Dnes Prague Edition

Ruské miliardy na Kavkaze nakoply růst i inflaci

Migrační vlna posílila ekonomiky Arménie a Gruzie. Vzrostly však i nájmy

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

Když rozpoutalo Rusko loni v únoru válku na Ukrajině, čekaly okolní postsověts­ké státy novou vlnu problémů pro tamní ekonomiky. Koneckonců Moskva je jejich hlavním hospodářsk­ým partnerem. Opak se ukázal být pravdou.

Masivní exodus Rusů, ruských i západních firem přinesl do okolních zemí ve Střední Asii miliardy dolarů. Přesné údaje o tom, kolik Rusů v těchto státech nakonec zůstalo, nejsou k dispozici – odhadem jde asi o půl milionu lidí.

Migranti z bohatší střední třídy utrácejí peníze za zboží či bydlení a po půl roce se mohou stát rezidenty, kteří odvádějí i daně. Část svých úspor na zahraniční účty navíc posílají i Rusové, kteří zatím ve své vlasti zůstávají.

Podle analytické společnost­i BCS Global Markets poslali Rusové do zahraničí v prvních devíti měsících války zhruba 14 miliard dolarů. Podle webu Važnyje istorii celkově ruské zdroje v zahraniční­ch bankách loni vzrostly dvojnásob, na 67 miliard dolarů. Ruská centrální banka odhaduje, že Rusové stále posílají do zahraničí několik miliard dolarů měsíčně.

Řada postsověts­kých států tak změnila podhodnoce­né predikce růstu svých ekonomik. Zejména pro malé státy, jako je Gruzie a Arménie, jsou loňské miliardové příjmy z Ruska doslova kolosální. Podobný efekt ale pocítil i mnohem větší Kazachstán.

Ačkoliv na jednu stranu po dvou letech koronaviro­vé stagnace jsou tyto peníze požehnáním, mají i stinnou stránku. Kvůli nim totiž roste inflace a s ní i riziko poklesu životní úrovně místních stejně jako růstu chudoby. Nejvíce jsou dopady patrné na trhu s nemovitost­mi – kvůli růstu cen místní nemají na nájmy.

Arménie: Jerevan pro bohaté

Po zahájení invaze snížil Jerevan předpověď růstu arménského hospodářst­ví z pěti na 1,6 procenta. Loni v říjnu ale predikci centrální banka měnila. Reálná čísla sice ještě nejsou k dispozici, podle premiéra Nikola Pašinjana ale HDP vyrostl asi o 13 procent. Země je závislá zejména na turismu a s přílivem Rusů začali vydělávat hlavně majitelé nemovitost­í. Vedle toho se do Arménie stáhly stovky ruských firem a tisíce malých podniků.

Pro obyčejné Armény však přísun nových obyvatel začal být problém,

ceny pronájmů i prodeje bydlení raketově vzrostly, někde i dvojnásobn­ě. Zejména v Jerevanu vytlačili Rusové místní s nižšími příjmy, kteří na život v metropoli už nemají zdroje. Ti, kdo zůstali, se musí smířit s horším standardem.

Gruzie: žádné podnikání?

Podobně je na tom i Gruzie, kam loni odhadem přijelo kolem 100 tisíc Rusů a své sídlo sem přesunulo přes 12 tisíc ruských firem. Jedná se zároveň o lidi s vyššími příjmy, typicky především ruské IT specialist­y. V prvních deseti měsících loňského roku tak Rusové poslali na gruzínské účty asi 1,4 miliardy dolarů, což je až čtyřikrát více než za stejnou dobu o rok dříve. Do září si otevřeli přes 45 tisíc účtů v místních bankách.

Migrační vlna posílila místní měnu lari. Odhaduje se, že ekonomika loni vzrostla o deset procent. I tady ovšem příchod velkého množství lidí zvyšuje inflaci a náklady na život pro obyčejné Gruzínce.

Podle analýzy největší gruzínské banky TBC vyrostly letos nájmy v metropoli Tbilisi o 75 procent. V bytové krizi se ocitli zejména chudší obyvatelé nebo studenti. Ti si studium dokonce odkládají kvůli

tomu, že si nemohou bydlení v hlavním městě dovolit.

Situace je navíc složitější kvůli napjatým vztahům mezi Ruskem a Gruzií. Podle webu Eurasianet až 78 procent Gruzínců v listopadov­ých průzkumech uvádělo, že odmítají bezvízový styk pro Rusy stejně jako to, aby Rusové mohli v zemi podnikat anebo si pořizovat nemovitost­i.

Odchod Rusů nicméně nemusí být řešením. Rychle nabyté investice totiž ze zemí znovu utečou. Vlády se tak paradoxně musí zabývat tím, jak si naopak nové obyvatele udržet trvale.

 ?? Foto: ČTK ?? Za hranice Rusové na snímku z loňského září překračují hranici do Gruzie v reakci na Putinem vyhlášenou mobilizaci.
Foto: ČTK Za hranice Rusové na snímku z loňského září překračují hranici do Gruzie v reakci na Putinem vyhlášenou mobilizaci.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia