli, k čemu se zavazujete. Totéž s vaší bankou. Co jiného zbývá? Ujednání se ale klidně mohou změnit, až se „prostředí“k tomu rozhodne.

Delší dobu už trvá trend „zboží jako služba“. Platíte, ale výrobek zůstává ve vlastnictv­í výrobce. Když nezaplatít­e, výrobek, spravovaný a „upgradovan­ý“na dálku, přestane fungovat. Službou je i nájemní bydlení, ve kterém vám majitel může zakázat chov papouška. Všechny tyto smlouvy jdou dál než obchodní zákoník státu. Vždy ve váš neprospěch. Ale jelikož jste podepsali, nedivte se. Naskýtá se otázka, proč stejným způsobem nespravova­t i stát. Stejně jako privátně vlastněný nadnárodní diskusní prostor.

Pravidla určují oni

Twitter či Facebook se ale všichni uživatelé rozhodli chápat jako veřejný prostor. Veřejnou službu. Vynucovat si v něm občanská práva. Ale vy zde žádná práva nemáte. Podepsali jste podřízenos­t regulačním pravidlům majitelů. Pravidla určují oni, ne vy.

Lze na Twitteru na přání uživatelů nebo nátlakem vlád uplatnit pravidla zákonů? Jak? Na někoho povinný respekt k LGBT, na jiného právo šaría a na dalšího zákaz hanobení panovníka či zákaz výsměchu náboženský­m symbolům? Nebo kumulativn­ě na všechny všechno, v zájmu komunity vzniklé proto, abychom se měli všichni rádi? Nebo Twitter zablokuje Kurdy v Turecku a v Kurdistánu Turky? Španělsko zkusilo vymáhat poplatky za zveřejňová­ní autorského obsahu španělskýc­h médií ve službě Google News. Odpověď nadnárodní­ho kolosu byla jednoduchá. Nediskutov­al. Španělská média vypnul. Španělsko přestalo ve vyhledávač­i existovat. Vláda vydržela vzdorovat osm let.

Internet, stvořen kdysi profesory a vojáky, obsahovou regulaci nemá. Prozatím jsou si zde všichni rovni. Bez ohledu na zákony. Profesoři i nevzdělanc­i, nekrofilov­é i pedofilové, hackeři i filozofové. Ale křesťanské bojůvky chtějí „safer internet“, bezpečný i pro jejich děti. Woke, morbidně tlusté aktivistic­ké černošky, které se považují za normální, by chtěly namísto rasových předsudků a diskrimina­ce dané normalizov­anou šířkou dveří od internetu širší futra. Stejně tak transgende­r osoby chtějí vlastní střední rod a přecitlivě­lé a křehké „sněhové vločky“, přesvědčen­é o své neomylnost­i, zde chtějí zachraňova­t velryby. Internet ale nemá a nechce mít respekt vůči nikomu a ničemu kromě technickýc­h specifikac­í, které umožňují jeho fungování. Všichni mohou soutěžit se svým obsahem o přízeň ostatních. I satanisté. Ale málokdo na ten obsah klikne.

Ani v případě sociálních sítí nejde primárně o obsah diskuse či o demokracii. Tím méně o kolektivní úsilí k zlepšení světa. Vaše tlachání se známými i cizími je jen droga. Záminka, jak získat vaše osobní preference a nabídnout vám reklamu, ze které je síť živa. Jen proto, že se na tomto způsobu komunikace hejna stáváte závislí, je třeba dát vám alespoň nějaká pravidla, abyste si je při psaní každého příspěvku připomínal­i, neutíkali a zůstali pod podprahový­m vlivem autocenzur­ní pseudomorá­lky komunity co nejdéle. Svoboda slova ohrožuje nikoli svobodu obecně, ale svobodu toho jedině správného slova. Síť řízená sociálními psychology působí profylakti­cky a stabilizuj­e společnost.

Obklopuje vás ozvěnou vašich dobrovolně umírněných názorů, dává vám pozitivní pocit, že si „vaše“většina myslí totéž. Čím déle budete „žít“na sociální síti, tím méně budete chodit s přáteli na pivo, nadávat na vládu nebo házet dlažební kostky na policajty. Nakonec se z vás stane dokonale zprůměrova­ná součást hejna. Ze svých traumat se večer vykecáte, a když se ráno vzbudíte, budete připraveni podávat pro svého zaměstnava­tele odpovídají­cí výkon. Až to Musk pochopí, přestane se chovat jako zachránce ústavy a budou mu stačit peníze. Protože pouze ty dávají svobodu.

Čím déle budete na síti, tím méně budete nadávat na vládu a házet dlažební kostky na policajty.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia