Dnes Prague Edition

Nezkrotná kráska s duší dítěte

Ve věku 95 let zemřela italská herečka Gina Lollobrigi­da. Proslavily ji snímky Fanfán Tulipán či Italské prázdniny. Byla považována za sexsymbol, později to zkoušela i v politice.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Gina Lollobrigi­da, která patřila k nejznámějš­ím tvářím italské poválečné kinematogr­afie a k sexsymbolů­m 50. a 60. let 20. století, byla podle italského tisku v poslední době hospitaliz­ována v Římě. V září si totiž při pádu doma zlomila nohu.

K jejím nejslavněj­ším filmům patří Krásky noci, Fanfán Tulipán, Zvoník u Matky Boží, Chléb, láska a žárlivost či Italské prázdniny.

Od miss k filmu

Luigina Lollobrigi­da se narodila v malém italském městečku Subiaco. Rodina se následně přestěhova­la do Říma, kde začala budoucí herečka obcházet soutěže krásy. Mimo jiné vyhrála Miss Řím a ve dvaceti byla třetí na Miss Itálie. To jí otevřelo cestu k modelingu a později i herectví.

Ve filmu poprvé výrazně zaujala ve snímku Pozor! Banditi! z roku 1951. Další role v hitech Krásky noci a Fanfán Tulipán jí pak zajistily hvězdné renomé. Ve druhém z nich si zahrála po boku Gérarda Philipa a našla svou filmovou tvář, tedy roli nezkrotné krásky s duší dítěte. Následoval­y veleúspěšn­é snímky Chléb, láska a fantazie (1953), Chléb, láska a žárlivost, Římanka (oba 1954) a postava cikánky ve filmu Zvoník u Matky Boží (1956) s Anthonym Quinnem.

Božská „Lollo“ovšem spolupraco­vala i s kinematogr­afiemi jiných zemí. Důkazem je slavný americký snímek Italské prázdniny z roku 1961, britské drama Bezcharakt­erní žena (1964) či o dva roky mladší britská komedie Hotel Paradiso. Za roli ve snímku Dobrý den, paní Cambellová (1968) byla dokonce nominována na Zlatý Glóbus.

Rozhovor s Castrem

Od konce šedesátých let se ovšem Gina Lollobrigi­da objevovala ve filmech jen sporadicky a vrátila se ke svému milovanému výtvarnému umění. Věnovala se sochařství i fotografii. Známé jsou její fotografic­ké série se Salvatorem Dalím, Paulem Newmanem či německou fotbalovou reprezenta­cí.

Zkoušela to ale i v jiných profesích, pro italský časopis Gente třeba získala exkluzivní rozhovor s Fidelem Castrem a natočila i dokument o Indiře Gándhíové.

V roce 1995 přijela Lollobrigi­da jako oficiální host na festival v Karlových Varech, kde předala Křišťálový glóbus Janu Svěrákovi za Jízdu. O čtyři roky později neúspěšně kandidoval­a do Evropského parlamentu ve straně Romana Prodiho. V italských parlamentn­ích volbách to zkoušela ještě v loňském roce.

 ?? Foto: Profimedia ?? Uhrančivé oči Italská herečka Gina Lollobrigi­da zaujala jak v roli Esmeraldy ve Zvoníku od Matky Boží, tak jako královna ze Sáby.
Foto: Profimedia Uhrančivé oči Italská herečka Gina Lollobrigi­da zaujala jak v roli Esmeraldy ve Zvoníku od Matky Boží, tak jako královna ze Sáby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia