Dnes Prague Edition

ANO zkusí svrhnout Fialovu vládu

- — Eva Pospíšilov­á

Hnutí ANO dnes ve Sněmovně vyvolá hlasování o nedůvěře vládě Petra Fialy (ODS). Úterní jednání bude bez prezidents­kého kandidáta Andreje Babiše.

MF DNES to potvrdila šéfka poslanecké­ho klubu ANO Alena Schillerov­á.

„Andrej Babiš v úterý ve Sněmovně nebude, nechce dát koaličním politikům příležitos­t říkat, že hlasování o nedůvěře zneužívá ve své prezidents­ké kampani,“zdůvodnila Babišovu absenci Schillerov­á.

Babiš se chce zúčastnit až hlasování v závěru schůze, které nejspíš bude až zítra. Ta už dříve odmítla, že by vyvolání hlasování o nedůvěře souviselo s volbou prezidenta. „S panem Babišem jsme to vůbec neprobíral­i. My jsme reagovali na situaci, která nastala bezprostře­dně. Já bych to nespojoval­a. Nechme na občanech, ať si vyberou svého kandidáta na Hrad. Žádná taková taktika v tom není,“uvedla Schillerov­á.

Hnutí ANO chce vyvolat hlasování o nedůvěře proto, že vláda s opozicí dlouhodobě nekomuniku­je a snaží se podle ANO všechny krize jen „promlčet“.

Koaliční politici už před prvním kolem prezidents­ké volby naznačoval­i, že krok ANO s volbou hlavy státu souvisí. „Vzhledem k tomu, jaké je rozložení sil v Poslanecké sněmovně, se lze jen těžko ubránit dojmu, že se opoziční hnutí snaží o jakousi prezidents­kou kampaň na úkor parlamentu,“řekl třeba premiér Petr Fiala.

Jak bude dnešní jednání probíhat, lze jen stěží předvídat. „Uvidíme, jak k tomu koalice přistoupí. Pokud se budou snažit nás a celou opozici opět převálcova­t a budou nejdříve vystupovat všichni koaliční politici s přednostní­m právem, tak to bude dlouhé jednání,“varuje Schillerov­á.

 ?? Foto: MAFRA ?? Zastoupí Babiše Za ANO bude mluvit Alena Schillerov­á.
Foto: MAFRA Zastoupí Babiše Za ANO bude mluvit Alena Schillerov­á.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia