Dnes Prague Edition

V Braníku vzniká tůň. Ke koupání nebude

- — Štěpán Vranešic

Obyvatelé Braníku budou moci již během tohoto roku relaxovat u nově vzniklé vodní plochy. Tamní radnice minulý týden začala s budováním biotopu v nivě Kunratické­ho potoka. Vzniknout má jezírko s vodními živočichy a rostlinami.

„V příštích dnech by měla být demontován­a konstrukce na dětském hřišti a území stavby oploceno. Poté s ohledem na počasí započnou zemní práce. Do začátku léta by mohlo být včetně navazující­ch vegetačníc­h úprav hotovo,“uvedl radní Prahy 4 pro životní prostředí Tomáš Hrdinka (ANO).

Jezírko bude napájet voda z nedaleké studně a následně odteče do Kunratické­ho potoka. Podle Hrdinky je jedním z cílů stavby vytvořit útočiště pro organismy vázané na čistou vodu a posílit tak druhovou diverzitu v oblasti.

Kromě fauny a flóry ale místo poslouží i lidem. Radnice zde plánuje vybudovat například lavičky k sezení nebo informační cedule. Jezírko má mít po napuštění 240 metrů čtverečníc­h a hloubku maximálně 1,8 metru. Co do množství vody tůň obsáhne 350 metrů krychlovýc­h. Celá stavba vyjde radnici na 6,9 milionu korun.

Voda se nebude chemicky upravovat, ale zároveň nebude ani tzv. mrtvá. K udržení její čistoty a filtraci poslouží přirozené procesy, kterým napomáhají kořenové systémy rostlin a mikroorgan­ismy.

Tůně jsou i jinde

Branická tůň není v metropoli ojedinělým projektem. Podle serveru prazska-priroda.cz se během posledních deseti let zvětšila plocha pražských tůní o více než 27 tisíc metrů čtverečníc­h. Tůně lidé mohou najít například v Ďáblicích, prokopském údolí, Milíčově, Komořanech nebo v Šáreckém údolí, kde se díky nim podařilo obnovit populaci skokana hnědého. Na rozdíl od nově vznikající vodní plochy v Braníku jsou některá jezírka rovněž vhodná ke koupání, třeba to na Lhotce či v Radotíně.

Budování mokřadů a tůní je jednou z iniciativ, kterou se město snaží zmírnit dopady klimatické krize. „Tůně přirozeně patří na určitá místa krajiny, ale současný problém je ten, že většina krajiny je poškozená. Proto se tůně budují i na místech, kde by přirozeně nebyly,“říká předseda spolku Mokřady Jaromír Maštera.

„Když na jakoukoli vodu dopadá sluneční záření, většina se ho zužitkuje na vodní odpar a zpátky do atmosféry se odráží minimum. Naopak při dopadu na suchou plochu se téměř vše odráží zpět ve formě tepla, což krajinu ohřívá. Z tohohle pohledu je voda velmi důležitý regulátor teploty v krajině,“dodává Maštera.

Podle něj má pro obyvatele přínos i posílení druhové rozmanitos­ti, které s sebou přírodní vodní plochy přinášejí. Přítomnost organismů, jako jsou vážky nebo obojživeln­íci, má příznivý vliv například na redukci některých druhů obtížného hmyzu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia