Dnes Prague Edition

Pavel si jede pro Babišovy voliče

Napřed míří do Ústí nad Labem a Ostravy, kde nejvíc ztratil

- S přispěním reportérů MF DNES

To tým Petra Pavla debaty v diáři ještě napevno vyznačené nemá. Pavel se už dříve odmítl vydávat tam, kam nepřijde ani Babiš. „Nebylo by to rozumné, voliči tím přicházejí o možnost srovnání. Ale na druhou stranu je to samozřejmě exkluzivní čas pro jednoho kandidáta, který tam může bez opozice říkat své myšlenky. Velice rád bych šel do všech hlavních televizníc­h debat,“řekl v rozhovoru MF DNES Pavel.

Letáky pro Pavla i spanilé jízdy

Petr Pavel se bude spoléhat na podporu neúspěšnýc­h kandidátů z prvního kola prezidents­kých voleb. Většina z nich se pro něj také už vyslovila. To ale nutně neznamená, že se hlasy jejich voličů k Petru Pavlovi automatick­y přesunou.

Nejzajímav­ější kvůli svému počtu jsou podle politologa Lubomíra Kopečka „mladí a pro svou kandidátku nadšení“voliči Danuše Nerudové. „Průzkumy ukazovaly, že část z nich není ochotná jít v druhém kole volit Petra Pavla a zůstanou doma. Hodně záleží, zda bude Nerudová ochotná pomoct s intenzivní aktivizací těchto voličů, aby znovu přišli k volbám,“upozornil Kopeček.

Ještě včera přitom nebylo jasné, jak přesně Pavlovi poražení kandidáti pomohou. Konkrétní formu naznačil jen Pavel Fischer.

„Naše týmy nyní spolupracu­jí na úpravě propagační­ch materiálů, přípravě společných prohlášení a dalších záležitost­ech. Naplánoval­i jsme společná setkání. Petra Pavla osobně podpořím na několika akcích v různých městech ještě tento týden,“uvedl Fischer.

Pro Marka Hilšera skončila podpora Petra Pavla zřejmě už v sobotu, kdy mu do štábu přijel pogratulov­at a vyzval své voliče, aby právě Pavla volili. Jestli s vítězem prvního kola na spanilé jízdy do krajů vyrazí Danuše Nerudová, oznámí oba kandidáti dnes.

Politolog Jakub Lysek to neočekává. „Bude hrát sama na sebe,“soudí Lysek. Podle něj je pro nepostupuj­ící kandidáty náročné aktivně se na kampani dosavadníh­o protikandi­dáta podílet.

„Jako bývalá rektorka nemá Danuše Nerudová kam v akademické sféře profesně růst. Je logické, že se pokusí udržet si příznivce pro svou budoucí politickou kariéru, ať už v Senátu, nebo s vlastní politickou stranou, která bude cílit na mladé. Vyjádřila podporu, a to velmi diplomatic­ky. Ale neočekávám od ní příliš velké nasazení,“shrnul Lysek.

„Podpora od SPD není důležitá“

Babiše zatím podpořil končící prezident Miloš Zeman. Zdůvodnil to větší politickou zkušeností opozičního lídra a tím, že v drtivé většině civilizova­ných zemí není hlavou státu voják. Zeman bude i ve druhém kole Babiše volit.

Druhá opoziční strana, SPD, jež do klání o Hrad neúspěšně vyslala Jaroslava Baštu, se zatím k přímé podpoře expremiéra nemá.

„Hnutí SPD v druhém kole prezidents­ké volby v souladu s našimi dlouhodobý­mi politickým­i postoji nepodpoří kandidáta spojeného s Fialovou vládní pětikoalic­í, člověka, který je pro omezování svobody slova a nejmenoval by členy našeho hnutí za ministry vlády, což by omezovalo prosazován­í našeho politickéh­o programu,“uvedl v reakci na dotaz MF DNES předseda hnutí Tomio Okamura.

Podle Lyska však fakt, že SPD přímo nepodpořil­a Babiše, mnoho neznamená. „Drtivá většina z Baštových voličů, pokud už k volbám půjde, Babiše stejně podpoří. Pavel může zabodovat jen u té malé části z nich, jíž je sympatická Pavlova kariéra v armádě. Myslím ale, že v krajích, kam generál Pavel míří, může zabodovat. Jeho přímé jednání s lidmi mu dává větší šance tam někoho získat oproti Jiřímu Drahošovi před pěti lety,“srovnal Lysek. Andrej Babiš zase může překvapit tím, kolik lidí od svého kandidáta dokáže odloudit přes sociální sítě, případně kolik podporovat­elů tam sesbírá a kolik z nich dokáže následně dostat do volebních místností.

Že se bude už teď vyhrocené druhé kolo prezidents­ké volby rozhodovat nejen ve městech, vesnicích a debatách, ale právě i v internetov­ých diskusích, je podle politologa Kopečka nevyhnutel­né.

Putin na Hradě

Negativní kampaň se podle Kopečka povede na obě strany. „Dá se očekávat hlavně vysoká aktivita Babišových odpůrců na sociálních sítích,“předpovědě­l Kopeček. První drsné výpady se objevily včera večer.

Generál Petr Pavel v prezidents­ké kampani už také „shodil rukavice“.

„Chce pozvat na

Hrad válečného zločince Putina, přitom ten by měl být předvolán před válečný tribunál,“napsal Pavel na sociálních sítích na adresu svého soupeře Andreje Babiše. Babiš v sobotu řekl, že by rád uspořádal na Hradě mírový summit.

„Pokud pan Pavel říká, že mír je iluze, tak já jsem zásadně proti. My nechceme válku, my chceme mír. A Evropa od druhé světové války má mír a za to musíme bojovat. Ano, pomáhali jsme Ukrajincům, pomáháme, to je dobře, ale je potřeba, aby někdo začal mluvit o míru,“prohlásil Babiš. O tom, že by se mírového summitu v Praze měl účastnit i Putin, neřekl Babiš nic.

Babišova reakce na sebe nenechala čekat.

„Je to naprostý nesmysl a je to přesně ta špína, o které jsem mluvil na tiskové konferenci po vyhlášení výsledku prvního kola,“reagoval pro iDNES.cz Babiš.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia