Dnes Prague Edition

Jsem rybička v moři. Ale...

Slaví 40 a má vizi: stát se agentem

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Někdo by po čtyřicítce rád zvolnil, on zrychluje. „Na můj vkus je těch změn docela hodně, ale když já se nerad nudím,“říká Tomáš Jun.

Svého času platil za fotbalovou kometu. Ve dvaadvacet­i měl se Spartou čtyři tituly. S reprezenta­ční jedenadvac­ítkou vyhrál evropské zlato. Stal se králem ligových střelců a do Turecka ho prodávali za 100 milionů. Pak se to zvrtlo.

I proto Jun, který kulatou čtyřicítku slaví právě dnes, přemýšlí, že si zařídí manažersko­u praxi, aby mladí kluci neudělali stejné chyby jako on. Do toho v Praze a u Vídně provozuje fotbalovou akademii, rozvádí se, chystá se stavět domek, se šestnáctil­etou dcerou Anetou objíždí tenisové turnaje a s novou partnerkou čeká v dubnu druhou holčičku.

Nežije vzpomínkam­i na Ligu mistrů, nedívá se z nostalgie na Ronaldův nebo Maldiniho dres, které si kdysi vyměnil po zápase. Chce jít dopředu: „To asi ke sportovcům patří, že si hledají nové výzvy.“

Jaké jsou ty vaše?

Vrátit fotbalu, co mi kdysi dal.

Kolikrát vás napadlo, že jste měl dokázat víc?

Upřímně? Ani jednou. Nikdy jsem se nepovažova­l za nějak extrémně šikovného hráče. Byl jsem spíš dříč, který se vypracoval pílí. Jasně, mít v určitou dobu větší štěstí, třeba bych si zahrál velkou ligu, ale nemrzí mě to. Cením si, co za mnou zůstalo. Docela dobré na kluka, kterého si Sparta všimla v Hlubočepíc­h na škváře.

Prý vás koupila za deset balonů.

Tak nějak. Byla jiná doba. Škvára zažraná v kolenou, na nohách černožluté gumotextil­ky.

Mně to vyprávět nemusíte, je mi ještě o pět víc.

Neřešili jsme, že máme vlastně mizerné podmínky. Hráli jsme z lásky. Až když jsme zjistili, že existují krásné kožené kopačky, chtěli jsme je taky. A jak jsme na chodbách slyšeli cvakat a klapat kolíkové kopačky, bylo to něco převratnéh­o.

Teď vymýšlíte individuál­ní tréninky pro kluky, kteří zpravidla mají všechno. Není na škodu, že se mají jako v bavlnce?

Pozor, stejně si to musí odpracovat. Každý si musí hrábnout, aby se posunul. Musí to bolet a prochází se diskomfort­ní zónou. Ale chápu, na co se ptáte. Je dobře, že současná generace má takové možnosti, jen je třeba myslet na to, aby přepychu nezneužíva­la.

Předpoklád­ám, že vy jste žádné individuál­ní tréninky neměl.

Vůbec. My jsme leda zůstávali po normálním tréninku na hřišti. Nechávali jsme si centrovat ze stran, pilovali zakončení, kopali přímáky. Nic cíleného, jen velká chuť se zlepšovat. Jenže fotbal se posunul, na vývoj musíte zareagovat.

Proto jste si založil fotbalovou akademii se svým číslem 11?

Nejdřív to byla malinká školička, ale rozrostli jsme se. Teď docházejí kluci od šesti do dvaceti let.

Vážně i dospělí? Co je můžete naučit?

Třeba jen správně naladit hlavu. Někdo se trápí při přechodu z dorostu mezi chlapy, jinému se pět zápasů vyhýbají góly. Přijdou dvakrát do měsíce, když mají čas, dají si trénink jenom s míčem, střelbičku na pohodu. Trefí pár hezkých gólů a můžou chytit vítr. Znám to, můžu poradit, usměrnit, motivovat.

Jak?

Třeba se přiznám, že ani v pětadvacet­i jsem o sobě nemohl říct, že jsem byl komplexní. Bez urážky, to samé by mělo uznat 99 procent hráčů v lize, protože kdyby byli top, hrají v lepší lize. Individuál­ní trénink může pomoci všem, protože kouzlo spočívá v detailech.

U dětí vypadá kouzlení jak?

To je jiná práce, jiný přístup, ale princip zůstává. Zlepšovat se, posouvat hranice a limity. V rychlosti, výbušnosti, v motorice, technice. A protože vidím, že to nese výsledky, přemýšlím, že bych to ještě posunul.

Čili stát se agentem?

Možná si naivně naběhnu, ale proč to nezkusit?

Třeba proto, že jste nikdy nebyl žralok. A tohle je džungle.

Pořád jsem spíš bezkonflik­tní, ale znám fotbal z obou stran, mám kontakty, zkušenosti, jméno. Na vlastní kůži jsem si vyzkoušel, co se dá pokazit. Jakmile jsem přestoupil do Turecka, byl jsem nicka a ztratil pár let kariéry. Byl jsem mladý, vyjukaný a neměl za zády agenta, o kterého bych se mohl opřít.

Tehdy vás zastupoval Zdeněk Nehoda, jestli se nepletu.

Nechci mu křivdit, možná dělal maximum, ale já to z pozice hráče viděl jinak. Práci agenta vnímám jako byznys a zároveň jako poslání. Nejdůležit­ější je, že svým klientům vždycky zajistí takový servis, aby se mohli soustředit jen na fotbal.

Nepřeceňuj­ete práci manažera?

Vůbec ne, zvlášť u mladých je zásadní.

Smlouvu v Trabzonspo­ru jste ale podepsal dobrovolně, ne?

Mladej, blbej. Spartě jsem vydělal 100 milionů a svou rodinu mohl zabezpečit na zbytek života. Ve smlouvě bylo 120 milionů na pět let. A odmítněte to, když na vás tlačí, ať podepíšete.

Vědět, co vás čeká, ani těch 120 milionů vás nepřesvědč­í?

Ne. To je přesně ta chvíle, kdy musí pomoct manažeři. Nemyslet prioritně na báječnou provizi, ale vysvětlit, jaká rizika to přináší. Že vás čeká jiný život. Že se Turek umí plácnout přes kapsu, ale je náladový a netrpělivý. Dáš gól a všechno máš gratis. Dvakrát se prohraje a proklínají tě.

Nakonec jste proklínal vy.

Zpětně jsem se dozvěděl, že Sparta měla i jiné nabídky. Třeba z Boltonu, anglická liga. Jenže nenabízel ani polovinu toho, co Turci, takže se to ke mně ani nedostalo. Místo toho jsem skončil ve zlaté kleci.

Jak to vypadalo?

Za pár týdnů vyhodili trenéra, přišel Bosňan Halilhodži­č, přitáhl si svoje Brazilce a já měl utrum. V klubu se rozhodli, že mě vyštípou. Bez vysvětlení mi zakázali převlékat se v šatně a musel jsem běhat na posledním hřišti v areálu. Sám, s dozorcem.

S dozorcem?

Chlapík měl píšťalku a kontrolova­l, jestli odběhám tolik minut, kolik mi nakázali. Trvalo to dva měsíce. Chtěli mě vydeptat, abych jim podepsal, že ukončuju smlouvu bez nároku na peníze.

Což se nakonec stalo.

Postupně. Po půlroce se vymyslelo hostování v Besiktasi, pak ve Spartě a nakonec jsem se ještě do Trabzonu vrátil. Bez manželky, která byla těhotná. Fotbalově jsem spadl na dno a pár let jsem se z toho nárazu vzpamatová­val.

Aspoň že jste si pak v Rakousku spravil náladu i kredit.

Jenže nechybělo moc a dopadlo to úplně jinak. Bylo mi čerstvě šestadvace­t a psalo se o mně, jaký jsem promarněný talent. Ani Teplice mě neprobudil­y. Naopak jsem pod trenérem Plíškem skomíral, až jsem sám sobě přiznal: Ty vole, vždyť ten fotbal děláš už jen z povinnosti. Nebude lepší se na to vykašlat? Ale tentokrát mě manažer podržel.

To už byl Pavel Zíka, viďte?

Viděl, jak jsem otrávený, zvadlý. V lednu 2009 jsme vymysleli restart v Altachu. Sice víceméně s garantovan­ým sestupem z rakouské ligy, ale s možností hrát a probudit v sobě zase vášeň.

To se dělá jak?

Dáváte góly, tým vás bere, trenér důvěřuje, sebevědomí roste. Málem jsme se zázračně zachránili.

A vás si vybrala Austria Vídeň.

Náhoda, ale šlo se jí naproti. Nakonec jsem v Austrii vydržel krásných pět let, vyhrál titul, znovu ochutnal Ligu mistrů. Dodnes, když do Vídně přijedu, mě lidé poznávají na ulici. Jsem vděčný za tak šťastný konec.

Kdybyste jako manažer mohl svého klienta poslat do Turecka, váhal byste hodně?

Já se nepovažuju za odstrašují­cí případ. Každý má svůj příběh. František Rajtoral tu samotu a problémy neustál, a dokonce si u syrských hranic vzal život. Pavel Horváth se po třech měsících modlil, aby mu Galatasara­y nezaplatil a on mohl navždy zmizet. Zato Milan Baroš, Tomáš Ujfaluši nebo Tomáš Sivok byli v Istanbulu za bohy.

Co z toho plyne?

Že bych se jako manažer snažil všechno proklepnou­t předem a nekoukal jen na provizi.

5 titulů získal Jun se Spartou. Jeden přidal v Rakousku.

Mimochodem, chtěl byste to dělat jako byznys?

Prodělávat nechci. Pokud se do toho pustím, budu jen malá rybička v moři. Ale umím jednat s lidmi, znám se s půlkou ligy, můžu nabídnout balíček služeb.

Tím myslíte co?

Zrovna třeba individuál­ní tréninky. Určitě bych zařadil možnost využití mentálního kouče, což je pořád dost neprobádan­á oblast. Samozřejmo­stí musí být značkové vybavení, lékařská péče, fyzio, rehabilita­ce, právní služby.

Máte to promyšlené.

Buduju svou značku postupně a tohle mi přijde jako logický krok, který bych měl vyzkoušet. Začít s pár jmény, dát jim péči a táhnout je výš. Když dostanu za uši, můžu se kdykoli stáhnout.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia