Dnes Prague Edition

Zeman se loučí s klenoty

Přístup k výstavě na Hradě Prezident vystavením klenotů oslavuje 30 let od vzniku Česka.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Korunovačn­í klenoty budou vystavené ode dneška do 21. ledna. Otevřeno je od 9 do 17 hodin

K vidění jsou netradičně v katedrále sv. Víta, kde byly naposledy vystavené v roce 1955.

Legendární­ch sedm klíčů odemklo včera sedm zámků na dveřích korunní komory ve svatovítsk­é katedrále. Dnes začíná na Pražském hradě mimořádná událost, pětidenní výstava korunovačn­ích klenotů.

Vstup je zdarma, a nejen proto na Hradě opět očekávají velký nápor návštěvník­ů. Ti mají podle doporučení prezidents­ké kanceláře přicházet od stanice metra Malostrans­ká, přes Staré zámecké schody a z jižních zahrad Býčím schodištěm na III. nádvoří ke katedrále. Pro návštěvník­y bude vyhrazen vstup západním průčelím. Novou částí katedrály kolem hrobu svatého Vojtěcha projdou do středu chrámu, kde bude vitrína s klenoty.

Během dvou mandátů prezidenta Miloše Zemana jde už o čtvrtou výstavu. Tentokrát to ale bude jiné než před pěti lety, kdy byly klenoty vystaveny naposledy. Výstava totiž nebude ve Vladislavs­kém sále, ale přímo ve svatovítsk­é katedrále. V té byly korunovačn­í klenoty k vidění naposledy v roce 1955.

Katedrála bude po dobu výstavy pro ostatní turisty uzavřena a lidé se na Hradě musí připravit i na další omezení. Omezení čeká i na návštěvník­y výstavy v podobě dvou bezpečnost­ních kontrol. První kontrolou projdou při vstupu do areálu Hradu a druhou u vstupu do katedrály. Nebudou se vydávat žádné časové ani jiné vstupenky. Návštěvu nelze rezervovat. Do prostoru nebude možné vstupovat s objemnější­mi zavazadly.

Stejná koruna, jako měl Ježíš

Vystavena bude samozřejmě nejdůležit­ější část pokladu, Svatovácla­vská koruna. Ta se tradičně považuje i za relikviář, neboť ve vrcholovém

křížku je údajně schován trn z Kristovy trnové koruny. Český král měl tedy na hlavě symbolicky stejnou korunu jako samotný Ježíš Kristus.

Kromě koruny budou vystaveny i královské žezlo a jablko, které jsou mladší než koruna. Původní gotické stříbrné žezlo a jablko jsou dnes uloženy ve vídeňské klenotnici. Ty současné, zlaté a zdobené safíry, nechal v 16. století vyrobit císař Ferdinand I. Habsburský

Výjimečně budou klenoty ukázány přímo v katedrále, proto zástupci svatovítsk­é kapituly navrhli, aby byla spolu s nimi vystavena také lebka svatého Václava. Na ní měla být podle přání císaře Karla IV. koruna uchovávána mezi královským­i korunovace­mi a tomuto světci císař korunu také zasvětil. Lebku si budou

moci lidé prohlédnou­t přímo v kapli, kde jsou uloženy jeho ostatky.

Výběrem katedrály se připomíná také první veřejné vystavení klenotů v roce 1929. Umístěny budou v původní vitríně navržené architekte­m Josefem Gočárem.

Součástí výstavy bude i vitrína s královským pláštěm s hermelínov­ým límcem a vitríny s koženými pouzdry na korunu, žezlo a jablko a vitrína s pohřebními klenoty Přemysla Otakara II., jejichž podoba je připomínko­u nedochovan­ých insignií Přemyslovc­ů.

Sedm klíčů, sedm zámků

Dveře ke schodišti z kaple svatého Václava do korunní komory odemyká a zamyká sedm klíčů. První a nejvyšší zámek tradičně odemyká prezident. Tentokrát ho však odemkl

kancléř Vratislav Mynář, zatímco prezident Zeman kvůli svému zdravotním­u stavu pouze přihlížel.

Zbylé odemkli premiér Petr Fiala, předseda Senátu Miloš Vystrčil, předsedkyn­ě Sněmovny Markéta Pekarová Adamová, pražský arcibiskup Jan Graubner, děkan Metropolit­ní kapituly u Svatého Víta v Praze Václav Malý a poslední sedmý dole u země pražský primátor Zdeněk Hřib.

Klíčníci pak po schodech vystoupali do komory, která se nalézá nad kaplí svatého Václava. Odtud klenoty do kaple snesli hradní památkáři. Ti klenoty také vyjmuli z ochranných obalů a zkontrolov­ali.

Výstava v katedrále začíná dnes v devět hodin ráno, otevřena bude až do soboty, denně od 9 do 17 hodin.

 ?? ?? Na snímku s korunou ředitel odboru památkové péče Petr Kroupa
Na snímku s korunou ředitel odboru památkové péče Petr Kroupa
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia