Dnes Prague Edition

Ostrý start v terénu

Babiš si vyčekal frontu na korunovačn­í klenoty a fotil se s fanoušky, Pavel vyrazil na mítink v Ústí.

- Tomáš Lánský Eva Pospíšilov­á S přispěním Roberta Oppelta

Pokračován­í ze str. 1

Ve frontě na klenoty Babiš následně strávil zhruba dvě a půl hodiny. Po většinu času se bavil a fotil s dalšími čekajícími na vstup do chrámu nebo telefonova­l.

Ve frontě za šéfem ANO byli studenti liberecké hotelové školy. Někteří se s ním fotili, jiní se ho stranili. Obdobně reagovali i další čekající ve frontě.

„Podívej, to je Babiš. Že se nestydí sem chodit,“reagoval na upozornění manželky asi čtyřicetil­etý muž. „Proč by sem nemohl přijít? Stojí ve frontě stejně jako my ostatní, nikoho nepředbíhá,“odpověděla na poznámku manželském­u páru důchodkyně stojící za ním.

Babiš návštěvu výstavy korunovačn­ích klenotů zdůvodnil serveru Seznam Zprávy tím, že se chce podívat, jak dlouho fronta na výstavu trvá.

Uvedl, že by jako prezident zvažoval vystavení korunovačn­ích klenotů vždy o svátcích. Když ale dnes frontu viděl, poznamenal, že „by to asi chtělo nějakou trvalou výstavu“. Babiš včera na Hradě skončil asi hodinu po poledni. Odpoledne jej čekalo ještě několik rozhovorů pro média.

Dnes by měl šéf hnutí ANO dorazit na hlasování o nedůvěře vládě Petra Fialy. Za neúčast na včerejší schůzi Sněmovny jej kritizoval­i vládní politici.

Pavla čekalo plné náměstí

Nabitý rozvrh měl včera i Petr Pavel. Jeho program vyvrcholil cestou na sever. Mítink generála Pavla v Ústí nad Labem připomínal příjezd rockové hvězdy.

Navzdory očekávání nižší účasti po špatném výsledku v prvním kole je Pavel a jeho tým zaskočen v Ústí třítisícov­ým davem. Ten se shromáždil na maličkém Kostelním náměstí, což se ukazuje jako past.

Lidé obestoupí prezidents­kého kandidáta a odmítají jej pustit dál. Pavel tak zhruba hodinu stráví potřásáním rukou, podepisová­ním a ustavičným děkováním.

„Díky, děkuju vám za podporu,“opakuje jako mantru, neboť na jakékoliv delší souvětí není čas. Dav jej doslova nese s sebou. Pavel občas zaškobrtne, což rozzuří mladého muže v kabátu.

„No tak, lidi, trochu slušnosti, udělejte k...a prostor,“zařve muž na celý dav. Nic platné. Cvakají spouště fotoaparát­ů, občas se ozve potlesk střídající jásot.

„Jóóó, mám tóóó,“ječí dvojice děvčat školou povinných, když s Pavlem ukořistí selfíčko. Mobil

jim záhy z rukou vyráží po fotce lačnící senior, který se s igelitkou domáhá setkání s Pavlem. Dravější a průbojnějš­í lidé ho však odstrčí a muž div neupadne na zem.

Nejednozna­čný transparen­t

Tři ženy středního věku propásly šanci a nechaly se hloučkem lidí vytlačit z dosahu Pavla. Natahují ruce a chňapají po něm jako medúzy, až se jim podaří chytit jeho bundu. Tahají za ni a cosi vykřikují, Pavel však neztrácí úsměv na tváři a blahosklon­ně jim rukou kyne. Jiný muž rozevře transparen­t s nápisem „S NATO a USA na věčné časy a nikdy jinak“, což si lze vyložit všelijak. Podporovat­elé Petra Pavla si však vyhodnocuj­í akt jako provokaci a snaží se muže usměrnit.

„Vypadni s tím, nebo…“zazní z hloučku a muž raději transparen­t skládá a po anglicku mizí v davu.

Není čas na žádné proslovy. Lidé Pavla nepustí ke slovu. Generál to po hodině vzdává a souká se do přistavené dodávky. Stahuje okénko, aby se rozloučil. „Co vám nejčastěji říkali ti lidé?“ptáme se ho, ale než stačí Pavel odpovědět, čiperná stařenka v brýlích si vezme slovo za něj: „Stojíme za vámi, vydržte.“

„Asi takhle,“odkáže Pavel na slova své podporovat­elky a odjíždí. S takovou podporou na levicovém Ústecku nepočítal.

S Nerudovou do Ostravy

Ještě předtím, než se vydal na sever Čech, představil včera Pavel společně se soupeřkou z prvního kola, bývalou rektorkou Danuší Nerudovou, konkrétní plány na spolupráci před druhým kolem.

„Jdeme na pivo s týmy a dobrovolní­ky a ve čtvrtek pojedeme společně do Ostravy,“avizovala Nerudová první společné akce.

Jestli se Nerudová objeví i na dalších akcích Petra Pavla, třeba už v pátek na plánovaném setkání s občany v Brně, ale zatím není jisté.

„Kalendář mám poměrně napnutý, mám ještě naplánovan­é rozhovory, nějaké cesty,“vysvětlila Nerudová. Oba týmy budou také sdílet reklamní plochy.

Pavel podporu od Nerudové ocenil. Vzájemné výhrady před prvním kolem podle něj neznamenaj­í, že by byli nějakými protipóly. „Hodnotově jsme si blízko, rozdíly mezi námi nikdy nebyly překážkou podpory v druhém kole,“zdůraznil.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Babiš a klenoty Než se Andrej Babiš dostal do katedrály na výstavu klenotů, strávil přes dvě hodiny ve frontě. Čekání si krátil povídáním si s dalšími čekajícími nebo pořizování­m fotek s fanoušky. Po návštěvě výstavy zavítal Babiš ještě do kostela Pražského Jezulátka, který byl dopoledne kvůli možnému zneužití v kampani uzavřen. „Já to nechápu. Před Pánem Bohem jsme si všichni rovni a do kostela přece mají přístup i vrazi,“komentoval to expremiér na videu na sítích.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Babiš a klenoty Než se Andrej Babiš dostal do katedrály na výstavu klenotů, strávil přes dvě hodiny ve frontě. Čekání si krátil povídáním si s dalšími čekajícími nebo pořizování­m fotek s fanoušky. Po návštěvě výstavy zavítal Babiš ještě do kostela Pražského Jezulátka, který byl dopoledne kvůli možnému zneužití v kampani uzavřen. „Já to nechápu. Před Pánem Bohem jsme si všichni rovni a do kostela přece mají přístup i vrazi,“komentoval to expremiér na videu na sítích.
 ?? Foto: Anna Boháčová, MAFRA ?? Výjezd do Ústí V centru města čekaly na Petra Pavla tisíce lidí, přestože sever Čech je spíš baštou Babiše. Na místě byla taková tlačenice, až Pavlova manželka musela lidi mírnit.
Foto: Anna Boháčová, MAFRA Výjezd do Ústí V centru města čekaly na Petra Pavla tisíce lidí, přestože sever Čech je spíš baštou Babiše. Na místě byla taková tlačenice, až Pavlova manželka musela lidi mírnit.
 ?? MAFRA Foto: Ladislav Křivan, ?? Fotka s fanynkou Andrej Babiš se fotí se svou příznivkyn­í v areálu Pražského hradu.
MAFRA Foto: Ladislav Křivan, Fotka s fanynkou Andrej Babiš se fotí se svou příznivkyn­í v areálu Pražského hradu.
 ?? Foto: Anna Boháčová, MAFRA ?? Spojenci Petr Pavel a Danuše Nerudová včera představil­i budoucí spolupráci v prezidents­ké kampani.
Foto: Anna Boháčová, MAFRA Spojenci Petr Pavel a Danuše Nerudová včera představil­i budoucí spolupráci v prezidents­ké kampani.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia