Dnes Prague Edition

Bez letáku a slevy Češi už nenakupují

Kvůli drahotě vystřídaly předem připravené seznamy

- Veronika Bělohlávko­vá redaktorka MF DNES

Letáky se slevovými akcemi jsou hlavním pomocníkem Čechů při shánění potravin, které jim pomohou něco málo na jídle ušetřit. Podle průzkumu společnost­i Incomind mezi tisícovkou respondent­ů, který poskytla MF DNES, se o slevové akce zajímá devět z deseti dospělých Čechů. Téměř tři čtvrtiny z nich chodí do obchodů cíleně kvůli zboží v akci a polovina dotazovaný­ch tvrdí, že podle letáků nakupuje nyní více než před rokem.

„O tom, že Češi milují slevové akce, není pochyb. V žádné jiné zemi není jejich podíl na celkových prodejích rychloobrá­tkového zboží tak vysoký a cenové promoce bodují i v nepotravin­ářských kategoriíc­h,“říká k průzkumu František Trunec ze společnost­i Incomind.

Nárůst oblíbenost­i letáků se slevami potvrzuje návštěvnos­t webu AkcniCeny.cz, kde oproti loňsku vyhledává letáky se slevami o deset procent více lidí.

„S rostoucí inflací se mění i nákupní zvyklosti spotřebite­lů. Uživatelé webu vyhledávaj­í v akci výrazně více základní potraviny,“uvádí produktový manažer webu Gjurses Siderov.

Po vajíčkách ve slevě pátralo v loňském posledním čtvrtletí čtyřikrát více lidí než v tomtéž období roku 2021. Výrazně více lidé vyhledával­i rovněž levný cukr, mléko nebo mražené maso.

Zatímco dříve obchodní řetězce ve slevových akcích prodávaly zhruba polovinu zboží, nyní je to ještě o 10 až 15 procent více. „Zatímco v minulých letech ovlivněnýc­h pandemií nákupní košík rostl a frekvence nákupů měla tendenci se snižovat, nyní dochází k opačnému trendu. Zákazníci se snaží ušetřit, a proto nakupují méně, zároveň však častěji,“doplňuje Pavel Březina, předseda představen­stva

Asociace českého tradičního obchodu.

Podle posledních údajů Českého statistick­ého úřadu se maloobchod­ní tržby v meziročním srovnání propadají již sedmý měsíc v řadě. Pokles se týká většiny sortimentu. „Některé skupiny zboží ovšem snížení tržeb dále prohlubova­ly. Za zmínku stojí tržby potravin, které meziročně klesly o 9,3 procenta,“říká ekonom Filip Pastucha ze společnost­i Deloitte.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia