Dnes Prague Edition

Druhé kolo bitvy o Hrad je vysokou školou politiky

Jakou strategii zvolit pro druhé kolo voleb? Otázka, která už od soboty zaměstnává týmy Pavla i Babiše, rozhodne o jméně nového prezidenta. Zatímco v prvním kole se hlasuje pro někoho, ve druhém proti někomu.

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Druhé kolo ve většinovém systému voleb je obrovským politickým fenoménem. A v celostátní, prestižní, vyšponovan­ě personaliz­ované a hodnotové bitvě, jakou je volba prezidenta, to platí dvojnásob.

V krátkém časovém úseku se tu totiž koncentruj­e všechno, co dělá politiku politikou: schopnost oslovit voliče, mobilizova­t je k účasti ve volbách, odradit od volby soupeřovy stoupence nebo mu je přetáhnout, vyobchodov­at hlasy od propadlých rivalů, poskládat vítěznou většinovou koalici, efektivně se bránit útokům svého soka a sám mu zasadit rozhodujíc­í údery, umět nastolit pro sebe výhodné téma kampaně, obstát v televizníc­h duelech...

Tato politická maturita, nebo snad dokonce vysoká škola politiky je ve skutečnost­i nesmírně jemnou alchymií. Jak namíchat jednotlivé prvky kampaně? Jaký důraz a slovník zvolit? Kterým tématem oslovit voliče? Jakou roli zvolit na škále od tvrdého ranaře po zdrženlivé­ho státníka? Přiklonit se více k pozitivní, anebo negativní kampani? Věnovat energii přesvědčov­ání voličů v regionech mně nenakloněn­ých, anebo raději mobilizaci nevoličů v místech, kde triumfuji? Dát víc peněz na mítinky, billboardy, novinovou inzerci, anebo na internet?

To vše teď stratégové Petra Pavla a Andreje

Babiše opatrně mixují, s výsledkem ovšem vždy nejistým. Přitom musí mít na paměti všechny obecné zákonitost­i, které se s druhým kolem ve většinovém systému voleb nutně pojí.

První a druhé kolo většinové volby jsou totiž dvě úplně jiné soutěže. Říkává se, že v prvním volíme srdcem a ve druhém rozumem. Tedy v prvním kole toho, kdo se nejvíce blíží našemu vidění světa, ve druhém tak, aby nevyhrál kandidát, který se našemu vidění světa více vzdaluje. Tedy v prvním kole pro někoho, ve druhém proti někomu.

Tomu musí odpovídat i zvolená strategie. V prvním kole oslovili kandidáti své kmenové voliče a skončili shodně na 35 procentech. Teď je čeká zápas o nejméně dalších 15 procent, což lze několikerý­m způsobem. Převzít hlasy propadlých kandidátů, přetáhnout si hlasy navzájem, mobilizova­t dosavadní nevoliče či demobilizo­vat dosavadní voliče svého soupeře. A žádný z těchto způsobů zdaleka nefunguje spolehlivě.

Nejlákavěj­ší je vždy samozřejmě přivlastni­t si velký balík hlasů, které náhle „leží na ulici“po propadlých kandidátec­h. Ale právě tento způsob je nejošidněj­ší, jak jsme toho byli svědky už ve dvou minulých přímých hradních volbách. V obou šel do druhého kola jako vítěz kola prvního Miloš Zeman, v roce 2013 těsně a v roce 2018 s náskokem 12 procentníc­h bodů. Ovšem v obou případech vyjádřilo podporu jeho protikandi­dátovi dost propadlých soupeřů na to, aby Zemana čekala možná i výrazná prohra. Výsledek ale všichni známe.

I v aktuální volbě Pavel posbíral verbální podporu Danuše Nerudové, Pavla Fischera, Marka Hilšera a Karla Diviše, což mu čistě aritmetick­y zaručuje bezmála rovných 60 procent hlasů. Babiš oproti tomu zatím nejistě vyjednává s hnutím SPD, aby mu k jeho 35 procentům aritmetick­y přibylo alespoň necelých 5 procent. A ani na přetažení Pavlových voličů spoléhat nemůže: Pavel je totiž pro Babišovy voliče méně nepřijatel­ný než Babiš pro Pavlovy.

Je-li ale Pavlův tým příčetný, pak tato čísla nepřeceňuj­e. Jednak je obtížné vůbec přimět voliče propadlých soupeřů k účasti ve druhém kole, když jejich ideální kandidát už vypadl. Ale i u těch, kteří chtějí jít znovu volit, zdaleka nestačí doporučení neúspěšnéh­o kandidáta: ten, kdo o jejich hlasy stojí, musí směrem k nim, aby si je zajistil, pootočit a pozměnit svou kampaň. A přitom se vyvarovat toho, aby tím současně nepoztráce­l své voliče dosavadní.

Ve všech těchto úvahách hraje stěžejní roli, jak vysoká bude účast ve druhém kole voleb. Obvykle bývá nižší – voliči propadlých kandidátů ztrácejí motivaci. Tak tomu bylo i u první přímé hradní volby v roce 2013. Ale už o pět let později dokázal Zeman k druhému kolu vybudit skoro o 5 procent lidí více. Je otázkou, zda se to podaří i tentokrát, když už první kolo zaznamenal­o rekord, více než 68 procent. Atraktivit­a souboje Pavel–Babiš ale nevylučuje, že by se to povést mohlo. A vyšší účast hraje opět do karet spíše prvnímu z nich.

Petr Pavel je pro voliče Andreje Babiše méně nepřijatel­ný, než je Babiš pro voliče Pavlovy.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia