Dnes Prague Edition

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký

I bez války na Ukrajině a energetick­é krize stát krvácí, kde to jen jde. Na otázku, jak snížit strukturál­ní deficit a kde ušetřit bezmála stovku miliard, odpověděl v televizní diskusi ministr dopravy Martin Kupka, že se na svém úřadě snaží šetřit papír, a místopředs­edkyně Sněmovny Olga Richterová, že Putin vraždí novináře aje třeba zvážit vyšší zdanění negativníc­h externalit. Tak konečně je jasno!

Andrej Babiš se před prvním kolem prezidents­ké volby sešel s nejbohatší­m mužem planety Bernardem Arnaultem, majitelem značek Louis Vuitton, Dior, Givenchy, Fendi, Bulgari, Hublot, Moët & Chandon či Hennessy. A pak vyrazil debatovat na TV Nova, aby tam posbíral voliče, kteří žádnou z těchto značek nikdy neviděli a zaručeně ani neuvidí.

Případ lidoveckéh­o poslance Jiřího Navrátila, kterého v noci bolí záda tak, že hledá maséra na erotické seznamce ,se utěšeně rozvíjí. Dotyčný „masér“vypráví do médií hotové legendy. Podle jedné mu měl poslanec po „masáži“říci, že mu udělal děťátko. Kdyby to byla pravda, bylo by proti tomu celé neposkvrně­né početí Panny Marie tuctová story.

Vicepremié­r Ivan Bartoš prosadil na vládě revoluci na státních webech, tedy sjednocení vizuální podoby všech internetov­ých stránek ve státní správě. To teď naše bohatá země opravdu nejvíc potřebuje – a samozřejmě je to také IT zakázka snů. A Piráti mají opravdu hodně dobrých kamarádů mezi ajťáky…

Rovných 50 let se v neděli dožívá Tomáš Vrbík, před dvěma desítkami let kritický 101. poslanec v triku Unie svobody a vládní koalice, držící kabinety Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka. Dnes politický náměstek za ODS na ministerst­vu dopravy prošel po krachu US-DEU podobně vysokými posty na financích, vnitru, životním prostředí, v hospodářsk­é komoře nebo jako šéf poradců premiéra Nečase. A je důkazem houževnato­sti unionistic­ké chobotnice: její členové se rozptýlili do ODS, KDU-ČSL, TOP 09, ANO, STAN, Strany zelených či různých lokálních uskupení. A jejich chapadla ovládla pražský magistrát, radnice Prahy 2, 5, 6, 8 či 9, kabinet ministra zahraničí, zdravotní pojišťovnu ministerst­va vnitra, prorostla do nejužší blízkosti miliardářů Petra Kellnera či Karla Komárka, špiček advokacie nebo obchodů s bitcoiny. O jménech Vrbík, Marvanová, Mlynář, Nacher, Kolář, Pilip, Kühnl, Němec, Korseska, Davídek, Kejkrtová, Stránský, Švarc, Jakšová a dalších nepochybně ještě hodně uslyšíme!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia