Dnes Prague Edition

Utěšitel ze záhrobí

Se šíří kult lékaře, který se pokusil varovat svět před koronavire­m, ale byl umlčen úřady – a brzy na covid zemřel.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Li Wen-liang, oční lékař z centrální nemocnice v čínském Wu-chanu, byl 3. ledna 2020 předvolán na místní policii. Co provedl? Pár týdnů předtím sdílel na platformě WeChat s některými svými kolegy zprávu, že sedmi pacientům v jeho nemocnici diagnostik­ovali nemoc podobající se chorobě SARS. Své kolegy varoval před možným propuknutí­m epidemie a radil jim, aby nosili ochranné pomůcky.

Jak prozíravá slova! Policie ovšem pana Li obvinila z šíření „falešných komentářů, které vážně narušují společensk­ý řád“. Lékař byl přinucen podepsat „sebekritik­u“, že přestane šířit nepodložen­é fámy o viru, jinak bude čelit trestnímu stíhání.

Měsíc poté Li Wen-liang zemřel, sám se nakazil koronavire­m.

Po jeho smrti se čínskými sociálními sítěmi rozlila nevídaná lavina kritiky. Mnozí Číňané opakovali jeho slova „zdravá společnost by neměla mluvit jedním hlasem“a požadovali svobodu slova.

Lékař je znovu hrdinou

Postupem času, s tím, jak se koronaviru­s rozšířil do světa a měl tam často daleko divočejší průběh než později v samotné Číně, dokázala tamní propaganda přetavit Liův příběh v nacionalis­tickou pohádku o triumfu režimu nad pandemií.

Kdeže však loňské sněhy jsou. Choroba, kterou už nijak neomezoval­a drastická strategie nulového covidu, se po Číně v posledních týdnech rozběhla zběsilým tempem. Nakazily se jí možná stamiliony lidí, umřely přinejmenš­ím desítky tisíc a společnost začíná pochybovat o schopnosti svého vedení efektivně řídit nejlidnatě­jší zemi světa. V této dusivé atmosféře si Číňané znovu vzpomněli na nešťastnéh­o lékaře, který se jako jeden z prvních pokusil varovat svět před koronaviro­vou pandemií.

Li Wen-liang se stal „speciálním“hrdinou, k němuž se mnozí obracejí pro útěchu a aby mohli ventilovat své frustrace ze současné pandemické vlny a nečinnosti úřadů. V přeneseném slova smyslu se dá hovořit i o jakémsi novodobém „kultu“Li Wen-lianga, který se šíří.

Jeho účet na sociální síti Weibo, čínské obdobě Twitteru, totiž stále kypí životem. Stal se novodobou elektronic­kou svatyní, která přitahuje téměř nekonečný proud návštěvník­ů a přispěvate­lů. Nový komentář se prý objeví každé tři až čtyři minuty.

To všechno tři roky poté, co lékař sám na Weibo zveřejnil svoji poslední zprávu: „Dnešní výsledek testu nukleových kyselin byl pozitivní. Diagnóza je konečně potvrzena,“napsal. O týden později, 7. února 2020, ho covid zabil.

Čínská zeď nářků

Nyní si na jeho účet přichází řada Číňanů postěžovat na to, jaká covidová katastrofa je necelé tři roky po jeho smrti postihla, a svěřit se s úzkostí, kterou pociťují.

„Starší bratře Liangu, v mé vesnici staří lidé umírají jeden po druhém. Totéž je v dalších okolních,“napsal jeden uživatel z provincie Šan-si. „Teď jsme se skoro všichni nakazili. Naštěstí je zmutovaný virus slabší, ale i tak mnoho lidí umírá,“svěřil se další.

„Doktore Li, smuteční oznámení jsou všude. Mnoho starých lidí zimu nepřežilo, stejně jako můj dědeček,“truchlil kdosi z Če-ťiangu. Z těchto a dalších vyjádření, která přinesl časopis The Economist, vyplývá, že Liův účet se nestal nějakým fórem pro kritiky režimu (to by cenzoři nepřipusti­li), ale spíše jakousi „zdí nářků“, jak o tom píší čínská média.

„Uživatelé sociálních sítí často posílají zprávy o svých každodenní­ch útrapách. Žádají pana Li o pomoc v milostném životě nebo při zkouškách. Někteří mu prostě přejí dobré ráno nebo dobrou noc. Často používají emotikon ze smažených kuřecích stehýnek – pan Li totiž miloval smažené kuře,“napsal časopis.

„Mučedník“Li Wen-liang je tedy i po smrti v Číně pojmem. Stal se jakýmsi pomyslným utěšovatel­em ze záhrobí.

Co toto posmrtné pokračován­í jeho příběhu vypovídá o dnešní Číně? Přinejmenš­ím naznačuje velkou nejistotu lidí, plíživou nedůvěru v systém. Hovoří také o aroganci mocných, kteří se v krizových okamžicích obracejí k obyvatelst­vu zády a nechávají ho, aby se s pandemií vyrovnalo tak, jak samo umí. Realita zkrátka ostře kontrastuj­e s tvrzeními vlády. To, co vůdce Si Ťin-pching nazývá „čínským snem“, tedy směřování ke všeobecné prosperitě a velkolepé obrodě čínského národa, dostává přinejmenš­ím v očích některých Číňanů povážlivé trhliny.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Nemocný Lékař Li Wen-liang v době, kdy ležel na jednotce intenzivní péče s covidem.
Foto: Profimedia.cz Nemocný Lékař Li Wen-liang v době, kdy ležel na jednotce intenzivní péče s covidem.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia