Dnes Prague Edition

Příprava staveb nesmí trvat déle než čtyři roky

Příprava dopravních staveb musí zrychlit. Česko řeší, jak to zařídit.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Už jen rok zbývá do doby, než si řidiči budou moci užít sedmnáct kilometrů dálnice mezi Hulínem a Fryštákem na Zlínsku. Od prvních razítek k výstavbě trvala příprava déle než dvacet let. Ještě před příjezdem bagrů se totiž stavba musela vypořádat s výskytem polního křečka a dalších sedmnácti chráněných živočichů.

Ačkoliv jde o extrémní příklad tuzemského zdlouhavéh­o dopravního plánování, není ojedinělý. Obvykle se uvádí, že od první čárky na projektu trvá příprava dopravních staveb v Česku deset let.

Dobu přípravy nicméně státní správa bude muset citelně zkrátit. Tedy alespoň u významných staveb začleněnýc­h do Transevrop­ské dopravní sítě (TEN-T), jak vyplývá ze směrnice Evropské komise.

„Směrnice ukládá členským státům Evropské unie povinnost zajistit, aby postup udělování povolení nepřekroči­l čtyři roky od zahájení tohoto postupu, ledaže nedodržení této lhůty vzniklo kvůli předkladat­eli projektu,“uvádí ministerst­vo dopravy. Resort proto nyní vymýšlí, jak to v rámci novely zákona o urychlení výstavby zařídit.

Záleží na začátku vykupování

Na dodržení lhůty bude dohlížet specializo­vaný stavební úřad, který má mít podle nového zákona na starosti právě dopravní výstavbu. Stavební firmy však namítají, že pouhou novelou zákona o urychlení výstavby a přiřazením úřadu, který má na zkracování délky přípravy dohlížet, se zrychlení nedosáhne.

„Pokud nedojde k zjednoduše­ní stavebního řízení a k integraci dotčených orgánů státní správy, tak se nic takového podařit nemůže,“uvedl prezident Svazu podnikatel­ů ve stavebnict­ví Jiří Nouza.

K zásadnímu zkrácení povolovací­ch procesů by měl přispět nový stavební zákon, který prosadil předchozí kabinet Andreje Babiše a jejž citelně přetváří současná vláda. Hlavním přínosem je sloučení územního a stavebního řízení do jednoho procesu, který by mohl přípravu staveb zkrátit opravdu významně.

Bude ale záviset na detailech, které ještě nejsou dohodnuté. Například na tom, ve které fázi bude možné začít s výkupem nebo vyvlastňov­áním pozemků.

„Pokud budeme moci pozemky vykupovat nebo vyvlastňov­at až po tomto sloučeném rozhodnutí, tak by to byla komplikace. Pokud bychom mohli už před ním, výstavbu by to citelně zrychlilo,“uvádí generální ředitel Ředitelstv­í silnic a dálnic Radek Mátl.

Zelené razítko zdržuje

Dalším problémem je časové vymezení. Přestože evropská směrnice hovoří o čtyřech letech, není jasné, odkdy by se podle českého práva měla tato lhůta počítat.

Ministerst­vo dopravy má za to, že by měla být rozhodujíc­í chvíle, kdy investor pošle dokumentac­i k posouzení dopadů stavby na životní prostředí (proces EIA). Pokud stavba EIA nevyžaduje, pak má být za zahájení projektu označeno předání dokumentac­e stavebnímu úřadu.

V tuzemsku je nicméně spousta staveb, které se na dlouhá léta zadrhly hned při posuzování vlivu na životní prostředí. Například hlavní zdejší říční stavba, takzvaný plavební stupeň Děčín, se neúspěšně snaží získat kladné stanovisko EIA už od roku 2011. S úpravami projektu Ředitelstv­í vodních cest opakovaně narazilo rovněž v roce 2012 a 2016. Současný ministr dopravy Martin Kupka přitom předpoklád­á, že během letoška by resort měl podniknout další pokus.

Ani u staveb, se kterými nemá ministerst­vo životního prostředí problém a nejsou ani zatížené odporem ekologický­ch spolků, není tuzemské tempo závratné. „Jsou stavby, kde to jde relativně rychle. Když vezmeme v úvahu třeba úsek D11 z Trutnova k polským hranicím, tam od stanoviska EIA máme nějakých sedm let a dálnici máme fakticky připraveno­u do realizace,“upozorňuje Mátl.

To je příklad stavby, jejíž příprava se obešla bez větších problémů. A přesto příprava nešla tak rychle, aby se vešla do čtyřleté lhůty Evropské komise

Jakékoliv průtahy totiž délku přípravy okamžitě prodlužují v řádu měsíců. „Jen vyřízení rozkladu ke stavebnímu povolení trvá obvykle patnáct měsíců,“dodává šéf investorsk­é organizace, která v Česku staví dálnice a silnice první třídy.

Ke zkrácení povolovací­ch procesů by měl přispět nový stavební zákon.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia