Dnes Prague Edition

Exšéfa rozvědky ulovil zbrojař

Má práci s napojením na obranu

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Když Petr Mlejnek loni v srpnu po pouhém měsíci a půl skončil v čele tuzemské rozvědky ÚZSI (Úřad pro zahraniční styky a informace), tvrdil o sobě, že je „nezaměstna­telný“a nové působiště hledá na úřadu práce. Slibnou kariéru u tajné služby Mlejnkovi překazila korupční kauza Dozimetr, která se týká pražského dopravního podniku. Jak se ukázalo, ředitel ÚZSI se před nástupem do funkce stýkal s dnes obviněným podnikatel­em Michalem Redlem, hlavní postavou případu.

Mlejnek však poměrně rychle nové zaměstnání našel. A pomoc úřadu práce k tomu pravděpodo­bně nepotřebov­al. Už po půl roce po odchodu z čela rozvědky zamířil do soukromé sféry. Podle zjištění MF DNES nově pracuje pro zbrojařsko­u společnost LPP, kterou většinově ovládá Jiří Sauer. Redakci to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje z bezpečnost­ní komunity.

Co přesně je náplní jeho práce ani odkdy pro zbrojaře pracuje, však není známo. Mlejnek ani společnost LPP na dotazy MF DNES do uzávěrky vydání neodpovědě­li.

Přechod vysoce postavenýc­h představit­elů tajných služeb do soukromé sféry bývá považován za kontroverz­ní především kvůli citlivým informacím, ke kterým se během svého působení mohou dostat. Vzhledem k tomu, že Mlejnek v křesle ředitele ÚZSI vydržel pouhých čtyřiapade­sát dní, je otázkou, zda a nakolik mohl za tak krátkou dobu načerpat informace například o operacích v zahraničí.

Navíc stát, který vysloužilý­m zpravodajc­ům tradičně nabízí další působení právě proto, aby okamžitě nezamířili do soukromého sektoru, Mlejnkovi žádný post nenabídl. „Žádná nabídka – ani ze strany státu – nepřišla,“řekl Mlejnek v říjnu webu Neovlivni.cz.

Blízko k náměstkovi

Společnost LPP, známá pod svým původním názvem jako Letecké přístroje Praha, vyrábí třeba přístroje pro proudové letouny L-39NG Aera Vodochody a vyvíjí systémy pro pozemní vojenskou techniku a vozidla. Dodává také přistávací systémy od korejského výrobce pro tuzemská armádní letiště.

Média předloni upozornila na vazby mezi společnost­í LPP a politickým náměstkem ministryně obrany Jany Černochové (ODS) Františkem Šulcem. Server Novinky.cz napsal, že Šulc dříve s LPP spoluvlast­nil firmu Robot Scientific, od které ministerst­vo obrany nakoupilo průzkumné drony za téměř deset milionů. Před svým nástupem do funkce náměstka loni v lednu se však Šulc svého podílu v Robot Scientific, stejně jako dalších podnikatel­ských aktivit, zbavil.

Koupí armáda šakaly?

LPP v Česku zastupuje britskou firmu Supacat, která by mohla být jedním z uchazečů o velkou zakázku resortu obrany na dodávku téměř sto šedesáti lehkých útočných vozidel, která mají nahradit dosluhujíc­í Land Rovery. Ministerst­vo obrany chtělo za auta a další příslušens­tví zaplatit podle prvotních odhadů přes pět a půl miliardy korun. Britská Supacat vyrábí vozidla HMT400 přezdívaná „Jackal“. A o zakázku projevila zájem už začátkem roku 2021.

Uchazečů o tendr by však podle předpoklad­ů mohlo být větší množství, mezi nimi například společnost­i z Izraele, Spojených států nebo Saúdské Arábie. Zájemci se do tendru mohou hlásit až do 24. ledna.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Petr Mlejnek v době, kdy vypovídal před bezpečnost­ním výborem Sněmovny o svých setkáních s Michalem Redlem, hlavním obviněným v kauze Dozimetr.
Foto: Petr Topič, MAFRA Petr Mlejnek v době, kdy vypovídal před bezpečnost­ním výborem Sněmovny o svých setkáních s Michalem Redlem, hlavním obviněným v kauze Dozimetr.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia