Dnes Prague Edition

Týrání ve školce. Učitelky stojí před soudem

-

Nevhodného přístupu se obžalované měly dopouštět v letech 2016 až 2019, kdy se obrátili někteří rodiče na policii. U svých dětí sledovali změnu chování a úzkostné stavy.

Podle státní zástupkyně si děti nesou následky, což potvrdili i znalci. Podle zákona učitelkám hrozilo v případě uznání viny za přečin ohrožení výchovy dítěte až pětileté vězení. Žalobkyně ale pro ně navrhla podmíněné tresty vzhledem k jejich dosavadní bezúhonnos­ti.

Nad tím se pozastavil­a zmocněnkyn­ě, která zastupuje rodiče dětí. Ta požaduje přísnější potrestání. „Podle judikatury Ústavního soudu je zřejmé, že v okamžiku, kdy se jedná o tak silný zásah do fyzické a mentální integrity dětí, do jejich práva, aby mohly vyrůstat v pořádku, tak je namístě trestný čin týrání svěřené osoby. Jednání obžalovaný­ch je extrémně nebezpečné vzhledem k tomu, že většina dětí je se závažným psychosoci­álním handicapem a mají být naopak extrémně chráněny. Nemůžeme to bagatelizo­vat ve smyslu, je to autista a nic se mu nestalo, protože se nijak neprojevuj­e,“uvedla právnička Lucie Hrdá. Současně za rodiče devíti poškozenýc­h dětí vznesla požadavek náhrady ve výši přes 3,7 milionu korun za nemajetkov­ou újmu.

Všechny tři učitelky obžalobu prostředni­ctvím svých advokátů odmítly. „Za celou dobu své 39leté praxe jsem se s takovým obviněním nesetkala. Jsem denně ve styku s rodiči, mohou za mnou kdykoliv přijít a říci, že se jim něco nelíbí. Za celou dobu jsem nepostřehl­a žádný problém. Kdyby se něco takového dělo, tak by to děti řekly, nějak se vyjádřily a nechodily by k nám,“prohlásila jedna z obžalovaný­ch. Na další otázky soudu odmítla odpovídat.

Výpověď odmítly i další dvě učitelky. Další líčení proběhne v únoru.

 ?? Foto: M. Strnadová, MAFRA ?? Podmínky Učitelkám, se kterými začal včera soud, hrozí podmíněné tresty.
Foto: M. Strnadová, MAFRA Podmínky Učitelkám, se kterými začal včera soud, hrozí podmíněné tresty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia