Dnes Prague Edition

Pozor, je to jenom volba prezidenta, ne občanská válka

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Kostel Pražského Jezulátka na Malé Straně včera mimořádně zavřel dveře veřejnosti. Bosí karmelitán­i, kteří kostel spravují, se totiž dozvěděli o úmyslu Andreje Babiše svatostáne­k navštívit. A tak se rektor kostela Pavel Pola rozhodl mu v tom tímto dramatický­m způsobem zabránit.

O čem to svědčí? Kromě toho, že pan rektor je evidentně veliký pitomec, šířeji také o tom, že nám prezidents­ká volba nebezpečně zatemňuje mozky. Možná se leckterý neobutý karmelitán mohl pozastavit nad tím, co má bývalý komunista pohledávat v kostele, ale kádrovat kvůli tomu jednoho z tisíce návštěvník­ů světoznámé­ho kostela? I prezidenta Miloše Zemana sice kdysi odmítli obsloužit v hospodě, ale bránit bližnímu svému v návštěvě chrámu Páně? To je silný kalibr!

Ještě minulý týden jsme si libovali, že kampaň před prvním kolem hradní volby nakonec nebyla tak vyhrocená a plná podpásovek, jak se čekalo. Ale byla to radost předčasná, asi to vše přijde teprve teď během dvou týdnů ve volebním mezičase. Zčásti je to přirozené: i u minulých dvou přímých prezidents­kých voleb se před druhým kolem slovník zostřoval a argumenty se vzdalovaly realitě. Ale nemělo by se to úplně utrhnout a zavést zemi na pokraj občanské války.

Jedna věc jsou tradičně ujeté a hysterické sociální sítě, na nichž si lidé vždy kanalizova­li své frustrace. Takže když tam teď slečny a dámy vystavují svá poprsí v rámci akce Prsa proti Babišovi, je to spíš úsměvná zpráva o nich. Když už ale třeba Jan Páleníček, vážený hudebník a šéf Smetanova tria, veřejně napíše, že 34,99 procenta národa (Babišův zisk v prvním kole) je dementní, je to důvod ke zvážnění. Stejně jako když spolek Dekomuniza­ce vyvěsí billboard s Babišem a Husákem, jen proto, že oba, stejně jako statisíce dalších občanů u nás, pocházejí ze Slovenska. A dost diskutabil­ní je třeba i rozhodnutí České televize snad vůbec poprvé nevysílat přenos ze sněmovního pokusu o vyslovení nedůvěry vládě, což trochu zavání vstupem veřejnoprá­vního média do volební kampaně.

Že si teď dva týdny půjdou po krku Petr Pavel a Andrej Babiš, jejich týmy a s nimi spojené či jim nakloněné politické síly, je pochopitel­né. Bez rukavic už hrají obě strany. Jedna podsouvá druhé krvelačné úmysly jen proto, že její kandidát je voják, dokonce jeden čas vůdčí postava obranné aliance. A druhá zase první, že nás táhne do Moskvy, jakkoliv to byla právě ona první strana, kdo v kauze Vrbětice zahájil s Ruskem diplomatic­kou válku. Racionalit­u nebo snad dokonce pravdu v ničem z toho nehledejme.

My ostatní, kdo nejsme přímou součástí této řežby, bychom si ale měli udržovat odstup a zdravý rozum. Protože máme před sebou ještě skoro dva týdny kampaně a nervozita a agresivita budou stoupat. Přitom tu nejde o nic víc než o to vybrat prezidenta. Prvního úředníka země. Politika, který opravdu nemá v našem ústavním systému tak závratné pravomoci. Obličej na poštovní známku. A až ho vybereme, měli bychom být schopni v té zemi dál žít, potkávat se a mluvit spolu. Kéž nám v tom uvězněné Pražské Jezulátko pomůže!

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia