Dnes Prague Edition

„Každý černoch 5 milionů na ruku za diskrimina­ci“

San Francisco teď zvažuje návrh komise, který vyrazil dech asi i radním pokrokářsk­ého města

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Pokud to klapne, v San Francisku se najednou skokově zvýší počet milionářů. A nejbohatší etnickou skupinou se stanou černoši. Tisíce z těch, kteří ve městě žijí, budou z dopuštění reparační komise multimilio­náři.

Návrh zní, že by měli dostat pět milionů dolarů za útlak, diskrimina­ci a špatné startovní pozice. Každý, kdo splní podmínky.

Je to něco jako plošné odškodnění za otrokářstv­í, o němž se nyní v USA hodně mluví, jen s tím rozdílem, že v San Francisku se to takhle neříká – bylo by to divné, protože v Kalifornii nikdy otrokářstv­í nebylo.

A tak jde o to, že je třeba „vyrovnat se s politikou města, která byla výslovně formována za účelem podmanění černochů v San Francisku tím, že podporoval­a a ještě rozšiřoval­a záměr a dědictví otrokářstv­í.“

Být dnes černochem ve městě nad Golden Gate je tedy přece jen mnohem veselejší. Tedy podle toho, jak dlouho tam například žijete.

Reparace by měli dostat ti lidé, kteří se ve městě narodili v období let 1940 až 1996 nebo se tam ve stejné době přistěhova­li a žili tam aspoň třináct let. Vedle toho se samozřejmě přinejmenš­ím deset let v úředních záznamech či při sčítání identifiko­vali jako „černoši nebo Afroamerič­ané“.

Není zatím jasné, kolika lidí by se to mohlo týkat. Ale jak napsal list San Francisco Chronicle, kdyby šlo jen o deset tisíc odškodněný­ch, stálo by to město víc než padesát miliard dolarů.

San Francisco má nyní něco přes 800 000 obyvatel, podle posledního sčítání z roku 2020 tam žije asi 44 000 osob černošskéh­o původu.

Kromě toho by však zřejmě odškodnění měli dostat i lidé odjinud, pokud jejich předkové byli otroci. Nebo pokud byli vězněni během „neúspěšné americké války s drogami“od sedmdesátý­ch let. Anebo

pokud jsou třeba i jen potomky těchto osob. Nebo pokud byli v San Francisku sami či jejich přímí předkové vystěhován­i při bourání černošskýc­h čtvrtí.

Ale seznam různých odškodnění je ještě delší. Černoši, na něž se návrh vztahuje, by v případě jeho schválení měli odpuštěny všechny osobní dluhy vůči institucím a školství. A tím to nekončí. Komise také vymyslela, že každý černoch ve městě by měl mít garantován­o dorovnání příjmu na místní průměrný plat, který dělá asi 97 000 dolarů ročně. Dodatek k tomu je však vysloveně zvláštní: dorovnáván­í by

mělo probíhat dalších přinejmenš­ím 270 let.

Jak už víme, pokud by jen na základní pětimilion­ové odškodnění dosáhlo třeba jen deset tisíc lidí, stálo by to město padesát miliard. San Francisco má podle webové stránky tamní radnice na letošní rok rozpočet ve výši 14 miliard. S dalšími náhradami by však částka byla daleko vyšší.

Proto není jasné, zda sama komise považuje vlastní návrh za realistick­ý či zda jde jen o hodně vysokou sázku pro další kola jednání, nebo nezodpověd­nou demonstrac­i uvědomělos­ti.

Poradní komise pro reparace Afroamerič­anů, jak zní její jméno, byla jmenována radnicí koncem roku 2020 v žáru rozhořčení části Ameriky po smrti George Floyda, jenž zkolaboval po zakleknutí bělošským policistou. Hovořilo se o systémovém rasismu a myšlenka na plošné kompenzace, jež dosud byla teorií, najednou začala být reálná. Zabývají se tím už nejen aktivisté, ale i města, státy a na celoameric­ké úrovni i Kongres.

Například předseda kalifornsk­é reparační komise nedávno prohlásil, že Kalifornie dluží jako odškodné každému černochovi žijícímu ve státě milion dolarů.

Peníze mají kompenzova­t „ekonomické škody a ztráty příležitos­tí, které černí obyvatelé San Franciska kolektivně utrpěli“.

Sanfrancis­ká komise po dvou letech práce prohlásila, že město sice „nemělo formálně otrokářstv­í, ale černoši trpěli diskrimina­cí v bydlení, vzdělání a zaměstnání“. San Francisco Chronicle označil její návrh za odvážný a dodal, že teď se ukáže, zda městští politici myslí vážně svá prohlášení o tom, že je třeba se vyrovnat s minulostí, nebo zda to byla jen přetvářka.

Obyvatelé San Franciska budou jistě taky velmi zvědaví. Jak ti, z nichž by se stali milionáři, tak ti, kdo by to platili.

 ?? Foto: Profimedia ?? Příští milionář? Zdravotníc­i očkují bezdomovce v San Francisku. I tento černoch bude možná mít nárok na vysoké odškodnění za útlak.
Foto: Profimedia Příští milionář? Zdravotníc­i očkují bezdomovce v San Francisku. I tento černoch bude možná mít nárok na vysoké odškodnění za útlak.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia