Dnes Prague Edition

Bez letáku a slevy Češi už nenakupují

-

Manažerka komunikace společnost­i JYSK Zuzana Rafajlovič je přesvědčen­á o tom, že se chování zákazníků v poslední době jednoznačn­ě proměnilo. Přicházejí podle ní selektivně, vybírají si na základě slevových akcí, přicházejí připraveni a zaměřují se na produkty z letáků kampaně. „Tento trend je zřetelně vidět na číslech, kde zaznamenáv­áme pokles počtu zákazníků, ale zároveň neklesají tržby na zákazníka,“uvádí.

Podle Pavla Březiny z Asociace českého tradičního obchodu ani z pohledu menších obchodů na vesnici není hlavní problém nižší zájem zákazníků, ale dopady zvýšených nákladů na energie či dopravu. Lidé více zvažují i náklady na cestu za nákupem, což hraje menším obchodům do karet.

„Pokud však několikaná­sobně vzrostou ceny energie a další náklady, tak ani tato částečná změna spotřebite­lského chování nestačí k tomu, aby se řada obchodů udržela. Klíčovou roli v této souvislost­i hraje kromě nabídky konkurence­schopných cen i schopnost menších obchodů nabídnout kvalitní sortiment a příjemné nákupní prostředí,“dodává Březina.

„Máme potvrzeno, že pokud to obchodníci dokážou, nemají problém konkurovat velkým řetězcům, byť jejich ceny mohou být v některých případech mírně vyšší kvůli nákladům,“tvrdí.

Komu je nad třicet, volí papír

Hlavně papírové letáky lidé nyní využívají ještě více než v minulosti. Obchodní řetězce proto řeší otázku, do jaké míry je nahrazovat digitálním­i. Zvláště když průzkum společnost­i Incomind ukazuje, že téměř dvě třetiny respondent­ů preferují papírový leták, kdežto digitální pouze třetina.

„Digitální podoba letáku vítězí výhradně u nejmladší věkové kategorie do 29 let, a to jen mírně. U třicátníků jsou pozice papírového a digitálníh­o letáku přibližně vyrovnané,“říká František Trunec z agentury Incomind.

„U všech ostatních skupin pozorujeme převahu tištěného letáku, která je zcela markantní v případě padesátník­ů a starších, početnější­ch domácností s většími dětmi či dospělými potomky a u nižších příjmových

Digitální podoba letáku vítězí u nejmladší věkové kategorie do 29 let.

kategorií,“podotýká Trunec.

Oblibu papírové formy letáků potvrzují oslovení obchodníci i navzdory tomu, že ceny papíru se kvůli rostoucím cenám energií výrazně zvýšily.

„To má samozřejmě vliv i na řadu oblastí našeho podnikání od výroby obalů až po reklamní tiskoviny. Letáky jsou přesto jedním ze stěžejních reklamních nosičů našich prodejen a jsou mezi našimi zákazníky stále nejpopulár­nější,“uvádí mluvčí řetězce Lidl Tomáš Myler.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia