Dnes Prague Edition

Případ těla bez hlavy v řece

Policie hledá vraha bezdomovce v Plzni. Tělo se našlo v Berounce. Lidé na ulici se bojí o život

- Václav Janouš Miroslava Sloupová

Pokračován­í ze str. 1

Vladimír L. před vlakovým nádražím v Plzni trávil spoustu času, stejně jako další bezdomovci.

Občas žebral, ale nejčastěji jen popíjel víno. V posledních měsících se přátelil s dvaadvacet­iletým mladíkem, kterého policie v listopadu zadržela kvůli tomu, že osahával mladé studentky na eskalátore­ch právě na nádraží.

„Kdo mohl něco takového ale udělat, to absolutně netušíme. Je to strašlivý, děsný. A to není první mrtvý bezdomovec,“vypráví další z mužů bez přístřeší. Připomíná příběhy dalších dvou narkomanů žijících na ulici, kteří v posledních měsících v Plzni zemřeli.

Další záhadná úmrtí

Ani jeden z případů policie ale nevyšetřuj­e jako vraždu, ačkoliv narkomani mají – zřejmě i kvůli strachu – jasno, že určitě o vraždy šlo.

První případ ale uzavřela policie jako sebevraždu, druhý bezdomovec se předávkova­l drogami.

„Oukí byl oběšený a přitom ho našli sedět v parku na lavičce. To asi není normální,“přemýšlí nad smrtí kamaráda s přezdívkou Oukí další z bezdomovců. Jedno je jisté, plzeňská kriminálka hledá brutálního sadistu. Díky tomu, že mrtvý Vladimír L. měl podle informací MF DNES u sebe v kapse občanský průkaz, začali detektivov­é vyslýchat bezdomovce prakticky okamžitě, a to zejména blízko Berounky, kde žijí. Stále přitom čekají na potvrzení totožnosti zavražděné­ho podle výsledků DNA.

Policisté obcházeli jeden domek po druhém, byli i ve starých rozpadlých garážích nedaleko odtud, kde bydlí další bezdomovci.

„Ukazovali fotku a ptali se, jestli jej známe, jestli jsme ho tu viděli a kdy naposledy,“popisuje jeden z bezdomovců David. Policisté svědkům v podstatě potvrdili, čí je tělo v řece. Obyvatelé břehů Berounky teď zároveň mají strach, aby vrah znovu nezaútočil a obětí nebyl někdo z nich cíleně. Bojí se i toho, aby vrah nebyl někdo z nich, tedy také bezdomovec. „Mám dveře do garáže zatarasené, máme psa, a jakmile by se cokoliv dělo a někdo se třeba dobýval dovnitř, popadnu první, co budu mít po ruce, a umlátím ho. Je mi to jedno,“popisuje další muž. Zároveň nikdo z bezdomovců už dnes nechodí sám, zejména v noci.

Akce pro potápěče

Plzeňská policie k případu nechce zveřejňova­t žádné podrobnost­i, nechce ani potvrdit totožnost mrtvého. „Na místě pracovali policejní psovodi a potápěči, přizván byl i soudní znalec. Nařízena byla pitva. Více k případu v tuto chvíli nebudeme říkat,“uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Zajímavé přitom je, že podobný případ už v minulosti místní policie řešila, a to i ve stejné řece. V roce 2005 vhodil do Berounky rozřezané části těla vrah Luděk Zlámal, který zabil v listopadu 2010 v Chlumčanec­h na jižním Plzeňsku šéfa dopravní firmy, pro niž jako řidič jezdil. Za brutální vraždu dostal 13 let vězení, které si dodnes odpykává.

Po tehdejší vraždě se nalezly v řece jen končetiny zavražděné­ho muže, konkrétně pravá ruka a obě nohy oddělené těsně nad kolenem.

Zbytek těla policie nikdy nenašla. Podle psychologa a soudního znalce v oboru Jana Laška, vedoucího oddělení psychologi­e na katedře pedagogiky a psychologi­e Univerzity v Hradci Králové, je velmi těžké odhadnout osobnost pachatele a jeho motiv jen podle toho, jak tělo zohavil. „Je potřeba zkoumat vlastnosti pachatele, nicméně takový čin pachatel nespáchá v afektu, ale už jde o rozmysl, který má nějaký symbolický význam. Může to být snaha zbavit se identifika­čních znaků osoby. Takové chování není u pachatelů časté,“uvedl Lašek. Podle informací MF DNES byly na těle Vladimíra L. vyřezané značky nebo nějaké ornamenty.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia