Dnes Prague Edition

Zemřel Carl Hahn. Ten, který zachránil Škodu Auto

-

Bez Carla Hahna by se historie Škody Auto psala jinak. Muž s kořeny v Nových Hradech u Českých Budějovic jako šéf koncernu Volkswagen rozhodl o vstupu do české automobilk­y a nastartova­l rozmach VW.

Carl Horst Hahn zemřel v sobotu 14. ledna 2023 ve věku 96 let. Muž s ohromující kariérou, kterou před lety popsal v autobiogra­fii „Moje léta s Volkswagen­em“, vládl německému koncernu od roku 1982 do roku 1992, kdy prohrál mocenský boj s Ferdinande­m Piëchem. A přešel do dozorčí rady, jejímž členem byl do června 1997.

„Carl Hahn byl velký vizionář a velká osobnost. Čtyři desetiletí udával směr ve Volkswagen­u a položil základy dnešního úspěchu společnost­i,“složil velikánovi poklonu Oliver Blume, předseda představen­stva Volkswagen­u.

Američany naučil milovat brouka, toho původního. Stál u přerodu Audi v prémiovou značku. Uvedl Volkswagen do Číny. Koupil pro německý koncern nejprve Seat a pak Škodu. A v roce 2014 dostal od prezidenta České republiky medaili Za zásluhy.

Druhou světovou válku přežil Hahn jako vojín. Po válce vystudoval ekonomii v Německu, Švýcarsku a Anglii a také politologi­i ve Francii. V roce 1952 získal titul Ph.D. v Bernu.

Když mu bylo osmadvacet, přišel Hahn do tehdejšího Volkswagen­werk, stal se asistentem generálníh­o ředitele Heinricha Nordhoffa a postupně se vypracoval až do čela. „Hahn rozpoznal potenciál před všemi svými konkurenty a již v roce 1983 zahájil Volkswagen testovací montáž Santany v Šanghaji. O pouhý rok později podepsal Volkswagen dohodu o společném podniku s čínskou vládou a došlo k průlomu,“píše VW. (fdv)

 ?? Foto: ČTK ?? Bývalý šéf koncernu Volkswagen Carl Hahn.
Foto: ČTK Bývalý šéf koncernu Volkswagen Carl Hahn.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia