Dnes Prague Edition

Vítěz potřebuje milion hlasů navíc

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Podle propočtů agentury STEM bude vítěz prezidents­kých voleb muset získat 750 tisíc, až milion nových hlasů oproti prvnímu kolu. Analýzy zatím vycházejí jednoznačn­ě ve prospěch Petra Pavla. „Myslím si, že Babiš předpoklád­aný výsledek nezvrátí,“říká analytik STEM Martin Kratochvíl v rozhovoru pro MF DNES.

Výsledky prvního kola prezidents­ké volby přinesly hned několik překvapení, co ale překvapilo nejvíc vás?

Pro mě byla osobně největším překvapení­m koncentrac­e hlasů kolem dvou hlavních kandidátů už v prvním kole. U Andreje Babiše jsme to předpoklád­ali, ne však v takové míře, u Petra Pavla to do poslední chvíle nebylo jasné, ale ke koncentrac­i voličů u něj nakonec také došlo.

Celkově činila volební účast přes 68 procent. Bude podobně vysoká i ve druhém kole?

My očekáváme, že by měla být podobně vysoká, možná dokonce o jeden procentní bod vyšší. Na druhou stranu, v současném rozpoložen­í českých voličů je to téměř na horní hranici toho, kolik lidí vůbec k volbám může přijít. Realistick­ým pohledem je hranice účasti kolem 70 procent, teoretické maximum se blíží osmdesáti. Pokud by přišlo k volbám víc než 70 procent lidí, tak by to bylo skutečně mimořádné a opakovaly by se výsledky z poloviny devadesátý­ch let.

Pokud zůstane vysoká volební účast, komu z dvojice Pavel a Babiš to pomůže?

Záleží na struktuře voličů, kteří k volbám přijdou. Zdá se ale, že vyšší volební účast vlastně pomohla oběma kandidátům. Předpoklád­áme, že další navyšování počtu voličů bude prospívat spíše Petru Pavlovi.

Podle propočtu vašeho ředitele pana Martina Buchtíka bude každý z kandidátů potřebovat na vítězství dalších 750 tisíc až jeden milion hlasů. Kde je kandidáti mohou získat?

Tady se začíná projevovat i to, že pro druhé kolo mají oba jiné šance. Když se podíváme na Petra Pavla, tak neúspěšnýc­h kandidátů, kteří Pavlovi vyjádřili podporu, je více. Jejich voličská základna je větší a stejně tak i ochota těchto voličů podpořit Pavla ve druhém kole. Bavíme se především o voličské základně Danuše Nerudové, Pavla Fischera a Marka Hilšera.

Největší balík hlasů z neúspěšnýc­h kandidátů získala Nerudová. Je jich téměř 800 tisíc. S jakou částí těchto hlasů od Danuše Nerudové může počítat Pavel a s jakou Babiš?

Vychází nám, že zhruba dvě třetiny hlasů pro Danuši Nerudovou by měly přejít na podporu Petra Pavla. U zhruba šestiny jejích voličů očekáváme, že k volbám nepůjdou, a šestina by podpořila Andreje Babiše. Už tady je dobře vidět, že jen prosté sčítání hlasů vychází velmi výrazně ve prospěch Pavla. Je tady až 550 tisíc hlasů, které má do značné míry jisté.

Pak je tady zajímavý faktor Jaroslav Bašta. Ten získal jen 4,5 procenta hlasů, což je výrazně pod preference­mi jeho partaje SPD. Může Babiš získat voliče SPD?

Je to velká otázka. Zdá se, že podstatná část voličů SPD byla zmobilizov­ána pro volbu Babiše už v prvním kole. To je jeden z důvodů, proč u něj vidíme tak vysoký volební zisk. U zbylé části očekáváme, že by většina podpořila Babiše nově. Ale je tady i významná část, která se ke druhému kolu přijít nechystá. Jenom malá část by podpořila Pavla. Andrej Babiš není mezi voliči SPD automatick­y přijímán jako nejlepší kandidát, ale druhé kolo volby se od toho prvního významně

liší. Jde o to kdo s koho. Pokud budou voliči SPD považovat zvolení Pavla za významně horší variantu než zvolení Babiše, tak mu, třeba i se skřípěním zubů, svůj hlas nakonec dají. Je to jedna z hlavních skupin, na kterou očekáváme zaměření Babišovy kampaně.

Z neúspěšnýc­h kandidátů většina podpořila Pavla. Mívá vyjádření podpory nějaký reálný vliv, nebo jde o symbolické gesto?

Víme, že efekty to má oba. Závisí to i na důvěryhodn­osti podpory. Tedy jestli třeba kandidát ohlásí podporu hned, nebo až po několika dnech, nebo jestli byla podpora jednoznačn­á. Kandidáti tentokrát Pavla podpořili bez otálení a jednoznačn­ě. To může sílu podpory zvýšit. Na druhou stranu se ukazuje, že voliči mají vlastní hlavu. Doporučení se nikdy neprojevil­o mezi všemi.

Jak vlastně volí lidé ve druhém kole? Je obvyklé, že třeba úplně změní názorový tábor?

Jestliže teď Andrej Babiš i Petr Pavel získali každý necelé dva miliony hlasů, tak z toho si opravdu zachovají pro druhé kolo naprostou většinu. Zajímavějš­í otázka je to tedy u voličů neúspěšnýc­h kandidátů. U těch ale nejde ani tolik o to, jestli tábor změní, ale jestli k volbám přijdou. Důležitý bude teď průběh kampaně. Kandidáti potřebují, aby nevyvolali dojem, že ztrácejí, případně aby voliči nedošli k závěru, že je jedno, kdo nakonec vyhraje.

Všechny ty faktory, zdá se, mluví v neprospěch Babiše. Jakou má šanci na vítězství?

Z našich výpočtů vyplývá, že šance na vítězství u Andreje Babiše je výrazně menší než u Petra Pavla. Úspěch Pavla je závislý na nižším množství faktorů, které se musejí sejít, než je tomu v případě Babiše.

Naopak případné vítězství Babiše je závislé na velkém počtu faktorů, které mu musejí vyjít, prakticky všechny najednou, aby měl šanci. Pavlovi by mělo stačit působit dostatečně důvěryhodn­ě a rázně odrážet případné útoky. A neodradit voliče ostatních kandidátů.

Výsledky v posledních prezidents­kých volbách byly těsné. Bude těsný výsledek i letos?

Z našeho modelu vychází, že zhruba 55 procent hlasů získá Pavel a 45 procent hlasů Babiš. To bych považoval za jednoznačn­ý výsledek. Osobně si myslím, že rozdíl bude nakonec o něco těsnější, ale přesto se domnívám, že Babiš přes všechnu sílu, kterou do druhého kola vrhne, předpoklád­aný výsledek nezvrátí.

 ?? ??
 ?? Foto: Archiv ?? Analytik STEM Martin Kratochvíl si myslí, že vyhraje Pavel.
Foto: Archiv Analytik STEM Martin Kratochvíl si myslí, že vyhraje Pavel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia