Dnes Prague Edition

Výstřel ve válce o ceny energií

První dodavatel nabídl elektřiny a plynu pod stropem.

- Sára Mazúchová redaktorka MF DNES

Obchodníci s energiemi se v posledním roce příliš nepředháně­li v tom, získat co nejvíce zákazníků. Některé domácnosti a firmy měly naopak s hledáním nového dodavatele problém. Aktuální situace na velkoobcho­dních trzích však může soutěž mezi tuzemskými dodavateli opět rozproudit.

První výstřel přišel od jednoho z největších dodavatelů, německé firmy E.ON. Společnost zveřejnila ceníky pro nové zákazníky, na nichž je cena energií pod vládou nastaveným stropem.

Domácnost se sazbou D02d, jež elektřinu využívá na svícení a běžné spotřebiče, zaplatí 4 746 korun za megawattho­dinu silové elektřiny bez DPH, přičemž vládní strop, který platí domácnosti a firmy u ostatních dodavatelů, činí 5 000 korun bez DPH. Při běžné spotřebě tří megawattho­din ročně by tak domácnost ušetřila 762 korun.

Co se týče plynu, výrazněji uspoří zákazníci se spotřebou přesahujíc­í 7,56 MWh. Za megawattho­dinu dají 2 306 korun bez DPH, přičemž strop je na 2 500 korunách. Při roční spotřebě 15 MWh dosahuje úspora necelých tří tisíc.

Nové nabídky společnost­i E.ON, na které upozornily Hospodářsk­é noviny, mají jeden háček – cena je fixovaná na tři roky. To znamená, že ji domácnost bude platit, i když ceny na velkoobcho­dních trzích klesnou. Jak vyplývá z burzovních údajů, dodavatelé již teď mohou nakupovat elektřinu na rok 2025 za necelých 3 400 korun. Zkrátka cena pro domácnost těsně pod vládním stropem může tento rok přinést úsporu. V dalších dvou letech by se ale mohla ukázat jako nevýhodná.

Společnost E.ON na to sama upozorňuje. „Komplet elektřina a Komplet plyn s fixací na tři roky je nabídka pro nové, konzervati­vnější klienty, kteří chtějí mít jistotu dlouhodobé ceny a čerpat výhody plynoucí ze služeb Komplet,“uvádí mluvčí společnost­i Martina Slavíková.

„V současnost­i je jejich cena výhodná, protože je lehce pod cenovým stropem, a konzervati­vnější zákazníci chtějí mít jistotu i v případě, že zastropová­ní za rok skončí a ceny na trzích porostou. K tomu ale musí přijmout riziko, že jim tato cena bude platit i v případě, kdy ceny na trzích naopak dlouhodobě poklesnou,“vysvětluje Slavíková.

První nabídka je pro škarohlídy

„Tříletou fixaci lze doporučit opravdu jen pesimistům, kteří razí heslo jistota je jistota a očekávají, že to s cenami energií bude spíš ještě horší,“míní předseda Asociace nezávislýc­h dodavatelů energií Jiří Gavor. „V případě fixace na dva až tři roky bych nyní spíš vyčkával, na kolik se třeba časem objeví podobné nabídky na trhu. Pak bych se snažil najít tu nejvýhodně­jší,“dodává.

Další dodavatelé už ostatně naznačují, že v příštích dnech a týdnech přijdou také s novými ceníky. „Situaci na trhu sledujeme a analyzujem­e. Zdá se, že se v tuto chvíli uklidňuje, a jsme tomu rádi. Pokud se budou velkoobcho­dní ceny dlouhodobě vyvíjet příznivě, tak na to zareagujem­e a pokles cen zohledníme i v koncových cenících,“tvrdí mluvčí společnost­i ČEZ Roman Gazdík.

„Aktuálně připravuje­me nové ceníky a věříme, že pokles evropských velkoobcho­dních cen bude dlouhodobě­jší a stabilní. Signály o poklesu cen na velkoobcho­dních trzích jsou dobrou zprávou, která se určitě projeví v koncových cenách pro naše zákazníky,“uvádí za firmu innogy Martin Chalupský. „Připravova­né detaily však s ohledem na konkurenci nechceme ještě dnes publikovat,“dodává mluvčí.

„Dlouhodobě nabízíme ceník na dobu neurčitou na úrovni přesně vládního stropu. Zákazníkov­i to poskytuje jistotu, že po jeho skončení obdrží novou a právě aktuální cenu,“uvádí člen představen­stva společnost­i Centropol Jiří Matoušek. „V nejbližšíc­h týdnech umožníme i pro nové zákazníky fixaci na jeden rok za ceny odpovídají­cí aktuálním velkoobcho­dním cenám,“podotýká Matoušek.

„Zatím nechceme nabízet fixaci na delší období než na rok, protože ceny ještě mohou klesat. Z reakcí nejen našich zákazníků plyne, že o fixace na období delší než jeden rok zatím není příliš zájem,“pokračuje Matoušek. „Pokud budou ceny dále klesat, zvýší se pravděpodo­bnost, že znova otevřeme dvouletou fixaci minimálně v komoditě elektřina. Zákazníkům tedy zatím dvouletou fixaci nedoporuču­jeme a osobně bych ji přijal až někde kolem ceny 4 000 až 4 200 korun za megawattho­dinu silové elektřiny,“dodává Matoušek.

Ze srovnávače cen energií TZB Info vyplývá, že nejnižší cenu elektřiny a plynu nyní nabízí malý dodavatel energií Fonergy. Cena za silovou složku elektřiny v jeho cenících činí 4 690 korun za MWh bez DPH a za plyn 2 275 korun bez DPH. Společnost nicméně MF DNES sdělila, že tyto produkty na dobu neurčitou má jen pro své stávající klienty. „Nové zákazníky aktuálně nepřibírám­e, ale připravuje­me nový ceník, který plánujeme v blízké době novým zákazníkům nabídnout,“uvádí firma.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia