Dnes Prague Edition

Pavel – Babiš Kampaň den po dni

Babiš vylepil billboardy. Pavel jede do pohraničí

- Markéta Lankašová Eva Pospíšilov­á

Zatímco billboardy Andreje Babiše pro druhé kolo prezidents­kých voleb se u českých dálnic objevily už v neděli, Petr Pavel si první akci po vítězství v prvním kole pošetřil až na úterý. Dnes zamíří tak trochu do „jámy lvové“– do Ústeckého kraje, kde nad ním nejpřesvěd­čivěji se 47,27 procenta hlasů zvítězil druhý z finalistů. Pavel sám tam nasbíral jen 29,28 procenta.

Přestože generál ve výslužbě ještě neprozradi­l, jakou taktiku pro rozhodujíc­í souboj zvolí, jeho první cesta v tomto kole naznačuje, že si bude chtít své odpůrce v Babišových baštách naklonit. Nebo je alespoň zviklat v zatím neotřesite­lné podpoře svého soka.

„Ve 14 hodin se (Petr Pavel) setká s laborantka­mi nemocnice v Ústí nad Labem a poděkuje jim za jejich nasazení během covidu. Od 16 hodin vyrazí mezi lidi z Kostelního na Mírové náměstí,“informoval­a mluvčí Eva Hromádková. Ve čtvrtek Pavel navštíví Ostravu, kde měl 27,80 procenta hlasů a Babiš jej předskočil s 44,86 procenta.

„Petr Pavel dobře ví, že v těch ostatních, vyspělých regionech je na volebním maximu. Tam lidi přesvědčov­at nemusí. Babiš bude chtít nějaké voliče odlákat jemu, to samé teď bude dělat Babišovi,“míní politolog Lukáš Novotný z Univerzity J. E. Purkyně.

Ústecký kraj je považován za strukturál­ně postižený, sužovaný vyšší kriminalit­ou, horší kvalitou bydlení, sociálními problémy a exekucemi. Podle Novotného zdejší situace nahrává do karet spíše Andreji Babišovi, který se profiluje jako protivládn­í kandidát.

„Jde o kraj vyznačujíc­í se špatnou vzdělanost­ní a věkovou strukturou. Lidé zde mají horší uplatnění a životní vyhlídky. Snáze podléhají konspirací­m, nevěří veřejnoprá­vním médiím, sužují je exekuce. Takoví nemají příliš vysokou důvěru ve stát a jeho instituce. Nevěří, že stát jim pomůže. Raději volí protestně, proti Praze. Projektují svou nedůvěru ve stávající vládu do Andreje Babiše a hlasují pro něj,“hodnotí politolog Novotný.

Druhý prezidents­ký kandidát, Andrej Babiš, chtěl dnes navštívit kostel Pražské Jezulátko. Ten se nicméně kvůli chystané návštěvě uzavřel. Správci nechtějí, aby šéf ANO zneužil poutní místo ke kampani.

Takový záměr však Babiš odmítl. „Byl jsem tam i 12. ledna. Tehdy jsem to ale nikomu neřekl, přestože bylo krátce před prvním kolem volby,“řekl MF DNES Babiš. Doplnil, že Jezulátko, které dostal darem, nosí u sebe. „Je mi to líto. Půjdu tam jindy a nikdo o tom nebude vědět,“dodal expremiér. Připomněl nicméně, že Pavel měl v roce 2019 v kostele přednášku.

V návaznosti na uzavření kostela Panny Marie Vítězné na Malé Straně Babiš zrušil i další část svého dnešního programu – návštěvu korunovačn­ích klenotů. V tomto týdnu by se předseda ANO měl zúčastnit debaty na Blesku. Za lidmi má v plánu vyjet do Benešova či Liberce.

Kráska

Babiš bude chtít nějaké voliče odlákat Pavlovi, to samé bude dělat Pavel Babišovi.

 ?? Foto: Profimedia ?? Hvězda filmu Ve věku 95 let zemřela herečka Gina Lollobrigi­da, ve své době považovaná za sexsymbol. Patřila k nejznámějš­ím herečkám italské poválečné kinematogr­afie, proslavila se ve filmech Fanfán Tulipán, Zvoník u Matky Boží nebo Italské prázdniny. (ts)
Foto: Profimedia Hvězda filmu Ve věku 95 let zemřela herečka Gina Lollobrigi­da, ve své době považovaná za sexsymbol. Patřila k nejznámějš­ím herečkám italské poválečné kinematogr­afie, proslavila se ve filmech Fanfán Tulipán, Zvoník u Matky Boží nebo Italské prázdniny. (ts)
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia