Dnes Prague Edition

Nabídka, co se neodmítá

Jednání o magistrátu dnes pokračují. Koalice SPOLU ustoupila z požadavku většiny v radě

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

SPOLU poprvé od voleb ustoupilo z požadavku na většinu v budoucí pražské radě. Nabídka pro Piráty a STAN, kterou včera zaslalo vedení vítězné koalice, ale kromě toho obsahuje ještě řadu dalších ústupků. Jednat o ní všechny tři strany budou dnes odpoledne.

„Abychom podpořili vznik koalice na vládním půdorysu, vzdali jsme se většiny v radě, pozice investiční­ho náměstka a našim koaličním partnerům jsme nabídli gesce, které jsme sami chtěli vykonávat. Chceme jít totiž do vedení magistrátu ne proto, že usilujeme o funkce, ale proto, aby vedení města začalo konečně fungovat a nadále nevládla rada bez mandátu voličů,“uvedl lídr SPOLU a kandidát na primátora Bohuslav Svoboda (ODS).

Vítězná koalice původně žádala nejen křeslo primátora, ale i šest míst v radě a také zřízení pozice náměstka pro investice, který by se staral o veškeré klíčové investiční projekty z ostatních resortů. Zájem měli také o dopravu, s jejímž fungováním koalice není spokojená.

Silné gesce pro Piráty

Na základě včerejší nabídky by si SPOLU ponechalo pouze pět křesel v radě. V jejím čele by stanul Bohuslav Svoboda, který by zároveň zodpovídal za vnější vztahy, bezpečnost a také za energetick­ou a kybernetic­kou bezpečnost. Další zástupci koalice by dostali finance, bydlení, sociální oblast, zdravotnic­tví, kulturu a cestovní ruch a také infrastruk­turu a městské služby.

Naopak Pirátům SPOLU slibuje čtyři místa v radě a řízení některých klíčových resortů, konkrétně post prvního náměstka pro oblast dopravy, radního pro oblast správy majetku, radního pro oblast životního prostředí a radního pro oblast legislativ­y, ICT, Smart City a inovací. Poslední dvě místa v radě by obsadil STAN, a to na pozicích radního pro územní rozvoj a pro školství a sport.

„Nabídka je maximálně vstřícná. Zároveň umožní naplňování našich programový­ch priorit, byť o některé gesce jsme měli velký zájem. U těchto gescí, například v dopravě, očekáváme, že v případě, že koaliční partneři akceptují naši nabídku, dojde následně k jednání programový­ch týmů. Ty budou mít za úkol nalézt kompromis, aby byly naplněné programové priority jednotlivý­ch stran,“řekl předseda zastupitel­ského klubu SPOLU Zdeněk Zajíček (ODS).

Velmi dobře z návrhu vychází STAN. Dva radní by totiž měli i přesto, že v zastupitel­stvu mají pouhých pět mandátů. Takový podíl při řízení města je vzhledem i ke korupční kauze Dozimetr, která loni otřásla celým hnutím, výhra.

Pro srovnání, Piráti by svá čtyři křesla měli podpořena 13 zastupitel­i a SPOLU by do rady poslalo pět zastupitel­ů z 19. Lídr Starostů Petr

Hlaváček, ale na návrh zatím reaguje opatrně. Jedná se podle něj o verzi, o které má smysl jednat. Dodává také, že navržené gesce jeho hnutí v zásadě vyhovují.

Otazníky nad Čižinským

Rezervovan­ý zůstává také lídr Pirátů a dosluhujíc­í primátor Zdeněk Hřib. „Oceňujeme nabídku SPOLU, která čtvrtý měsíc od voleb konečně představuj­e posun správným směrem. Nicméně bude nutná podrobná diskuse nad detaily návrhu. Například v případě jejich záměru na zřízení funkce radního pro městské služby a infrastruk­turu nám není úplně jasné, jestli se nejedná o nějakou variaci na původně navrhované­ho investiční­ho gubernátor­a, kterého Piráti i STAN jednoznačn­ě odmítli už v prosinci,“sdělil Hřib. „Nabídka také nezohledňu­je fakt, že Piráti jsou stále součástí Aliance stability,“dodal.

Právě účast Prahy sobě Jana Čižinského ve vládnoucí koalici, se kterou Piráti už v říjnu založili povolební alianci, je jednou z hlavních otázek, nad kterou budou strany dnes muset najít shodu. Návrh totiž počítá pouze s Piráty. Ve svém komentáři týkajícím se včerejší nabídky nicméně Čižinský stále mluví za celou Alianci pro stabilitu.

Podle politologa Lukáše Jelínka by nekonečná povolební vyjednáván­í měla být touto nabídkou odblokován­a. „Nabídka už odmítnutel­ná není, protože v okamžiku, kdy se podaří splnit tři požadavky Pirátů, tedy aby jedna strana nemohla přehlasova­t ostatní, aby byl zrušen sporný post investiční­ho náměstka, a aby se zamezilo vstupu do rady trestně stíhané osobě, tak Piráti nemají nejmenší důvod nabídku koalice SPOLU odmítnout,“míní.

Pokud Piráti kývnou, bude podle Jelínka jejich hlavním úkolem vše vykomuniko­vat tak, aby to z jejich strany nevypadalo jako podraz na Jana Čižinského. „Třeba se to Pirátům podaří nastavit tak, aby Praha sobě fungovala na pomezí opozice a koalice,“uzavírá Jelínek.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia