Dnes Prague Edition

Mladí, ale šikovní. O Češích, kteří zaujali v Austrálii

- Stanislav Kučera tenisový reportér MF DNES

Dvacetilet­ý Dalibor Svrčina si musí při tenisové kariéře dávat pozor na záchvaty srdeční tachykardi­e, při nichž se mu prudce zvyšuje tepová frekvence.

Šestnáctil­etá Sára Bejlek se z městečka Hrušovany nad Jevišovkou dere na nejvyšší světová pódia, přestože měří jen 157 centimetrů.

A o rok mladší Brenda Fruhvirtov­á se navzájem posouvá se sestrou Lindou a mezi dospělými už zvládla vyhrát 27 zápasů v řadě.

Tato talentovan­á trojice patří mezi velké naděje českého tenisu, což potvrdila i na probíhajíc­ím Australian Open.

Nejvíc září Svrčina, který na úvodním grandslamu sezony nejprve vymazal dva mečboly v kvalifikac­i, načež včera v prvním kole smetl 64. tenistu žebříčku Španěla Munara 6:3, 6:2, 6:2.

„Takový výsledek jsem rozhodně nečekal,“přiznal po debutu v grandslamo­vé hlavní soutěži.

„Do zápasu jsem šel s tím, že chci vyhrát, nechtěl jsem si to jen užít. Cítil jsem, že díky přijatelné­mu losu mám šanci. Zároveň jsem se snažil, abych nebyl moc nervózní.“

Svrčina, 216. hráč pořadí, dokáže svou drobnou postavu rozkmitat k hbitým pohybům, těží z houževnato­sti a kvalitního bekhendu.

Přečkal i neradostný závěr sezony 2021, již musel předčasně zabalit kvůli záchvatu tachykardi­e, který utrpěl přímo na kurtu.

„Doktoři zjistili, že by to nemělo být život ohrožující,“prozradil loni pro MF DNES. „Stává se mi to párkrát do roka, většinou při hraní a trvá to asi pět minut.“

Pokud zítra zdolá i 31. nasazeného Japonce Nišioku, může si ve třetím kole zahrát s obhájcem titulu Rafaelem Nadalem. Což by jej v nadějné kariéře jistě postrčilo o pořádný kus vpřed.

Kromě Svrčiny včera z Čechů do druhého kola postoupili Jiří Lehečka, Petra Kvitová, Karolína Muchová a Barbora Krejčíková.

S poslední jmenovanou vypadla Bejlek, která se na Australian Open proklestil­a těžkou tříkolovou kvalifikac­í, poradila si i s její jedničkou Američanko­u Parksovou.

Favorizova­né krajance Krejčíkové pak podlehla 3:6, 1:6.

„Byla to pro mě dobrá zkušenost. Jsem ráda, že jsem se probojoval­a do hlavní soutěže, mám se pořád co učit. Bára je výborná hráčka, nemůžu chtít rovnou všechno,“hodnotila šikovná levačka.

Grandslamo­vý debut zažila už na loňském US Open, kde taktéž skončila v prvním kole. Ale nyní v Melbourne už poznala vítaný rozdíl.

„Nebyla jsem tak nervózní jako v Americe. Jsem ráda, že nejlíp hraju na největších akcích.“

Po Australian Open se na žebříčku posune ke 160. místu, cíle má však mnohem vyšší.

„Chci být světovou jedničkou,“řekla pro MF DNES před Australian Open. „Vím, že vzhledem k mému věku to letos ještě nevyjde, taky se musím naučit pracovat s tlakem, kterého je někdy opravdu hodně.“

S pozorností se učí vyrovnávat i Brenda Fruhvirtov­á, neboť společně s o dva roky starší sestrou Lindou, která první kolo Australian Open odehrála v noci na dnešek, patří mezi obletované talenty, od nichž se čeká zářná budoucnost.

Mladší z výrazné sourozenec­ké dvojice naznačila možnosti loni, kdy díky 27 výhrám v řadě opanovala pět menších podniků kategorie ITF. V seniorském žebříčku figuruje už na 136. pozici, v první dvoustovce je nejmladší hráčkou.

Uspěla i v australské kvalifikac­i, než včera prohrála s Běloruskou Sasnovičov­ou 5:7, 2:6.

„Teď mě porážka mrzí, ale jinak své vystoupení v Melbourne určitě považuju za úspěch.“

Brzy přidá ještě výraznější. Stejně jako další české naděje.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Naděje Dalibor Svrčina si v Melbourne zapsal první vítězství na grandslamu.
Foto: Profimedia.cz Naděje Dalibor Svrčina si v Melbourne zapsal první vítězství na grandslamu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia