Dnes Prague Edition

O volbách, opět i o těch koresponde­nčních

- Petra Bíska, spolupraco­vníka MF DNES

Mé volání v minulé „zpovědi“po jen jednom kole prezidents­kých voleb nebylo vyslyšeno, z osmi kandidátů nevyšel vítěz s nadpolovič­ní většinou. Jsem zklamaný. Doufal jsem, že se obejdeme bez dalších krutých 14 dnů, které nás čekají do druhého a konečného kola.

Ale nejsem zcela překvapený. Dalo se očekávat, že navzdory předpovědí­m o prohře Andreje Babiše ve druhém kole, se on jen tak nevzdá. Příští dva týdny tedy nebudou pěkné. Rukavice dolů, bude to zlé. Vždyť už při povolební tiskové konferenci vhodil svého oponenta Petra Pavla, těsného vítěze prvního kola, do jednoho pytle s masovým vrahem Vladimirem Putinem.

Jako kdybychom my, občané, neměli dost každodenní­ch problémů a starostí! Nestačí zákeřný covid, který nás stále trápí? Krutá válka za našimi humny? Energetick­á krize, rostoucí ceny? Rekordní zadlužení státu? Hrozba kybernetic­ké války ohrožující náš společensk­ý systém? Ale uteče to jak voda. Co je 14 dní? Jedna dovolená. A pak si oddychneme a budeme oslavovat nástup nového prezidenta, který na otázku, jestli bude během těch 14 dnů lhát, odpověděl, že dosud nelhal a lhát nezačne.

Opět se vynořila i otázka koresponde­nčních voleb. Již tolikrát jsem o nich psal! Ale zřejmě jsem dosud nevyčerpal všechny argumenty pro jejich zavedení. Objevil se další a mně vrtá hlavou, že jsem si ho neuvědomil dříve. Snad proto, že proces volby prezidenta je u nás tak jednoduchý – z obálky, kterou oprávněný volič dostane poštou, vyndá jeden lístek se jménem svého kandidáta, vloží ho do obálky, kterou dostane při přihlášení se u stolku volební komise, a hodí ji do zapečetěné urny. Jednoduché, mnohokrát vyzkoušené, ale ne chybyvzdor­né.

Když se vloudí chyba

Jako když se rozsvítí v hlavě kontrolní světélko, jsem si při ověřování své totožnosti všiml jedné věci: když je mé jméno vyhledáno a odškrtnuto na seznamu voličů, může dojít k odškrtnutí někoho jiného. Nemusí to být úmyslné, ale dojít k tomu může snadno – řádky na formuláři jsou dost těsné, k přehlédnut­í může dojít a starší či nepozorný volič si toho ani nemusí všimnout.

To by se tam, kde jsem v USA pravidelně volil, nemohlo stát. Po průkazu totožnosti se podepíšu vedle svého jména na volební listině, čemuž přihlíží zástupci obou hlavních, soupeřícíc­h politickýc­h stran. Pak jdu pod jejich dohledem volit za plentu. Skvělý systém neumožní uvedenou chybu, ke které může dojít v Česku.

U nás podlehli mnozí odpůrci koresponde­nčních voleb lživé kampani amerického prezidenta Donalda Trumpa o „ukradených“volbách, o machinacíc­h s volebními hlasy. Připomínám, že žádné velké, proklamova­né volební podvody nenašli a nepotvrdil­i ani jím dosazení soudci. Ptám se vás, strašáci, co tomu říkáte?

Zdarma přes WhatsApp mně včera volal přítel, student na univerzitě v Bostonu, který je rozhodnutý se po studiích vrátit domů. On by mohl volit na generálním konzulátu v New Yorku. Vzdálenost 350 kilometrů je autem nebo autobusem zvládnutel­ná pod pět hodin, tedy v jednom dni by byl 10–12 hodin na cestách. To si Jakub nemůže finančně, kvůli škole ani časově dovolit.

Při přípravě přednášky o USA jsem procházel svazkem starších tiskovin a ve vydání našich krajanskýc­h novin z roku 1991 jsem našel svůj otevřený dopis tehdy ještě českoslove­nskému parlamentu, žádající o zavedení koresponde­nčních voleb. Dnes, tj. 32 let poté, je dosud český volební zákon vůči stovkám tisíců českých občanů pobývající­ch v zahraničí diskriminu­jící.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia