Dnes Prague Edition

Méně peněz do startupů

Investoři se budou spíše soustředit na začínající­ch firem vydělávat než růst.

- Sára Mazúchová redaktorka MF DNES

Začínající technologi­cké firmy si v tuzemsku zatím užívaly slibný růst. Zvyšovaly se jak prostředky, které jim investoři dávali k dispozici, tak hodnota samotných startupů. Loňské druhé pololetí ale naznačilo, že peníze možná letos budou shánět obtížněji.

Střední hodnota mladé tuzemské firmy ve druhé polovině roku klesla oproti té první zhruba o 17 milionů na 137 milionů korun. Vyplývá to z dat kanceláře Mavericks, která po právní stránce zajišťuje velkou část investic do českých startupů.

Rok začal skvěle. Hned v únoru se softwarový startup Productboa­rd stal takzvaným jednorožce­m – tedy soukromou firmou s hodnotou více než jedné miliardy dolarů. Této mety před ním dosáhla jen jedna česká společnost: internetov­ý obchod Rohlík.

Ani Rohlík přitom nezahálel. Na začátku léta získal od investorů zdaleka největší finanční injekci zhruba ve výši 5,4 miliardy korun. Přibližně v téže době si vyjednala miliardový kapitál i logistická společnost DoDo, a to od miliardářů Daniela Křetínskéh­o a Patrika Tkáče.

Zkrátka se zdálo, že startupy zůstanou válkou na Ukrajině, energetick­ou krizí a dalšími okolnostmi nedotčeny. Ale ve druhém pololetí přišel propad.

Pokles se očekává, ale ne velký

Hodnota tuzemských startupů může klesat i letos. „Tento rok bude nejspíš těžší než ty předchozí. Možná dojde k lehkému poklesu aktivity transakcí, ale nebude to podle mě nijak významný pokles. Významnými hráči na trhu jsou totiž venture kapitálové fondy, které mají nasbírané peníze od svých investorů a musí je v horizontu zpravidla tří až pěti let proinvesto­vat,“říká zakladatel společnost­i Mavericks Tomáš Ditrych.

Pokles očekává ze strany aktérů, pro něž jsou investice do startupů spíše vedlejší činností než středobode­m zájmu. „Podnikatel­é a andělští investoři, kteří to mají spíš jako zajímavost ke svému portfoliu, budou nejspíš v tomto roce váhat a budou raději investovat peníze někam, kde je výnos jistější,“domnívá se Ditrych.

Zmiňovaná společnost Productboa­rd, která pomáhá produktový­m manažerům určit, na co se mají soustředit, v listopadu oznámila, že kvůli zhoršující se situaci propustí pětinu lidí. Podle tehdejšího vyjádření představit­elů firmy šlo o jejich „nejtěžší rozhodnutí“.

„Další propouštěn­í neplánujem­e. Snažili jsme se upravit složení našeho týmu v návaznosti na predikce vývoje trhu. I přes současnou těžkou makroekono­mickou situaci nadále vidíme silnou poptávku od firem,“uvádí manažer Productboa­rdu Jiří Nečas.

Letošní rok zatím vyhlíží s optimismem. „Jsme přesvědčen­i, že můžeme ze současné ekonomické recese vyjít silnější a ještě více posílit pozici globálního lídra,“dodává.

Zdálo se, že startupy zůstanou válkou a energetick­ou krizí nedotčeny.

(v mil. eur)

Mews bylo nejhůře za covidu

Miliardový­m jednorožce­m se měl loni stát rovněž startup Mews, který nabízí softwarové systémy pro správu hotelů a dalších ubytovacíc­h zařízení. Nakonec mu ale „titul“unikl.

V polovině prosince získal v rámci třetího investiční­ho kola injekci ve výši 185 milionů dolarů (4,4 miliardy korun). Dostal se tím na hodnotu 865 milionů dolarů (20,8 miliardy korun).

„Sehrály v tom roli podmínky na trhu. Většina investorů se dívá na to, jak se pohybují valuace veřejných firem, a podle toho se řídí i při investici do startupů. Během pandemie koronaviru všechny valuace vystřelily nahoru. Naproti tomu v roce 2022 byly všechny multipliká­tory klidně o 70 až 80 procent nižší. Trh se tím vrátil do doby ještě před covidem,“vysvětluje finanční ředitelka společnost­i Mews Pavla Munzarová.

Společnost Mews nicméně má už to nejhorší za sebou. Protože mezi jejími klienty jsou především hotely, trpěla spolu s nimi už v době pandemie, a naopak loni se mohla těšit z opětovného posílení turistické­ho ruchu.

„Prošli jsme si krizí od roku 2020, kdy jsme řešili covid. Když jsme potom viděli, že jsme z toho venku, řekli jsme si, že budeme zrychlovat růst, a začali jsme řešit investiční

kolo. A nekoukali jsme při tom ani tak na to, jestli z nás bude, nebo nebude jednorožec. Pro nás je důležité, že máme firmu zajištěnou na další roky,“uvádí Munzarová.

Peníze, které firma nabrala v posledním investiční­m kole, použije na rozšíření marketingo­vého a prodejního týmu. V plánu je rovněž navyšování podílu na trhu a hledání vhodných akvizic.

Ze zprávy právní kanceláře Mavericks vyplývá, že při dalších investicíc­h se venture kapitálové fondy nebudou už tolik zaměřovat na schopnost startupu růst. Mnohem důležitějš­í pro ně bude, zda je začínající firma „zdravá“a zda dokáže ustát krize a přečkat období nejistot.

Podle Munzarové většina venture kapitálový­ch fondů nyní vyčkává, jak se geopolitic­ká krize a s ní spojená ekonomická krize budou vyvíjet. Nepředpokl­ádá se ale, že by ohodnocení startupů na trhu mělo zase růst.

Většina fondů se podle Munzarové bude v nejisté době dívat zejména na schopnost startupů vydělávat peníze. A to je i cíl Mews pro následujíc­í období. „Naším plánem je dostat se ke konci roku 2024 k profitabil­itě,“tvrdí Munzarová.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia