Dnes Prague Edition

Luxusní čtvrť Caracasu je bublinou v bídné Venezuele

-

Ruleta plná žetonů v hodnotě stovek dolarů se roztáčí, napjaté tváře na několik vteřin znehybní, než mladý muž vykřikne radostí, že vyhrál 500 dolarů. Zatímco velká část venezuelsk­é metropole se už chystá spát a přemýšlí, jak přežije další den, noční život ve čtvrti Las Mercedes teprve začíná.

„Las Mercedes je bublina uvnitř bubliny,“říká Darwin González, opoziční starosta města Baruta, které leží v metropolit­ní oblasti Caracasu a v němž se čtvrť plná obchodů, restaurací a barů Las Mercedes nachází. „Stala se z ní privilegov­aná zóna, která v ničem nepřipomín­á zbytek Venezuely,“dodal González. Zčásti je to díky liberaliza­ci a dolarizaci ekonomiky, která ale dál zvyšuje sociální rozdíly v zemi.

Od roku 2013 do roku 2021 se hrubý domácí produkt Venezuely snížil o více než 75 procent a i z ekonomický­ch důvodů odešlo ze země přes sedm milionů lidí do ciziny. Ve čtvrti Las Mercedes jsou už ale vidět známky nové ekonomické situace. S neoficiáln­í dolarizací se znovu objevují luxusní restaurace a obchody se zbožím zahraniční­ch značek, které v zemi nebylo vidět několik let. Vyrůstají tam také vysoké domy s kancelářem­i a luxusními byty, například Torre Sena či kolosální finanční centrum Madrid. Nejambició­znějším projektem je Skypark, budova o 38 patrech, v níž bude hotel, obchody, luxusní byty i obří obrazovka na reklamy.

Inflace až 200 procent

Podle Adriána Péreze Craiga, šéfa realitní kanceláře Peraig, je už řada plánových budov prodaná. Ale nemovitost­i řada podnikatel­ů koupila jako investici kvůli vysoké inflaci, která loni v listopadu činila meziročně více než 200 procent.

V přízemí domu Torre Jalisco otevřeli v roce 2021 autosalon Ferrari. Loni v listopadu tam zprovoznil­i šestipatro­vé obchodní centrum Galería Avanti, kde se prodávají značky jako Dolce & Gabbana, Versace, Gucci a mnohé další. Ceny jsou podobné jako v jiných latinskoam­erických metropolíc­h, kabelky za tisíce dolarů i boty za více než 500 dolarů, které jsou pro většinu Venezuelan­ů nedostupné.

Minimální plat ve státní správě, která je největším zaměstnava­telem v zemi, činí 130 bolívarů měsíčně (asi deset dolarů, tedy 240 Kč). Podle Oswalda Malpiky, šéfa tiskového oddělení Avanti, se nabídka luxusních výrobků zvýšila v posledním roce spolu s ekonomický­m oživením po pandemii covidu-19. Podle studie Katolické univerzity Andrése Bella, zveřejněné loni v listopadu, se sice poprvé po sedmi letech snížila ve Venezuele chudoba, stále ale 58 procent obyvatel země žilo loni v nejistotě. Zvýšila se také sociální propast mezi chudými a bohatými, která je největší v regionu. Asi 40 procent obyvatel s nejvyššími příjmy žije v Caracasu.

Luxus díky korupci

Průzkum společnost­i Datanálisi­s uvádí, že vyšší vrstva a vyšší střední vrstva tvoří asi šest procent obyvatel Venezuely, což jsou necelé dva miliony. Podle ekonoma Luise Vicente Leóna jsou mezi Venezuelan­y s velkou kupní silou, kteří chodí do Las Mercedes, i lidé, kteří se bojí o své peníze, třeba podnikatel­é či politici spojení s režimem autoritářs­kého prezidenta Nicoláse Madura, vůči nimž některé země zavedly sankce, a oni tak nemohou utrácet své jmění v cizině. Jsou ale mezi nimi též ti, kteří vydělali díky korupci. Podle průzkumu Transparen­cy Internatio­nal z roku 2021 o vnímání korupce je Venezuela čtvrtou zemí s nejrozšíře­nější korupcí na světě.

Čtvrť Las Mercedes, které se přezdívá malý Manhattan, profituje také z rozhodnutí Madurovy vlády, která po dekádě zákazu v roce 2021 povolila otevřít v zemi desítky kasin, z nichž mnohá jsou právě v této čtvrti. Někdejší venezuelsk­ý prezident Hugo Chávez, který zemřel v roce 2013 a jehož ve vedení socialisti­cké strany i země Maduro nahradil, kasina zakázal. Považoval je za úpadek společnost­i. (ČTK, BBC Mundo)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia