Dnes Prague Edition

Den oddech. Proč?

Který jinde ve světě frčí

- Jan Daněk reportér MF DNES ve Švýcarsku

Je to režim, který běží od vzniku samostatné hokejové extraligy. Zápasové kolo v pátek, další v neděli. Někdy se přidá úterý. Malé odlišnosti se vždy objeví, prakticky se ale nestane, že odehrajete dva zápasy ve dvou dnech.

Přitom přesně takhle to frčí v NHL i jiných špičkových soutěžích. Dvojzápasy určují medailisty na šampionáte­ch. A koneckonců také nejvyšší soutěž v play off sama najíždí na formát, kdy se zápasy lepí k sobě bez dne oddechu.

„Člověku to přijde jako maličkost, ale pro hráče je to nezvyk. Najednou chybí den na regeneraci. Jdete do zápasu a nevíte, co udělat, abyste se cítil v topu,“přikyvuje Filip Chlapík – reprezenta­nt, jenž loňské léto vyměnil extraligov­ou Spartu za švýcarský klub Ambri-Piotta.

Upřímně? Nejen Chlapík naznačuje, že absence dvojzápasů v extralize rozhodně nepředstav­uje nejpalčivě­jší problém, který tíží český hokej. Nicméně stojí za úvahu.

Změna v extralize? Neřešíme

V NHL se dvěma zápasům ve dvou dnech neřekne jinak než „back to back“. Spíš než zámoří použijme za příklad Švýcarsko, které se rozlohou země a počtem týmů v soutěži podobá Česku.

Největší zápřah mají borci pod Alpami v pátek večer a v sobotu. Na oddech mezi zápasy kolikrát nenajdou ani celých 24 hodin.

„Každý rok se baví, že by se to mohlo změnit. Řešilo se, že kvůli tomu přibývají zranění. Vždycky se ale najde důvod, proč to nejde. Třeba je proti televize,“prohodí útočník Rapperswil­u Roman Červenka, který ve Švýcarsku slouží sedmým rokem. „Já bych si mezi zápasy den volna dal, ale zvykl jsem si,“dodává.

„Nejvyššího počtu diváků dosahujeme během pátků a nedělí,“pochlubí se Willi Vögtlin, koordináto­r herního plánu švýcarské ligy.

Je jasné, že ekonomika vítězí. Přitom z určitého pohledu může být porce dvou zápasů v kuse prospěšná i pro rozvoj sportovců.

„Pátky a soboty bych klidně zavedl i v extralize. V neděli by po nich bylo volno a od pondělí zase můžeš makat. Když se ale hraje v pátek a v neděli, volno připadne na pondělí,

čímž z týdne ztratíte jeden den na trénink,“uvažoval v dřívějším rozhovoru pro MF DNES Aleš Pařez – kondiční kouč Liberce či osobností jako Pastrňák, Chytil nebo Vrána.

Už Červenka zmínil, že není jednoduché nachystat se a zopakovat výkon v době, kdy tělo i mysl ještě zcela nevymazaly předchozí mač. Nahuštěněj­ší pasáž v extraligov­ém týdnu by ale mohla posloužit jako perfektní průprava před odchodem do lepších lig.

Třeba takový Dominik Kubalík se po odchodu z Evropy do NHL první týdny v Chicagu hledal. „Trvalo mi, než jsem si zvykl, že zápasy jdou strašně rychle po sobě,“přiznával.

Může se extraliga změnit, aby se v základní části hrálo například pátky a soboty? Anebo soboty a neděle? Zkrátka, aby se alespoň částečně napodobova­la zátěž v NHL?

„Termínovou listinu a hrací systém pro sezonu 2023/2024 ještě nemáme. Existuje ale pracovní verze, kde se dál počítá s úterky, pátky a nedělemi,“informoval na přelomu roku ředitel extraligy Martin Loukota. „V Česku je zažité, že se hraje hlavně na začátku a konci víkendu.“

To je v podstatě hlavní a často jediný

argument, který brání i jakýmkoli úvahám o úpravě. Je zajímavé, že se nic nemění ani poté, co kluby v létě převzaly od svazu řízení soutěže a mohou hledat cesty k novým výdělkům i příznivcům. Zaznívá, že ti současní by překopání kalendáře špatně přijímali. Možná jde o přežitek. Vždyť žádná změna nenastala ani ve chvíli, kdy diváci při covidových restrikcíc­h ani nemohli na zimáky. Šikovnější rozpis by přitom nejen simuloval zápřah v cizině, ale mohl by ušetřit i náklady. Příklad? Třeba Třinec by za dva dny zvládl odehrát duely v Plzni a Varech a nemusel by vážit cestu na západ dvakrát. Už nyní platí, že třinečtí obhájci titulu na vzdálenějš­í zápasy cestují s denním předstihem. „Žádný z klubů na valné hromadě ani s návrhem na změnu nepřišel,“doplňoval šéf extraligy Loukota.

Bez dne volna se množí zranění

V nejvyšší soutěži se začíná hrát „back to back“až v play off. Nepřekvapí, že začnou vynikat jiné postavy než v dlouhodobé části. „Vidíte, ve Švýcarsku je to úplně naopak. Celou sezonu nějak fungujeme, ale play off se zničehonic začne hrát obden,“pousměje se Červenka.

Nelze ani říct, který zápasový scénář je lepší a výhodnější. Švýcarský server Watson publikoval článek, který poukázal, že v dvouzápaso­vých dnech se množí riziko zranění. Dokládají to i statistiky ze světových šampionátů.

„Tam jsou zápasy ve dvou zápasových dnech po sobě nevyhnutel­né. Následky zkoumáme od roku 2008 a výsledky jsou jasné. Náchylnost ke zranění je výrazně vyšší ve druhém zápase,“uvedl Beat Villiger – někdejší klubový lékař Davosu, který už roky spolupracu­je s IIHF.

Nejde o mizernou kondičku hráčů. Jen si nestihli odpočinout a hůř se koncentruj­í. „Ve Švýcarsku máme za 24 hodin dva zápasy, které se hrají střídavě doma a venku. Cestování zvyšuje stres a zhoršuje dobu zotavení tím, že narušuje spánkové návyky,“líčí doktor Villiger. „Chtěli jsme k tomu udělat výzkum, ale švýcarské kluby se ho nezúčastni­ly.“

Nenechají si narušit režim, který funguje. Podobně jako v Česku, kde úvahy o hutnějším programu bez dnů volna mezi zápasy přinášejí jen námět k debatě. A později i údiv, jak je pro našince náročnější prosadit se v cizině nebo na mezinárodn­í scéně.

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Dva zápasy ve dvou dnech Jen v play off, jinak v extralize zatím zájem chybí.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Dva zápasy ve dvou dnech Jen v play off, jinak v extralize zatím zájem chybí.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia