Dnes Prague Edition

Rozhoduje o vás váš soused, anebo teenageři z Německa?

- Jan Doležal prezident Agrární komory ČR

Máme za sebou první dějství dramatu s názvem prezidents­ké volby. Účinkovalo v něm osm, původně devět aktérů a dočkali jsme se napínavého, i když ne úplně překvapivé­ho rozuzlení. V dějství druhém se objeví ti, u kterých se to do značné míry předpoklád­alo.

Jediným překvapení­m byl vyšší volební zisk u obou postoupivš­ích, který lze připisovat větší míře racionalit­y, jež převládla nad faktory emočními. Společnost je dlouhodobě rozdělená na dva tábory, a proto se zkrátka volilo na jistotu, ve prospěch největšího favorita dané strany barikády. To vysvětluje i minimální rozdíl mezi první a druhou příčkou. Podobně těsně a jakousi prohrou v prodloužen­í totiž ať pro jednu, anebo druhou stranu skončilo v posledních letech hned několik volebních klání.

Co za necelé dva týdny rozhodne? Analytici hovoří asi nejčastěji o volební účasti, která v druhých kolech bývá tradičně slabší (přičemž tentokrát by tomu tak být nemuselo), o oslovení nevoličů z prvního kola a o mobilizaci voličů mladších. Tady si dovolím na chvíli zastavit. Nechci nikterak snižovat důležitost prezidents­kého postu, nicméně z hlediska ústavních pravomocí a z pohledu dopadu do každodenní­ho života každého z nás jsou tu volby důležitějš­í, ať už volby sněmovní, nebo i volby evropské, kde máme tradičně mizivou účast (naposledy 28 %, v roce 2014 dokonce jen 18 %).

Ačkoliv sám (alespoň podle definice EU) patřím v 36 letech mezi mladé, polil mě pot, když jsem se dozvěděl, že Německo a Belgie chystají pro volby do Evropského parlamentu snížení věku pro aktivní volební právo na 16 let. Rád bych se mýlil, ale pravděpodo­bně to přivede více iracionáln­ího aktivismu a ve výsledku více polarizace evropské politiky v době, kdy se začíná vytrácet cesta „funkčního politickéh­o středu“.

Nejsem přítelem extrémních levicových názorů některých evropských politiků, stejně jako nejsem pro to EU zrušit a přiklonit se na Východ. Funkčním politickým středem je přitom vnímat kritiku a přicházet s řešeními, která budou pro občany EU přijatelná a pochopitel­ná. To nebude role prezidenta, ten bude především glosátorem, osobně bych byl nicméně rád, kdyby uměl na onen funkční politický střed ukázat.

Běžte k volbám. Nic to ovšem nemění na tom, že o kvalitě našeho života už za rok a půl rozhodnou spíše šestnáctil­etí Němci a Belgičané než za dva týdny váš soused.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia